Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
ΛΑΡΚΟ / Η κυβέρνηση κλείνει το εργοστάσιο - Άνεργοι και άστεγοι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΛΑΡΚΟ / Η κυβέρνηση κλείνει το εργοστάσιο - Άνεργοι και άστεγοι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι

ΛΑΡΚΟ εργαζόμενοι
(ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΑΜΕ)

Στο δρόμο «πετάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη περίπου 1.080 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα μείνουν χωρίς δουλειά αλλά αυτοί και οι οικογένειές τους θα μείνουν και χωρίς σπίτι.

Η κυβέρνηση με στόχο να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκποίησης μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη μίλησαν για το «σχέδιό τους» στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Σωματείων Εργαζομένων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προσπάθειά της να «χρυσώσει» το χάπι των εργαζομένων, έταξε την ένταξή τους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη που θα απορροφούν ακόμα και τους άνω των 55 ετών εργαζόμενους.

Ο Παναγιώτης Πολίτης πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα χαρακτήρισε το πρόγραμμα της κυβέρνησης «κρεμάλα» και σημείωσε ότι για τους εργαζόμενους σημαίνει ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές».

Ο ίδιος εξηγεί αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει «μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους».

«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα "βαρίδια" εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή. Άρα επιβεβαιωθήκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή».

Εξειδικεύοντας τα όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης για την τύχη των απολυμένων εργαζομένων, ο Π. Πολίτης δήλωσε:

«Αυτό που μας έθεσαν από την κυβέρνηση είναι ότι:

1. Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.

2. Οι απολυμένοι, 55 χρόνων και πάνω, θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή με ψίχουλα, μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ίδια τη σύνταξη.

3. Ένα μέρος των απολυμένων, που θα καθορίσει ο διαχειριστής, το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.

4. Όταν αναλάβει ο επενδυτής, θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, "γέφυρα", δηλαδή προγράμματα ανεργίας».

Σχετικά με τους διαγωνισμούς ανέφερε: «Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σταλεί τα σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη. Γι' αυτό θέλουν μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους» και πρόσθεσε «Η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο - κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ ξεπέρασε ακόμα και το χειρότερο εαυτό της σε κοινωνική αναλγησία

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπερνάει ακόμα και το χειρότερο εαυτό της σε κοινωνική αναλγησία», τονίζει με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επίδοξων αγοραστών της επιχείρησης, πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο τους εργαζόμενους που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία της εταιρείας σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι «θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο δίκαιο αγώνα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων με καταβολή των οφειλομένων.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί σε συνάντηση με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων στην εταιρεία και συγχρόνως την απομάκρυνση τους από τις κατοικίες που διαμένουν.

Με την πρόταση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπερνάει ακόμα και το χειρότερο εαυτό της σε κοινωνική αναλγησία. Προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επίδοξων αγοραστών της επιχείρησης, πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο τους εργαζόμενους που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία της εταιρείας σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια. Με αλληλεγγύη, ενότητα και αγώνα, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, θα δώσουν στην απάντηση στην πιο ακραία αντεργατική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο δίκαιο αγώνα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων με καταβολή των οφειλομένων. Κανένας σχεδιασμός για το μέλλον της εταιρείας δεν μπορεί να εννοηθεί, αν δεν συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL