Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Κώστας Μπακογιάννης / Κυνισμός ακόμη και για τα προσφυγόπουλα του Ελαιώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μπακογιάννης / Κυνισμός ακόμη και για τα προσφυγόπουλα του Ελαιώνα

Μπακογιάννης
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η δομή του Ελαιώνα καλώς κλείνει, γιατί ανακουφίζονται οι άνθρωποι που μένουν εκεί, ανακουφίζεται η ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα ανακουφίζεται η πόλη» είπε με περίσσιο κυνισμό ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ευθυγραμμιζόμενος με την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν δίνει καμία διέξοδο για τη στέγαση των προσφύγων ούτε για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης των προσφυγόπουλων που μένουν στη δομή του Ελαιώνα.

Το ζήτημα τέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων από τις παρατάξεις «Ανοιχτή Πόλη», «Αθήνα Είσαι Εσύ», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», καθώς αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι, επειδή την 31η Μαΐου κλείνει η δομή προσφύγων του Ελαιώνα, σταματά εντός των ημερών και η σχολική δομή που λειτουργεί εκεί για τα προσφυγόπουλα χωρίς να υπάρχει σχέδιο μετεγγραφής τους σε άλλα σχολεία.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η μετακίνηση των προσφύγων στις δομές του Σχιστού, της Μαλακάσας και της Ριτσώνας προκειμένου να διαμορφωθούν γκέτο εκτός αστικού ιστού. Η δε επιλογή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη για διακοπή του προγράμματος «Εστία», δηλαδή του προγράμματος στέγασης οικογενειών προσφύγων σε διάφορες περιοχές της πόλης, συνιστά ταυτόχρονα διακοπή κάθε προσπάθειας ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Μολονότι οι τέσσερις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα τόσο για τη συνέχιση λειτουργίας της δομής του Ελαιώνα όσο και για τη συνέχιση φοίτησης των προσφυγόπουλων στο διαπολιτισμικό σχολείο που λειτουργεί εκεί, ο Κ. Μπακογιάννης ταυτίστηκε με τις κυβερνητικές επιλογές. Ενώ για το θέμα ολοκλήρωσης της φετινής σχολικής χρονιάς ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

«Αντί να συνεχίζουμε τις καλές πρακτικές ένταξης, επιλέγετε να μην τις ακολουθείτε» είπε ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος απευθυνόμενος επικριτικά προς τον Κ. Μπακογιάννη. Ο ίδιος ζήτησε να γίνει παρέμβαση εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων στα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου τα προσφυγόπουλα να ολοκληρώσουν τη φετινή σχολική χρονιά και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν πολιτικές ένταξης των προσφύγων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL