Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Κορωνοϊός / Δούρειος Ίππος για ιδιώτες η επικείμενη χαλάρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δούρειος Ίππος για ιδιώτες η επικείμενη χαλάρωση

ΓΙΑΤΡΟΙ

Με φόντο την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, αναμένεται να αρθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα συζητηθεί και η επιστροφή του 100% της πληρότητας στα γήπεδα - αν και το τελευταίο ενδέχεται να παραταθεί για λίγο καιρό ακόμα.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι επιστήμονες που αντιδρούν ακόμα και μέσα στην επιτροπή, αφενός για τη νέα εργαλειοποίηση που υφίστανται από την κυβέρνηση, αφετέρου γιατί η μικρή αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δεν δικαιολογεί χαλάρωση. Εξάλλου, έχει αποδειχτεί και στα προηγούμενα κύματα ότι μικρές αχτίδες χαλάρωσης είναι αρκετές για να αναζωπυρωθούν οι δείκτες της πανδημίας.

Πάντως, το κλίμα χαλάρωσης εξυπηρετεί την κυβέρνηση, η οποία, προβάλλοντας το αφήγημα για «τέλος της πανδημίας», ετοιμάζει το νέο σχέδιο για το ΕΣΥ. Χθες ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε την πρόθεση για ένταξη των ιδιωτών στο ΕΣΥ, ενώ έδωσε λεπτομέρειες για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο των νοσοκομείων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, γιατροί θα μπορούν να έχουν σχέσεις μερικής απασχόλησης (part time) με το δημόσιο σύστημα. Παράλληλα, για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με όρους ιδιωτικού, ανέφερε ότι όλοι θα είναι κερδισμένοι, τόσο οι πολίτες όσο και οι γιατροί που θα αμείβονται. Ωστόσο, ο Θάνος Πλεύρης παρέλειψε να πει τι θα γίνει με τους ασθενείς που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για το χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο(!), οι οποίοι θα αναγκαστούν να αναμένουν σε λίστες αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία. Με λίγα λόγια, ο υπουργός Υγείας νομοθετεί το «φακελάκι» και δημιουργεί ανισότητες εντός του ΕΣΥ...

Ξανθός: «Λήξη» της πανδημίας και διάλυση του ΕΣΥ

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι ενώ η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θανάτους, ο Θ. Πλεύρης σπεύδει ανεύθυνα να κηρύξει τη «λήξη» της πανδημίας και να δρομολογήσει το νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο. «Αυτό που ο κ. Πλεύρης αποκάλεσε ‘σκληροπυρηνικό μοντέλο’ δεν είναι άλλο από την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή τη θεμελιώδη καταστατική ρύθμιση χωρίς την οποία ακυρώνεται τελείως αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα τώρα ως δημόσια και δωρεάν περίθαλψη» υπογραμμίζει ο Α. Ξανθός και συμπληρώνει ότι είναι πρόκληση να επικαλείται ο υπουργός Υγείας «αντιλήψεις κρατισμού στο ΕΣΥ» σε μια χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας στην Ευρώπη (40% των συνολικών δαπανών Υγείας είναι ιδιωτικές).

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της δυσβάσταχτης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών, γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές Υγείας και σοβαρά κίνητρα στελέχωσής τους αντί να σχεδιάζει το νέο ΕΣΥ με «εργαλείο» τις συγχωνεύσεις ή και το κλείσιμο «μη αποδοτικών» νοσοκομείων, την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Παράλληλα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι στο «όραμά» της για τη μετά Covid εποχή δεν συμπεριλαμβάνονται οι νέες ανάγκες και προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία για την αναγκαία θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και για την αναβάθμιση των εργασιακών, μισθολογικών και εκπαιδευτικών συνθηκών σ’ αυτό.

Τέλος, ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει ότι το μείζον δίδαγμα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο είναι η ανάγκη ενδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας. Δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κάνει η συντηρητική, ιδεοληπτική και διαπλεκόμενη με συμφέροντα κυβέρνηση της Ν.Δ.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την Υγεία

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα και τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικοί φορείς στον χώρο της Υγείας έχουν προγραμματίσει σήμερα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ., η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το «Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών» τονίζει ότι για όποιον είχε αυταπάτες για τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης, αρκούσε η δήλωση του Θάνου Πλεύρη για την απασχόληση ιδιωτών γιατρών για να καταλάβει τα πραγματικά και όχι κρυφά σχέδιά τους. «Αυτά που προωθεί η φράξια του ‘Μαξίμου Α.Ε.’ που διαχειρίζεται τον τομέα Υγείας είναι άλλα σκέρτσα. Το μόνο που τους απασχολεί είναι τρία πράγματα: ιδιώτες, ιδιώτες και ιδιώτες. Με ιδεολογική εμμονή και θρησκευτική προσήλωση προωθούν τη διάλυση του ΕΣΥ μέσω της ιδιωτικοποίησης για να αυξήσουν τα κέρδη των ιδιωτών σε βάρος των ασθενών και των υγειονομικών του ΕΣΥ» αναφέρει το «Μέτωπο», καλώντας παράλληλα στις κινητοποιήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL