Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Σαϊντού Καμαρά / Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για να μην απελαθεί ο αριστούχος μαθητής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαϊντού Καμαρά / Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για να μην απελαθεί ο αριστούχος μαθητής

ΣΑΙΝΤΟΥ ΚΑΜΑΡΑ

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης για τον αριστούχο μαθητή Σαϊντού Καμαρά ο οποίος μετά την παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου θα απελαθεί από την Ελλάδα. Αναφορά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με πρωτοβουλία των τομεαρχών Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας Γιώργου Ψυχογιού και Νίκου Φίλη και τις υπογραφές 25 ακόμη βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός μαθητής από τη Γουινέα ήρθε πριν από τρία χρόνια ως  ασυνόδευτος ανήλικος στη χώρα μας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι στο άγνωστο της ξενιτιάς καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. 

Ο Σαϊντού πήγε στη Σενεγάλη, την  Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε το λιμάνι του. Πήγε στο σχολείο, έγινε αριστούχος, εντάχθηκε στον κοινωνικό ιστό. Και τώρα που ενηλικιώθηκε, που έγινε 18 ετών, ο Σαϊντού θα απελαθεί αφού πρώτα παρελάσει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με το σχολείο του.

«Ο Σαϊντού δεν είχε την "τύχη" να γεννηθεί στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να φτάσει στο NBA, είχε όμως την (πραγματική) τύχη να βρεθεί σε μια γειτονιά, να πάει σε ένα σχολείο που τον αγκάλιασαν γι’ αυτό ακριβώς που ήταν. Ένα παιδί που έψαχνε τρόπο να σώσει τη ζωή του» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Όπως σημειώνουν, «σε λίγες ημέρες η Επιτροπή Προσφυγών θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο. Δίπλα του στέκεται το σχολείο του σύσσωμο, ο διευθυντής, ο Σύλλογος Γονέων και το Δεκαπενταμελές των μαθητών, του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου, αλλά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου.

Θέλουν το παιδί να μείνει κοντά τους, να συνεχίσουν να είναι το στήριγμα που δεν είχε στη ζωή του. Παράλληλα δίνουν, όλοι μαζί, ένα πολύ σοβαρό μάθημα σε όλους μας για τη σημασία που έχει η εκπαιδευτική κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες στη διαδικασία ένταξης, για παιδιά όπως ο Σαϊντού, που μετά από τόσες δυσκολίες και χωρίς την οικογένειά του δίπλα του, κατάφερε να γίνει μέρος της ελληνικής παιδείας, της γλώσσας και της κοινωνίας μας».  

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τονίζουν ότι «οι πρόσφυγες και οι κατατρεγμένοι είναι το ίδιο απ’ όπου κι αν προέρχονται, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, δεν διακρίνουμε τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος, ή απ’ ότι άλλο στο μυαλό κάποιων διαχωρίζει τους πρόσφυγες σε πραγματικούς και μη, σε ανθρώπους με περισσότερα ή λιγότερα δικαιώματα.

Η ιδεοληπτική εμμονή και η ρητορική της κυβέρνησης, αλλά και οι πολύ σοβαρές περικοπές στην παροχή ασύλου ακόμα και στην άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε περιπτώσεις όπως του Σαϊντού, όπου διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τη χώρα, δεν μπορούν να «κόψουν» τα όνειρά του και την αγκαλιά της κοινωνίας της περιοχής που δείχνει το δρόμο.

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά θα νικήσουν! #Ο_Saidu_μένει_εδώ».

Αναλυτικά η αναφορά που κατέθεσαν:

Ερώτηση για Σαΐντού
Ερώτηση για Σαΐντού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL