Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C26.7°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.7°C25.1°C
4 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
23.0°C25.4°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.8°C24.3°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
2 BF 32%
Γιάννα Παπαδάκου στην «Α» / Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννα Παπαδάκου στην «Α» / Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Από κατήγοροι μετατράπηκαν σε κατηγορούμενους.  Οι άνθρωποι που αποκάλυψαν με τη δημοσιογραφική τους έρευνα τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων στη χώρα τη Λίστα Λαγκάρντ και τη Novartis, η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης διώκονται από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Οι διώξεις αυτές εμφορούνται από τον ακροδεξιό ρεβανσισμό στο πλαίσιο της alt right από την οποία εμπνέεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Οι διώξεις των δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει την κατακραυγή ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών και παρατηρητηρίων της ελευθερίας του Τύπου. Χαρακτηριστικό είναι ότι Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ) ζητά να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου ενώ το Παγκόσμιο Δίκτυο Ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας (IPI) μιλά για σοβαρότατες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου. Η πλατφόρμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης μάλιστα κάνει λόγο για απόπειρα εκφοβισμού των δημοσιογράφων. Η κλήση σε απολογία της Γιάννας Παπαδάκου βασίζεται στο πόρισμα της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής (με ψήφους Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) που έχει αναλάβει το ρόλο να μετατρέψει ένα διεθνές σκάνδαλο όπως αυτό της Novartis σε… σκευωρία.

Η κλήση σας σε απολογία στον Άρειο Πάγο βασίζεται στο πόρισμα της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis. Γιατί κατηγορείστε κ.  Παπαδάκου;

Κατηγορούμαι κατ’ αρχήν ως συμμέτοχος. Έχω παραπεμφθεί παρανόμως από τη Βουλή που διερευνά τις καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο με πολύ ατιμωτικές κατηγορίες όπως απόπειρα χρηματισμού και απόπειρα εκβιασμού τριών επιχειρηματιών, Σ. Παπασταύρου, Σ. Μιωνή και τον Αγ. Μεταξά (και αυτό είναι παράδοξο, γιατί μπαίνει στο κάδρο ότι τον αδικήσαμε επειδή είναι φίλος του Μιωνή). Επίσης για συμμετοχή σε παράβαση καθήκοντος του Δ. Παπαγγελόπουλου και για συμμετοχή μου σε εγκληματική συμμορία διότι θεωρούν ότι στήσαμε δύο σκάνδαλα: Νovartis και Λίστα Λαγκάρντ.

Η Eλληνική Δικαιοσύνη με κατηγορεί μόνο για τα δημοσιεύματά μου και τι αποκαλύψεις μου, τις έντυπες και τις τηλεοπτικές εκπομπές (Checkpoint στον Alpha). Με κατηγορούν ότι πήρα δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις από τον Ερβέ Φαλτσιανί τον υπάλληλο που διέρρευσε τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ. Να θυμίσουμε ότι με βάση αυτή τη διαρροή, όλα τα κράτη -πλην της Ελλάδας- επειδή πρόκειται για φοροδιαφυγή εισέπραξαν πάνω από 1 δις. Η Γαλλία πήρε 2.5 δις ενώ η Γερμανία 4.5 δις. Με κατηγορούν επίσης για αποκλειστική συνέντευξη που πήρα από τον Ερβέ Φαλτσιανί στο Παρίσι για το Βήμα.

Με κατηγορούν γιατί θεωρούν ότι «πίεσα» την κ. Ράικου επειδή την ρώταγα αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis. Επιπλέον η ίδια με κατηγορεί γιατί είχα σχολιάσει πως δεν μπορεί να ερευνά το σκάνδαλο Novartis ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς το 2017, όταν ο άντρας της από το 2009 και το 2010 είχε εισπράξει χρήματα από τη Novartis. Για το λόγο αυτό μου έχει κάνει αγωγή που συζητείται στα Ελληνικά Δικαστήρια. Η κ. Ράικου όμως λέει ψέματα, ότι δεν ήξερε για πολιτικούς, εφόσον ήδη από τον Δεκέμβρη του 2016 έγγραφα του FBI της αποκάλυπταν ονόματα, ποσά και συγκεκριμένο τρόπο ξεπλύματος και δωροδοκίας σε Έλληνα πολιτικό.

Με ένα σμπάρο θέλουν να ξεπλύνουν δύο σκάνδαλα; «Σκευωρία» η Novartis, «συνωμοσία» η Λίστα Λαγκάρντ και στο αρχείο;

Τι να πω για τη Λίστα Λαγκάρντ, υπάρχει άνθρωπος να πιστεύει ότι η Λίστα Λαγκάρντ δεν είναι σκάνδαλο; Μάλιστα αυτές τις μέρες, θα αναβληθεί λόγω χιονιά, επρόκειτο να δικαστεί ο ένας από τους τρεις επιχειρηματίες που με κατηγορεί για φοροδιαφυγή 2 εκ. ευρώ. Μαθαίνω ότι αυτός ο άνθρωπος χρωστάει–μέχρι πριν από ένα μήνα τουλάχιστον- ήταν καταγεγραμμένα χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο 50 εκατομμύρια ευρώ. Ρωτήστε τον κ. Πιτσιλή. Θα ζητήσω από την ανακρίτρια να μου φέρει την φορολογική καρτέλα αυτού του κυρίου που λέει ότι τον αδίκησα και έστησα σε βάρος του κατηγορίες και τον κατέστησα αδίκως ύποπτο.

Είναι «συνωμοσία» η Λίστα Λαγκάρντ; Εμείς το κατασκευάσαμε το σκάνδαλο; Δεν έχει γίνει Ειδικό Δικαστήριο στον Άρειο Πάγο με την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την καταδίκη του; Διανοείται κανείς να πει ότι δεν είναι σκάνδαλο;

Όταν έγραφα για αυτούς –μάλιστα με τον ένα δεν έχω ασχοληθεί καν- τους ερευνούσε η Εισαγγελία Διαφθοράς για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για συμμορία. Δηλαδή εγώ έπρεπε να ξέρω το αποτέλεσμα ότι τους δύο τους απαλλάξανε και να μην γράφω.

Η Δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Η δημοσιογραφική έρευνα προηγείται του αποτελέσματος των δικαστικών αρχών. Εξάλλου οι πιο ωραίες μάχες στη Δημοσιογραφία είναι οι χαμένες μάχες. Το ότι οι δικαστές δεν ελέγχουν τους ισχυρούς δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να γράφουμε για αυτούς. Και όσες υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο κάποια στιγμή μπορεί και να ανασυρθούν, αν έρθουν νέα στοιχεία.

Μπορούσε η Δικαιοσύνη να παραβλέψει το πόρισμα της Προανακριτικής; Να πράξει διαφορετικά;

Πρόκειται για φημολογία ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς επειδή υπάρχει το πόρισμα της Βουλής. Να σας πω ότι έχω προσφύγει εναντίον αυτού του πορίσματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τον Γενάρη του 2021 διότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έχει ρητώς αποφανθεί ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής και γενικώς η Ολομέλεια δεν έπρεπε να αναφέρει οποιαδήποτε τυχόν ευθύνη μη πολιτικού προσώπου.

Για αυτό το λόγο προσέφυγα στο Δικαστήριο του Στρασβούργου (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και κατήγγειλα ότι με το να με αναφέρουν παρανόμως, σε ένα πόρισμα της Βουλής, η οποία ελέγχει μόνο τις τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων είναι κάτι που γίνεται εκ του πονηρού. Για να φιμώσουν τη φωνή μου ενώ αντίκειται στις αρχές του Κράτους Δικαίου. Το Δικαστήριο στο Στρασβούργο μου απάντησε ότι η αίτηση μου έγινε παραδεκτή και εξετάζεται στην ουσία ενώ έχω ζητήσει την επίσπευση της εκδίκασης.

Η ανακρίτρια μπορούσε να εκδώσει τυπικές κλήσεις για τα μη πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο για μένα, αλλά και για τον Βαξεβάνη, τον Ντάρτα και τον Φιλιππάκη που μας παρέπεμψαν παρανόμως με αυτό το πόρισμα. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί. Οι πολιτικοί έχουν προνόμια και ειδική μεταχείριση. Εξετάζονται από την Βουλή και έχουν πολύ σύντομη παραγραφή.

Το παράνομο της κλήτευσής μας έγκειται στο γεγονός ότι, αν -για παράδειγμα- γίνουν εκλογές, ως ότου επιδοθεί το κλητήριο θέσπισμα, ο κ.  Παπαγγελόπουλος μπορεί να μην δικαστεί ποτέ λόγω παραγραφής ενώ εμείς τα μη πολιτικά πρόσωπα, να δικαστούμε κανονικά από την τακτική Δικαιοσύνη. Είναι Δικαιοσύνη να δικαστούν οι συμμέτοχοι;» αναρωτιέται. Επιπλέον, όπως μου εξηγεί έχουν «πάει κατευθείαν στον τρίτο βαθμό κινδυνεύοντας να κριθούν από ένα Δικαστικό Συμβούλιο του οποίου και τα τρία του μέλη έχουν προαχθεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο, ποιος ωφελείται και ποιος είναι ο πραγματικός στόχος;

Σκοπός τους είναι ξεπλυθούν τα δύο σκάνδαλα. Τόσο εγώ όσο και ο Βαξεβάνης είχαμε ζητήσει να κληθούμε σαν μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή, να δώσουμε στοιχεία γιατί έχουμε κάνει μεγάλη έρευνα. Εγώ για παράδειγμα έχω όλο το αρχείο της Novartis χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι όσοι καταγράφονται εκεί είναι ένοχοι. Ωστόσο από ότι φάνηκε δεν ήθελαν την διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά να μας πάνε σαν κατηγορούμενους. Όταν πας ως κατηγορούμενος, ή ως ύποπτος (όπως ήθελαν να μας πάνε στη Βουλή και αντέδρασε η ΕΣΗΕΑ) αμύνεσαι. Δεν έχεις την ίδια αξιοπιστία.

Η κ. Παπαδάκου στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις 8 δημοσιογραφικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους δημοσιογράφους που διώκονται τονίζοντας ότι «έχει γίνει συνωμοσία και κατασκευή των κατηγοριών μας». «Έχει γίνει συνωμοσία από τους πολιτικούς που είναι ένοχοι, από τους Εισαγγελείς οι οποίοι έχουν παραβεί το καθήκον τους και από τους επιχειρηματίες που έχουν κάνει φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτοί είναι που μας κυνηγάνε και αυτοί θα ωφεληθούν από τη δίωξή μας.»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην αίτηση ακυρότητας που έχει καταθέσει δια του Δημήτρη και της Λυδίας Τσοβόλα ζητάει τους φακέλους των τριών υποθέσεων, Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου γιατί εκεί υπάρχουν πολλά στοιχεία. Όπως αναφέρει «με βάση τις πληροφορίες της και μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του κ. Γεωργιάδη υπάρχει πόρισμα από Εισαγγελέα που έκανε την έρευνα, το οποίο καταγράφει συγκεκριμένα γεγονότα».

Υποστήριξε τέλος ότι πρόκειται για «μία προσπάθεια συγκάλυψης, ποινικοποίησης του ρεπορτάζ και της Δημοσιογραφίας. Όταν σου λένε γιατί πήγες στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ρώτησες. Φυσικά και θα τη ρωτήσω». Στο σημείο αυτό μου θύμισε την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της Novartis το 2017 στο Χίλτον που ήταν και ο λόγος να ξεκινήσει να ερευνά την υπόθεση.

«Η Ράϊκου παραιτήθηκε το Μάρτιο του 2017 και στην επιστολή παραίτησής της η ίδια χαρακτηρίζει το σκάνδαλο Novartis ως την κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας. Επίσης αναφέρει ότι υπάρχει ένας τροφοδότης λογαριασμός 28 εκ. ευρώ από τον οποίο πληρώνονταν ενδεχομένως και πολιτικοί. Δηλαδή η ίδια αυτοδιαψεύδεται.»

«Δυο χρόνια μετά πάει στο Ζαχαρή και λέει ότι εγώ δεν ξέρω για πολιτικούς, πρώτα η Παπαδάκου το είπε. Ούτε ο Ζαχαρής ούτε ο Σοφουλάκης με κάλεσαν αλλά με καλεί η Βουλή ως ύποπτη. Μάλιστα ο Σοφουλάκης πήγε την κ. Ράικου για ψευδορκία και για μη επίκληση σπουδαίου λόγου παραίτησης μία έρευνα που ακόμα είναι ανοικτή. Δύο προκαταρκτικές εκκρεμούν σε βάρος της.»

Να προσθέσουμε ότι όλα αυτά γίνονται για ένα έγκλημα της Novartis ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία στο Συμβιβασμό, με την κυβέρνηση να αρνείται να κάνει αγωγή εναντίον της εταιρείας, ενώ έχουν κατατεθεί τρεις ερωτήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και μία από το ΜΕΡΑ25. Πώς να κάνουν όμως αγωγή; Εκεί θα πρέπει να παραθέσουν επιχειρήματα που δεν συνάδουν με το σενάριο της συνωμοσίας που προωθούν για εμάς στον Άρειο Πάγο.

Δεν υπήρξε και γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους;

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε συστήσει να προχωρήσει σε αγωγή το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ο ΕΦΚΑ και τα ταμεία που ζημιώθηκαν. Επίσης τους έχουν συστήσει να είναι πολιτική αγωγή στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Η ανακρίτρια όμως είχε δυο χρόνια στο συρτάρι της την υπόθεση Λοβέρδου και την πήγε ως παραγεγραμμένη στο Συμβούλιο. Ευτυχώς βρέθηκε Εισαγγελέας που είπε ότι δεν είναι. Προκύπτουν ερωτήματα για το τι έχει γίνει. Εκκρεμεί η υπόθεση του κ. Λοβέρδου όπου υπάρχει δίωξη για δωροληψία.

 «Η χειρότερη προπαγάνδα που γίνεται στις μέρες μας είναι ότι δεν ακούγεται η άλλη άποψη. Το χειρότερο ψέμα είναι η μισή αλήθεια. Είναι σκάνδαλο αλλά δεν είναι σκάνδαλο πολιτικών, μόνο γιατρών. Ποιος έκανε τις υπερτιμολογήσεις; Οι γιατροί χωρίς να το ξέρουν τα Υπουργεία;»

Τέλος, σχολιάζοντας τις διώξεις εναντίον των δημοσιογράφων υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου όπως και οι κατηγορίες που έρχονται εναντίον της Τουλουπάκη η οποία θα κληθεί μετά τον Κ. Βαξεβάνη». Δηλαδή οι κατήγοροι, οι άνθρωποι που αποκάλυψαν όπως και οι Εισαγγελείς που κάναν τη δουλειά τους θα πάνε κατηγορούμενοι και οι τρεις. Βασικός στόχος τους είναι να στείλουν ένα μήνυμα στους δημοσιογράφους προσέξτε μην ερευνάτε, μην καταγγέλλεται, μην γράφετε την αλήθεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL