Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Αγρότες / Κατεβαίνουν στους δρόμους, στήνονται τα πρώτα μπλόκα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Κατεβαίνουν στους δρόμους, στήνονται τα πρώτα μπλόκα

Τρακτέρ και αγρότες

Σε ανεπαρκή, ξαναζεσταμένα και προσωρινά μέτρα που αποτελούν εμπαιγμό των αγροτών εξαντλείται η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρώντας, τελευταία στιγμή, να κάμψει την αγανάκτηση και την αγωνία τους, που εκφράζεται πλέον με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πανελλαδικά.

Χθες, πρώτη ημέρα εξόδου των τρακτέρ στα μπλόκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανός ανακοίνωσε επτά “νέα” μέτρα, κάνοντας μια σούμα συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα στη λίστα περιλαμβάνονται εξαγγελίες που έχουν γίνει από πέρσι και παραπομπές σε αναμενόμενες αποφάσεις, μέτρα που ισχύουν ήδη, μείωση της επιδότησης στο ρεύμα για το τρέχον δίμηνο και παρεμβάσεις-ασπιρίνες για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, το κόστος των οποίων έχει εκτιναχθεί.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:

* Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπουργοί Οικονομικών, ΠΕΝ, Αγροτικής Ανάπτυξης) για την κάλυψη του 80% της ρήτρας στα τιμολόγια ρεύματος για την περίοδο Αύγουστος-Δεκέμβριος 2021, ύψους 50 εκατ. Το ποσό θα συμψηφιστεί στον επόμενο λογαριασμό και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν θα γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης. Η επέκταση της επιδότησης των οικιακών καταναλωτών στους αγρότες είναι γνωστή, καθώς έχει περιληφθεί σε τροπολογία του ΥΠΕΝ (Ιανουάριος 2022) που προέβλεπε έκδοση ΚΥΑ για την εξειδίκευσή της.

* Για Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2022 καλύπτεται το 50% της ρήτρας στο ρεύμα, μέτρο που επίσης θα εξειδικευτεί σε απόφαση ΥΠΕΝ. Εμφανίζεται μεν ως επέκταση της κάλυψης για ακόμα ένα δίμηνο, όμως πρόκειται για μείωση από το 80% στο 50%.  Ήδη στα αιτήματα των αγροτών επισημαίνεται ότι ακόμα κι αν ισχύει η κάλυψη με το αρχικό 80%, παραμένει ένα πολύ υψηλό 20% αυξήσεων - πόλλω δε μάλλον αν αυτό γίνει 50%.

* Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% -που ισχύει ήδη- δίνεται επιδότηση 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου στους κτηνοτρόφους (ύψους 30 εκατ.), αλλά μόνο για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2022. Η τεράστια αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών κλιμακώνεται από το περασμένο καλοκαίρι.

* Μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 6% από 13%, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή είναι το μόνο -και πάλι όχι ολοκληρωμένα- μέτρο που προέβαλε η κυβέρνηση ως... ανάχωμα ενόψει κινητοποιήσεων. Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με αγρότες της Μακεδονίας -που πλέον ζητούν συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό-, υπουργός είχε δηλώσει ότι βρισκόταν υπό συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα λιπάσματα, αλλά και σε προϊόντα φυτοπροστασίας.

Θυμίζουμε ότι στο Ecofin της 7ης Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτή μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και βαμβάκι και ρήτρα διασφάλισης αντίστοιχης δυνατότητας σε φυτοφάρμακα-λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030 όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες...

*  Ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το 2022, ύψους 8 εκατ., που θα εξειδικευτεί με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας.

* Αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, ήτοι κατά 3,5 εκατ. ευρώ.

*  Έκδοση άμεσα σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών για την επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο για το 2022 που έχει ανακοινωθεί από πέρσι το φθινόπωρο και αφορά λίγους (νέους και συνεταιρισμένους) και προφανώς δεν επεκτείνεται, με βάση και το αίτημα των αγροτών, σε όλους.

Πρόκειται προφανώς για μέτρα “σταγόνα στον ωκεανό” και εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου όταν έχει εκτοξευτεί το κόστος παραγωγής, οι πληρωμές ενισχύσεων είναι κακές και η αγορά προσφέρει χαμηλές τιμές παραγωγού, οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι τεράστιες και οι αποζημιώσεις ανεπαρκείς.

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις

Αυτά άλλωστε είναι και τα βασικά προβλήματα στα οποία ζητούν λύσεις οι αγρότες, που από χθες προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στήνοντας μπλόκα με τρακτέρ.

Η αρχή έγινε χθες το μεσημέρι από τον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, όπου στήθηκε το πρώτο, μεγάλο, ενιαίο πανθεσσαλικό μπλόκο, στο οποίο συγκεντρώνονται εκατοντάδες αγρότες με τρακτέρ από όλη τη Θεσσαλία. Το κάλεσμα απηύθυνε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται 13 ομοσπονδίες και περίπου 200 αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα.

Xθες αργά το μεσημέρι αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ ήρθαν οι Θεσσαλοί αγρότες λίγο πριν το κόμβο της Νίκαιας καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την έξοδό τους προς την Εθνική Οδό. Οι αγρότες ζήτησαν απόσυρσή τους και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν έως το απόγευμα.

Παράλληλα, διάφορες μορφές δράσεων και μπλόκα ετοιμάζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με μηχανοκίνητη πορεία από τον κόμβο της Στροφυλιάς μέχρι τη Λίμνη ξεκίνησαν χθες τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι της βόρειας Εύβοιας, ενώ μετά τη συγκέντρωση με τρακτέρ και συλλαλητήριο στην Κατούνα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αύριο Κυριακή στήνουν μπλόκο στο Χαλίκι, πλησίον της Ιονίας Οδού.

Με τρακτέρ βγήκαν χθες στους δρόμους και οι αγρότες της Μεσσήνης μπαίνοντας στην Καλαμάτα με μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην τοπική ΔΕΗ, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό της Περιφερειακής Οδού  Άρτας στο ύψος του δημαρχείου προχώρησαν οι αγρότες του νομού.

Μπλόκα τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου στήνουν οι αγρότες της Αιγιαλείας αλλά και της Ηλείας από τη Μαραθιά στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου.

Από την επόμενη εβδομάδα στη Φθιώτιδα αναμένεται να στηθούν μπλόκα σε Ανθήλη, Πελασγία, Μακρακώμη και την Παλιά Εθνική Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του παλιού Λεβέντη, ενώ κινητοποιήσεις δρομολογούν και οι Κρητικοί στους Νομούς Χανίων και Ηρακλείου, οι αγρότες της Βοιωτίας αλλά και του Αμυνταίου.

Εξάλλου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπό τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτη βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας σε Λάρισα-Καρδίτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL