Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Στον Άγιο Παντελεήμονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον Άγιο Παντελεήμονα

Άγιος Παντελεήμονας

Ο  Άγιος Παντελεήμων είναι συνοικία στο κέντρο της Αθήνας. Συνορεύει με τις συνοικίες Βικτώρια, Αγίου Μελετίου και Αττική. Κύριος οδικός άξονας του Αγίου Παντελεήμονα είναι η οδός Αχαρνών. Το όνομα της συνοικίας οφείλεται στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα (από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια), που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, η οποία είναι το πιο ανοιχτό και όμορφο σημείο ανάμεσα στην πυκνή δόμηση. Εκεί μπορούν οι κάτοικοι να απολαύσουν έναν περίπατο, τον ήλιο, την παιδική χαρά.

Η συνοικία από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970 άρχισε να δομείται με πολυκατοικίες στις οποίες κατοικούσαν άνθρωποι της μεσοαστικής τάξης. Αυτό άλλωστε δείχνουν και κάποια απομεινάρια νεοκλασικών και εκλεκτικιστικών κτηρίων όπως και οι μεσοπολεμικές και μοντερνιστικές πολυκατοικίες που βλέπουμε στη συνοικία.

Άρχισε να υποβαθμίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται στα προάστια της πόλης λόγω έλλειψης ελεύθερων χώρων και πρασίνου. Αμέσως ακολούθησε πτώση της αξίας των διαμερισμάτων λόγω της υπερβολικής δόμησης. Από τη δεκαετία του 1990 άρχισαν να εγκαθίστανται οικονομικοί μετανάστες από άλλες χώρες εκμεταλλευόμενοι τα φθηνά ενοίκια των διαμερισμάτων. Η εγκατάλειψη της περιοχής από την Πολιτεία οδήγησε στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών εκπαίδευσης και πρόνοιας στην περιοχή.

Οι πρώτες ρήξεις κατοίκων-μεταναστών άρχισαν να παρουσιάζονται κατά τη δεκαετία του 2000 λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας και της υποβάθμισης της περιοχής. Η παρουσία των μεταναστών έδωσε την ευκαιρία στη φασιστική Χρυσή Αυγή να αξιοποιήσει τις όποιες αντιπαραθέσεις ώστε να αποκτήσει επιρροή ανάμεσα στον πληθυσμό της συνοικίας, να δημιουργήσει ερείσματα και να στρέψει τους κατοίκους ενάντια στους μετανάστες. Η ξενοφοβία ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην προπαγάνδα των χρυσαυγιτών. Μετά τη διάλυση της Χρυσής Αυγής, η συνοικία άρχισε να ξαναβρίσκει την ηρεμία της.

Και σήμερα βέβαια η περιοχή απαρτίζεται κυρίως από γερασμένες πολυκατοικίες με ελάχιστους χώρους πρασίνου. Εξυπηρετείται από πλήθος λεωφορειακών γραμμών, καθώς και από τους σταθμούς Αττική και Βικτώρια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL