Live τώρα    
Κώστας Βαξεβάνης / Η αποκαλυπτική συνομιλία με Μανιαδάκη - «Καίει» Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Βαξεβάνης / Η αποκαλυπτική συνομιλία με Μανιαδάκη - «Καίει» Στουρνάρα, Σαμαρά, Βενιζέλο

Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Νέα στοιχεία κατάθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσής του ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.

Ο εκδότης του Documento κατέθεσε αναλυτικά και αυτολεξεί τις επανειλημμένες επικοινωνίες που είχε με τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος κατήγγειλε απειλές από τον Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας έλεγε στον Νίκο Μανιαδάκη να μη δρα μόνος του, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως μεταδίδει το documentonews, σύμφωνα με τις απειλές του Γιάννη Στουρνάρα, που επικαλέστηκε ο Μανιαδάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει να επεξεργαστεί το νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γινόταν εφικτή η δίωξη των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και των εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση.

Πρόκειται για τη συζήτηση διάρκειας 54 λεπτών που είχε ο Κώστας Βαξεβάνης με τον Νίκο Μανιαδάκη, στην οποία ο μάρτυρας αποκάλυψε στον δημοσιογράφο ότι δεχόταν εκβιασμούς από τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε επακριβώς το περιεχόμενο όσων ειπώθηκαν στο συγκεκριμένο τηλεφώνημα, παραθέτοντας το σημαντικό απόσπασμα όπου ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρει πως ο Γιάννης Στουρνάρας του είπε ότι «θα γαμήσουμε και τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη». Όλα αυτά, ο Γιάννης Στουρνάρας τα έλεγε απειλώντας τον Νίκο Μανιαδάκη ότι θα υλοποιηθούν μόλις η ΝΔ αναλάβει την εξουσία. Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος του πρότεινε επανειλημμένως να καταγγείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα ότι δέχεται εκβιασμούς.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο Κώστας Βαξεβάνης τόνισε ότι ο Νίκος Μανιαδάκης την 1η Μαΐου 2018, τού είχε αποκαλύψει ότι ενώ ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, συναντούσε συχνά τον ελεγχόμενο για την ίδια υπόθεση, υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη μάλιστα έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας σε μια στιγμή χαλαρού κλίματος, αφού τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο της καρπαζιάς» και «λαγό».

Κατέθεσε τα μηνύματα με Μανιαδάκη

Σύμφωνα με το documentonews.gr, ο Κώστας Βαξεβάνης περιέγραψε, διάβασε και παρέδωσε ένα προς ένα τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον Νίκο Μανιαδάκη μέσω της πλατφόρμας WhatsApp, σε αντίθεση με τον Μανιαδάκη που δεν κατέθεσε κανένα άλλο μήνυμα παρά μόνο το μισό, πλαστογραφημένο μήνυμα το οποίο χρησιμοποίησε για να στοιχειοθετήσει την κατηγορία του εναντίον του Βαξεβάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που κατέθεσε με βάση το οποίο ο Νίκος Μανιαδάκης τον πληροφορούσε ότι το λεγόμενο Harvard Project, το οποίο αφορούσε χρηματισμό πολιτικών προσώπων, είχε κόστος για την εταιρεία ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχει γράψει ο Μανιαδάκης στον Βαξεβάνη, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέβλεπε ότι εντός ενός έτους, μέσω των «δεσμευμένων (engaged) πολιτικών», η Novartis θα έβαζε σε κυκλοφορία 10 νέα φάρμακα παρά τη σχετική απαγόρευση της Τρόικας.

«Πράγματι, το διάστημα από τον Ιούνιο του 2013, έως τον Ιούνιο του 2014, ο Άδωνης Γεωργιάδης το είχε κάνει πράξη» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα, ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε και όλα τα μηνύματα με τα οποία ο Νίκος Μανιαδάκης του ζητούσε να συναντηθούν «στο συνηθισμένο μέρος», αναφερόμενος σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, γεγονός που αποδεικνύει και τη συχνή τους επικοινωνία.

Επίσης, ο Μανιαδάκης είχε στείλει το 2018 μήνυμα με το οποίο «κάρφωνε» τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ότι κράτησε ψηλά τις τιμές του φαρμακευτικού σκευάσματος Lucentis ώστε να ευνοηθεί η Novartis. Συγκεκριμένα ο Μανιαδάκης υποστήριζε τότε ότι ο Σαλμάς αύξησε την τιμή του κατά 50 ευρώ στις 30/4/2013.

Βαξεβάνης: Να ανοίξει και πάλι η υπόθεση Novartis

Όπως χθες, έτσι και σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά την παράθεση των νέων στοιχείων ζήτησε και πάλι όλα αυτά να διαβιβαστούν αρμοδίως στην εισαγγελία ώστε ο Νίκος Μανιαδάκης να διωχθεί για ψευδορκία και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Τέλος ζήτησε εμφατικά να ενημερωθεί ο εισαγγελέας για όλα τα νέα στοιχεία ώστε να ανοίξει και πάλι η υπόθεση Novartis, στο φως και των νέων αυτών αποκαλύψεων που ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL