Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΜΕΓΑΡΟ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, γνωστό και ως Μέγαρο Μουσικής ή απλά «Μέγαρο», είναι χώρος διεξαγωγής συναυλιών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και επιστημονικών συνεδρίων. Η ίδρυσή του βασίστηκε σε μία ιδέα της λυρικής τραγουδίστριας Αλεξάνδρας Τριάντη, η οποία διέθεσε όλη την περιουσία της γι’ αυτό τον σκοπό. Το κτήριο του Μεγάρου βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Πέτρου Κόκκαλη.

Σχεδιάστηκε από τον Εμμανουήλ Βουρέκα και τον Ηλία Σκρουμπέλο και άρχισε να κατασκευάζεται το 1976 με συγχρηματοδότηση του συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» και του Ελληνικού Δημοσίου. Θεωρείται ένας από τους διασημότερους χώρους τέτοιου είδους παγκοσμίως τόσο για την κλασική όσο και για την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Κάθε χρόνο, ο οργανισμός του Μεγάρου διοργανώνει συνολικά περίπου 500 εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις κλασικής μουσικής, όπερας, θεάτρου, χορού κ.ά. Ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, το Μέγαρο δεν έπαψε να οργανώνει εκδηλώσεις.

Το Μέγαρο διαθέτει αίθουσες εξαιρετικής αισθητικής και ακουστικής: Χρήστος Λαμπράκης (πρώην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής), Αλεξάνδρα Τριάντη, Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας, την αίθουσα Banquet πολλαπλών χρήσεων για επιστημονικά συνέδρια και δεξιώσεις, εκθεσιακούς χώρους 12.000 τ.μ., 12 αίθουσες συνεδρίων, το αίθριο και το φουαγιέ των Μουσών και τον υπέροχο κήπο του Μεγάρου.

Ονόματα διάσημων Ελλήνων μουσουργών -όπως του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι-, μαζί με διεθνείς προσωπικότητες της μουσικής, της όπερας και του χορού, έχουν τιμηθεί από το Μέγαρο.

Σημαντική είναι η προσφορά του στην καλλιτεχνική παιδεία, καθώς το επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Με σπουδαίες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, χρόνια τώρα, φέρνει σε επαφή παιδιά, έφηβους και νέους, αλλά και το ευρύ κοινό με πολλές μορφές τέχνης υψηλής ποιότητας.

Στις αρχές του 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μουσικής κρατικοποιήθηκε με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού. Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και την ακίνητη περιουσία του Μεγάρου. Μαζί ανέλαβε και τις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις του.

Το Μέγαρο συγκαταλέγεται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL