Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C22.0°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.5°C23.7°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C20.4°C
1 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
4 BF 67%
Συναυλία ειρήνης / Δάντης, Θωμαΐδης, Κότσιρας, Πασχαλίδης, Πουλικάκος μιλούν στην «Α»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναυλία ειρήνης / Δάντης, Θωμαΐδης, Κότσιρας, Πασχαλίδης, Πουλικάκος μιλούν στην «Α»

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δεκάδες καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία και την Τρίτη τραγουδούν  για την ειρήνη, στα Προπύλαια, στις 8 μ.μ., στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η Αλληλεγγύη για  Όλους, με αιτούμενο "Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες".

Με τις νότες και τους στίχους τους, τραγουδούν το δικό τους "ποτέ ξανά" στον πόλεμο, στέλνοντας  μήνυμα συμπαράστασης  και αλληλεγγύης στους Ουκρανούς που είτε δοκιμάζονται ευρισκόμενοι στο πεδίο του παραλογισμού είτε έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς. Δυστυχώς, η αυτονόητη κίνηση εκ μέρους τους, να ενώσουν τη φωνή τους για την ειρήνη, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης στη δημόσια σφαίρα. Διάφοροι δημοσιολογούντες και σχολιαστές του Διαδικτύου σπεύδουν, τις τελευταίες μέρες, να βάλουν διαχωριστικές γραμμές στον αντιπολεμικό χαρακτήρα της συναυλίας και επιτίθενται στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Λες και ο πόλεμος έχει χρώμα, λες και τα όπλα δεν σκοτώνουν αθώα παιδιά.

Με πρόταγμα την ειρήνη και αίτημα αντιπολεμικό, γνωστοί καλλιτέχνες, οι Χρήστος Δάντης, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Πουλικάκος  μιλούν στην ΑΥΓΗ για τη συναυλία της Τρίτης.

Ο Χρήστος Δάντης, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης, που ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν θα τους επιτρέψουν την Τρίτη να είναι στα Προπύλαια, καταθέτουν την άποψή τους για το γεγονός.

Χρήστος Δάντης

Πέρα από το ποιος φταίει, εμείς είμαστε με τους άμαχους και τους κατατρεγμένος. Είμαστε κατά όποιου πολέμου και καταά της βίας, απ' όπου κι αν προέρχεται. Είχα και εγώ πρόσκληση να τραγουδήσω από τους διοργανωτές της συναυλίας, αλλά δυστυχώς την Τρίτη το βράδυ επιστρέφω από την Αγγλία και δεν προφταίνω. Είμαι εδώ όμως μαζί με τους συναδέλφους μου και θα είμαι εδώ όποτε μου ξαναζητηθεί. Εύχομαι ολόψυχα να μην χρειαστεί ξανά να τραγουδήσουμε εναντίον ενός πολέμου. Υπάρχει μια τάση να αφορίζονται ή να διακωμωδούνται οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συναυλίες από τα διάφορα γνωστά τρολς, επώνυμα και ανώνυμα. Θέλω να σημειώσω ότι δικαίωμα στην ειρήνη έχει όποιος τραγουδάει ακόμα και το "αχ, κουνελάκι, κουνελάκι". Και μ' αυτό που λέω προσκαλώ και τους συναδέλφους που θα ήθελαν να είναι την Τρίτη στα Προπύλαια και δεν θεωρούν το ρεπερτοριό τους συμβατό με μια τέτοια συναυλία, να έρθουν και να τραγουδήσουν για την ειρήνη.

Κώστας Θωμαΐδης

Με τη συμμετοχή μου στη Συναυλία Ειρήνης θέλω να ενώσω τη φωνή μου με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που είναι ενάντια σ' αυτόν τον άδικο πόλεμο και σε όλους τους πολέμους. Συντάσσομαι με τον ουκρανικό λαό, με τους απλούς ανθρώπους που υποφέρουν από την εισβολή του Πούτιν. Συντάσσομαι και με κάθε φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σ' αυτόν τον πόλεμο, με όλους εκείνους οι οποίοι σήκωσαν τη φωνή τους σε όλο τον πλανήτη και αντιτάσσονται σ' αυτή την εισβολή. Την Τρίτη όλοι με μια φωνή θα βροντοφωνάξουμε: Κάτω ο πόλεμος.

Γιάννης Κότσιρας

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται κινήσεις κατά ενός πολέμου και πάντα πολύ ανοιχτά να καταδικάζεται ο ένοχος αυτού του πολέμου, που δεν είναι άλλος σ' αυτή την περίπτωση από τον Πούτιν. Εγώ νιώθω περήφανος για τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε κάθε τέτοιου είδους εκδήλωση και όταν στο μέλλον θα με ρωτάει ο γιός μου "τι έκανες στον πόλεμο, μπαμπά;", εγώ περήφανα θα του λέω "παιδί μου, δεν ήμουν από αυτούς που καθόμουν και χλεύαζα όσους κάναν κάτι εναντίον του". Για μένα, είναι ξεκάθαρο ότι οποιοσδήποτε λοιδορεί την οποιαδήποτε κίνηση γίνεται αυτή τη στιγμή υπέρ του ουκρανικού λαού, συμπορεύεται με τον εχθρό αυτής της χώρας.

Γιώτα Νέγκα

Αυτού του τύπου οι συγκεντρώσεις και οι συναυλίες  έχουν κύριο σκοπό  να μην ξεχαστεί το γεγονός. Να μη γίνει μια συνηθισμένη εικόνα στις τηλεοράσεις μας η βία, οι βομβαρδισμοί, οι πρόσφυγες, τα ορφανά παιδιά, τα συντρίμμια, το αίμα. Γι' αυτό λοιπόν συμμετέχω, για να δείχνουμε αυτά τα γεγονότα, για να μην ξεχαστούν, και όχι για να μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις.

Μίλτος Πασχαλίδης

Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η συναυλία έκανε τόσο μεγάλο θόρυβο. Και οι διοργανωτές το λένε ρητά και όσοι συμμετέχουν το λένε ρητά ότι είναι ενάντια στη ρώσικη εισβολή στη Ουκρανία και στηρίζουν με κάθε τρόπο τους Ουκρανούς και τους πρόσφυγες αυτού του πολέμου. Μετά απ' αυτό, δεν δικαιούμαστε να είμαστε εναντίον όλων των πολέμων; Για μένα, είναι αργά να καταθέσω αντιπολεμικά διαπιστευτήρια και δεν προτίθεμαι να το κάνω σε κανέναν.

Δημήτρης Πουλικάκος

Η λαϊκή σοφία μάς έχει προικίσει με πολλές εκφράσεις για σχεδόν όλα τα ζητήματα. Νομίζω, η σημερινή κατάσταση της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής πραγματικότητας αντικατοπτρίζεται στην εξής λαϊκή ρήση: Τρεχάτε, ποδαράκια μου, να μην σας χέσει ο κώλος μου. Αυτά ως γέρων Παλούκιος, λάκων. Όπως κάθε βιασμός, έτσι και κάθε στρατιωτική - πολεμική εισβολή είναι καταδικαστέα, πόσο μάλλον εν καιρώ "ειρήνης". Από κει και πέρα, τα πράγματα δεν είναι άσπρο - μαύρο. Το τι έχει προηγηθεί, τα πώς, τα ποιος, τα πού και τα γιατί καλό είναι να τα μελετάμε και λιγάκι πριν φτάσουμε να φτάνουν οι καταστάσεις στων όρχεων τις θραύσεις! Υγιαίνετε, σας εύχομαι ως Doctor Polikarpof!
Θα είμαι εκεί γιατί δεν μου αρέσουν οι πόλεμοι, η υποκρισία και η καταπίεση. Μήτσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL