Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
-0.3°C4.0°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
1 °C
-2.5°C2.4°C
2 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
5.0°C5.5°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
4.9°C7.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
0.0°C2.9°C
3 BF 100%
Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης / Διάτρητος και τριτοκοσμικός ο διαγωνισμός για νέα στελέχη του Δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης / Διάτρητος και τριτοκοσμικός ο διαγωνισμός για νέα στελέχη του Δημοσίου

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
Pexels

Νέες λεπτομερείς καταγγελίες για τα όσα απίστευτα συνέβησαν στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης έρχονται στο φως, λίγες ημέρες μετά την ανοιχτή επιστολή που συνέταξαν και δημοσιοποίησαν υποψήφιοι σε σχέση με τον 28ο εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ. Ο τρόπος διεξαγωγής ήταν τόσο σαθρός ώστε πολλοί ετοιμάζονται να κινηθούν θεσμικά για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.

Μεταξύ των όσων καταγγέλλουν υποψήφιοι που μίλησαν ανώνυμα (καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί αποτελέσματα) στην Ναυτεμπορική, που φιλοξενεί αναλυτικό θέμα, περιλαμβάνονται:

  • φωνές, ειρωνίες και μπούλινγκ από εξεταστές σε υποψηφίους, μπροστά στους υπόλοιπους
  • για κάποιους υποψηφίους παιδαριώδεις ερωτήσεις, ενώ σε άλλους ερωτήματα επιπέδου αποφοίτων και όχι υποψηφίων
  • απουσία πρακτικών ώστε να τεκμαίρεται ότι τηρείται αρχή διατύπωσης ερωτημάτων αναλογικής δυσκολίας και αξίας
  • σε κάποιες περιπτώσεις ερωτήματα της β΄ φάσης κλήθηκαν να απαντήσουν υποψήφιοι στην α΄ φάση
  • αιφνιδιασμός-έμμεσος αποκλεισμός για υποψηφίους από την επαρχία ή/και εργαζόμενους, με ανακοίνωση ημερομηνίας 4 ημέρες πριν την εξέταση
  • τριτοκοσμικές συνθήκες, με πολύωρη καθυστέρηση στην ανακοίνωση θεμάτων και χώρους όπου «έσταζε το ταβάνι»
  • εφαρμογή «κόφτη» στο πρότυπο του αντίστοιχου της Ν. Κεραμέως για τα ΑΕΙ και μάλιστα αυστηρότερου, στο 30 με άριστα το 50

Η ανοιχτή επιστολή για τον 28ο εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολή Δημοσίας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης:

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το β’ στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού για την ΕΣΔΔΑ. Την στιγμή που γράφεται αυτή η επιστολή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των εισακτέων. Άρα δεν πρόκειται για "γκρίνια" όσων δεν πέτυχαν. Επίσης η επιστολή υπογράφεται ανώνυμα, ώστε να μην στιγματιστούν οι υποψήφιοι. Θέλουμε μόνο να ενημερώσουμε τον κόσμο για όσα έγιναν κατά την διάρκεια του διαγωνισμού.

Ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού άλλαξε αιφνίδια μέσα στο καλοκαίρι με προσθήκη μαθημάτων και αύξηση της βάσης εισαγωγής από 25 στα 50 σε 30 στα 50. Οι αλλαγές ίσχυσαν από αυτόν τον διαγωνισμό και όχι από τον επόμενο όπως είθισται σε τέτοιες αλλαγές και παρά το γεγονός ότι η ίδια η Ένωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ ζήτησε την εφαρμογή τους από τον 29ο και όχι άμεσα. Καταπατήθηκε  έτσι η αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου. Επιπλέον οι αλλαγές πέρασαν ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο καταπατώντας και την αρχή της διαβούλευσης. Οι παραπάνω αρχές είναι αρχές που πρεσβεύει η ίδια η σχολή, η πρόεδρος της, ο νόμος 4622/2019 με τις αρχές καλής νομοθέτησης που προβλέπει και αποτελούν και βασικό κομμάτι εξεταζόμενης ύλης των υποψηφίων.

Το α’ στάδιο διεξήχθη Οκτώβρη. Την τελευταία ημέρα στην εξέταση του τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση των θεμάτων, με αποτέλεσμα επιτηρητές και υποψήφιοι να ταλαιπωρηθούν και υποψήφιοι από επαρχία να χάσουν τα δρομολόγια της επιστροφής τους. Πολλές από τις ερωτήσεις του τεστ ήταν ασαφώς διατυπωμένες και παρότι η Ένωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ ζήτησε την δημοσίευση των σωστών απαντήσεων από τη σχολή, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως σήμερα. Τελικά αντί για 320 άτομα που προβλεπόταν να περάσουν στο β στάδιο τα καταφέρουν μόνο 270. Σε αυτό έπαιξε ρόλο κυρίως η βάση του 30/ 50. Υποψήφιοι οι οποίοι είχαν γράψει άριστα στα υπόλοιπα μαθήματα έμειναν απ΄ έξω γιατί είχαν την ατυχία σε ένα από αυτά να γράψουν 29 αντί για 30.

Και πάμε τώρα σε όσα συνέβησαν στο β’ στάδιο. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι άργησαν ώστε να υπάρξει πρόνοια για υποψηφίους που ενδέχεται να νοσήσουν από κορονοϊό. Τελικά καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε. Αν κάποιος νοσούσε έχανε τις εξετάσεις. Η αργοπορημένη ανακοίνωση του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κακό σχεδιασμό του ( κάποιος μπορεί να έδινε Δευτέρα, μετά Πέμπτη, μετά πάλι Δευτέρα κτλ) το μόνο που πέτυχε ήταν να δημιουργήσει άνισους όρους ανταγωνισμού για υποψηφίους που έμεναν επαρχία ή είχαν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις. Επιπλέον δημιούργησε και ένα υπερβολικό κόστος για μετακίνηση και διαμονή στους υποψήφιους από άλλες πόλεις, Έτσι αντί για 270 προσήλθαν τελικά 260 περίπου άτομα.

Την Δευτέρα 24/1 ήταν προγραμματισμένη η εξέταση των Αγγλικών. Παρότι όλοι γνώριζαν για την επερχόμενη κακοκαιρία, η σχολή έβγαλε ανακοίνωση αναβολής των εξετάσεων μόλις στις 11 το πρωί της Δευτέρας. Οι υποψήφιοι από επαρχία είχαν ήδη ταξιδέψει Αθήνα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πόλεις τους μέσα σε συνθήκες κακοκαιρίας. Η εξέταση των Αγγλικών πραγματοποιήθηκε στις 31/1. Και εδώ αρχίζει ένα ακόμη δράμα για τους υποψηφίους. Τα θέματα ήταν πολλά και εξεζητημένα ώστε να είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς σε αυτά μέσα σε ένα 2ωρο. Ειδικά το θέμα της έκθεσης ήταν πρόχειρα και ασαφώς διατυπωμένο. Αν και όλοι οι υποψήφιοι διαθέτουμε ανώτατα πτυχία γνώσης της αγγλικής μας ήταν σχεδόν αδύνατο να αντεπεξέλθουμε στην εξέταση.

Ειδική αναφορά οφείλει να γίνει και στις επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες εξέτασης στα προφορικά. Υπήρξαν ορισμένες ομάδες υποψηφίων όπου οι εξεταστές ήταν ερειστικοί, προσβλητικοί δημιουργώντας κλίμα εκνευρισμού στα όρια του εκφοβισμού στους υποψηφίους. Υποψήφιοι ήρθαν αντιμέτωποι με απαξίωση, νεύρα των εξεταστών και ειρωνεία καταπατώντας την αξιοπρέπεια τους. Τέλος οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψηφίους δεν ήταν όλες ισοδύναμης δυσκολίας με κάποιες από αυτές να είναι εξεζητημένες και οριακά εκτός ύλης.

Όλοι είμαστε άτομα με υψηλά προσόντα που κοπιάσαμε και διεκδικήσαμε αξιοκρατικά, μέσω ενός από τους πλέον απαιτητικούς διαγωνισμούς, μια θέση στο δημόσιο. Για να εισπράξουμε τελικά την πλήρη απαξίωση σε όλη την διάρκεια του διαγωνισμού. Ζητάμε μόνο να ακουστούν τα όσα βιώσαμε ώστε να μην περάσουν οι επόμενοι υποψήφιοι τα ίδια με εμάς.

Ομάδα υποψηφίων 28ου εισαγωγικού διαγωνισμού ΕΣΔΔΑ.

Υ.Γ. Για όλα τα παραπάνω έχουμε αποδείξεις. Ημερομηνίες, τα θέματα και τις μαρτυρίες των υποψηφίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL