Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.8°C
4 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.5°C16.4°C
3 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12 °C
11.0°C14.0°C
3 BF 84%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11 °C
10.9°C10.9°C
0 BF 100%
Ελαιώνας / Ανησυχία για τον «βίαιο» τερματισμό της σχολικής χρονιάς 300 προσφυγόπουλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελαιώνας / Ανησυχία για τον «βίαιο» τερματισμό της σχολικής χρονιάς 300 προσφυγόπουλων

Ελαιώνας δομή πρόσφυγες μετανάστες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ

Τον «βαθύ προβληματισμό» τους εκφράζουν 29 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, αναφορικά με το επικείμενο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα τον Μάιο, καθώς το ερώτημα πώς θα μπορέσουν τα 300 παιδιά που μένουν στη δομή και πηγαίνουν στο σχολείο, να ολοκληρώσουν την σχολική χρονιά όπως και τι είδους λύσεις έχουν διερευνηθεί ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέων άστεγων προσφύγων, παραμένει αναπάντητο.

Όπως τονίζουν οι εν λόγω οργανώσεις, «ο βίαιος τερματισμός της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά του Ελαιώνα κινδυνεύει να διαταράξει ανεπανόρθωτα τη φοίτησή τους στο σχολείο, με άμεσες συνέπειες στην ψυχοκοινωνική κατάστασή τους, την ομαλή ανάπτυξή τους και το εν γένει βέλτιστο συμφέρον τους».

Παράλληλα, στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης φοίτησής τους είναι επιτακτική και για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, όπως αναγνωρίζεται και στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2022, στην όποια δίδεται έμφαση και στην ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των παιδιών, όπως και των ενηλίκων, “σε ποιοτική, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς εκπαίδευση”».

Οι 29 οργανώσεις, καλώντας την κυβέρνηση «να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά του Ελαιώνα» και να «προσφέρει επιτέλους συγκεκριμένα ενταξιακά μέτρα και λύσεις για την ένταξη προσφύγων στην Ελλάδα», υπενθυμίζει ότι στο ενδεχόμενο κλείσιμο του Ελαιώνα, προβληματισμός γεννάται και για το μέλλον των 700 και πλέον προσφύγων που βρήκαν εκεί «ένα ύστατο καταφύγιο ενάντια στην αστεγία στη δομή, λόγω της έλλειψης ενταξιακών μέτρων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι κάτωθι υπογράφουσες οργανώσεις εκφράζουν βαθιά ανησυχία για το επικείμενο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα τον Μάιο, τη στιγμή που αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πώς θα μπορέσουν τα παιδιά που διαμένουν στη δομή αυτή να ολοκληρώσουν την σχολική χρονιά, όπως και το αν και τι είδους λύσεις έχουν διερευνηθεί για να αποφευχθεί η δημιουργία και νέων άστεγων προσφύγων.

Καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο, της πρώτης δομής φιλοξενίας που άνοιξε τις πύλες της για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, για το τέλος του Μαΐου, οι οργανώσεις μας εκφράζουν βαθύ προβληματισμό για τη μη συμπερίληψη στο σχεδιασμό των άνω των 300 παιδιών σχολικής ηλικίας που φιλοξενούνται στη δομή, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων.  Πολλά από αυτά τα παιδιά κατάφεραν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν το σχολείο, ωστόσο η επικείμενη αλλαγή του τόπου κατοικίας τους κινδυνεύει να τα “πετάξει” εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, μόλις έναν μήνα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Επισημαίνεται πως οι αποφάσεις της Πολιτείας που δύνανται να επηρεάσουν παιδιά που βρίσκονται στην επικράτεια και άρα υπό την προστασία της, οφείλουν να λαμβάνονται με γνώμονα τη διασφάλιση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του κάθε παιδιού, όπως αυτό προβλέπεται στο διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση όμως, ο βίαιος τερματισμός της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά του Ελαιώνα κινδυνεύει να διαταράξει ανεπανόρθωτα τη φοίτησή τους στο σχολείο, με άμεσες συνέπειες στην ψυχοκοινωνική κατάστασή τους, την ομαλή ανάπτυξή τους και το εν γένει βέλτιστο συμφέρον τους. Η ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης φοίτησής τους είναι επιτακτική και για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, όπως αναγνωρίζεται και στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2022, στην όποια δίδεται έμφαση και στην ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των παιδιών, όπως και των ενηλίκων, «σε ποιοτική, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς εκπαίδευση». Τα παιδιά πρέπει να ολοκληρώσουν κανονικά τη χρονιά τους στις τάξεις τους, μαζί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, να τους αποχαιρετίσουν  και να πάρουν το αποδεικτικό φοίτησής τους στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, προβληματισμό γεννά και το μέλλον των άνω των 700 προσφύγων που βρήκαν ένα ύστατο καταφύγιο ενάντια στην αστεγία στη δομή, λόγω της έλλειψης ενταξιακών μέτρων, που να ευνοούν την προοπτική αυτόνομης διαβίωσής τους στην Ελλάδα. Αν και η Πολιτεία δεν υποχρεούται να συνεχίσει τη στέγασή τους στη δομή, οφείλει, από κοινού και με τους πρόσφυγες, και σε συμφωνία και με το καθολικό δικαίωμα στη στέγη να μεριμνήσει για τη διερεύνηση εναλλακτικών και την ουσιαστική διευκόλυνση της χρήσης εναλλακτικών, που να μην εξωθούν εκ νέου αυτούς τους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οικογένειες, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και παιδιά, στις πλατείες της Αθήνας.

Καλούμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά του Ελαιώνα, εφόσον χρειαστεί, μέσω και της παράτασης της λειτουργίας της δομής για έναν μήνα, έως και τον Ιούνιο.

Παράλληλα, καλούμε την κυβέρνηση επιτέλους να προσφέρει συγκεκριμένα ενταξιακά μέτρα και λύσεις για την ένταξη προσφύγων στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της ΕΕ, και να αποφύγει πρακτικές που συντείνουν στον αποκλεισμό τους από την κοινωνία, μέσω και της έκθεσής τους στον κίνδυνο της αστεγίας.

Υπογράφουν:

ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Κέντρο Διοτίμα
Μέλισσα Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα
Συμβίωση -Σχολή Πολιτικών Σπουδών, Δίκτυο του Συμβουλίου της Ευρώπης
ActionAid Hellas
Action for Women Hellas
Better Days
Changemakers Lab
Defence for Children International (DCI) GREECE
ECHO100PLUS
Europe Must Act
Jesuit Refugee Service Greece (JRS Greece)
HIAS Ελλάδος
HumanRights360
I HAVE RIGHTS (IHR)
International Rescue Committee (IRC)
INTERSOS Hellas
Lighthouse Relief
Refugee Legal Support
Safe Passage Greece
SolidarityNow
Still I Rise
Terre des hommes Hellas»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL