Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Βασικά αγαθά με το σταγονόμετρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Βασικά αγαθά με το σταγονόμετρο

μαρκετ

Τρεις ημέρες χιονόπτωσης ήταν αρκετές όχι μόνο για να ξεχαρβαλωθεί το κράτος, αλλά και για να εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ελλείψεις βασικών αγαθών. Αλλά και σε αρκετά τρόφιμα στα οποία δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις διαπιστώθηκαν ανατιμήσεις, καθώς πρόκειται για προϊόντα είτε παραγωγής θερμοκηπίων είτε ακόμη και για εισαγόμενα. Οι ανατιμήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι προϋπολογισμοί χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών επιβαρύνονται με τα απανωτά κύματα ανατιμήσεων που δέχονται από το περασμένο καλοκαίρι.

Εκτός όμως από τα σκεπασμένα με χιόνια χωράφια, άλλη αιτία που μεσολάβησε για τις ελλείψεις αγαθών ήταν και ο προβληματικός εφοδιασμός λόγω και της αποδιοργάνωσης του εθνικού οδικού δικτύου.  Όσον αφορά δε τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ελλείψεις, αυτά ήταν το γάλα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα αυγά, το ψωμί καθώς και διάφορα αρτοσκευάσματα.

Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό βεβαίως και με τις αυξημένες δαπάνες θέρμανσης, απομειώνουν έτι περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο και για νέο κύμα κακοκαιρίας, οι οποία, στην απευκταία περίπτωση που επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει και νέα προβλήματα στην παραγωγή, στον εφοδιασμό, στην κατανάλωση, στον τζίρο και εν γένει στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Αύξηση των εισαγωγών

Μιλώντας χθες στο Μega, ο Παράσχος Κατωμέρης, έμπορος στην κεντρική λαχαναγορά, σημείωσε ότι η αγορά προνόησε να εισαγάγει από το εξωτερικό κάποια προϊόντα, όπως μελιτζάνες, κουνουπίδια, άνηθο, σέλινο, μαϊντανό και άλλα προκειμένου να αντικατασταθούν με εισαγόμενα ελλείψεις, οι οποίες παρουσιάζονται άλλωστε και σε κάθε χιονιά. Την ίδια ώρα διαπιστώθηκαν σημαντικές αυξήσεις σε μελιτζάνες, πιπεριές, μπρόκολο και κουνουπίδι.  Όπως εξήγησε, «είναι θερμοκηπίου αυτά τα προϊόντα. Για πατάτες έχουμε προνοήσει, ήρθαν ακόμα και από την Αίγυπτο, δεν έχουμε έλλειψη προς το παρόν.  Όπως μας πληροφορούν οι παραγωγοί, σε προϊόντα που είναι υπαίθρια και είναι στα χωράφια που έχουν καλυφθεί με χιόνι, σ’ αυτά τις επόμενες δύο εβδομάδες οι τιμές θα είναι πιο ακριβές. Θα προσπαθήσουμε με τα εισαγόμενα προϊόντα να βοηθήσουμε την κατάσταση. Πριν ακόμα ξεσπάσει η κακοκαιρία, πριν από μία εβδομάδα, άρχισαν οι συνάδελφοι να προσπαθούν να αγοράσουν προϊόντα για να μην αφήσουν εκτεθειμένες τις παραγγελίες τους» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ούτε χθες λειτούργησαν οι λαϊκές αγορές σε νότια και βόρεια προάστια, αντίθετα με τις περισσότερες λαϊκές στον Πειραιά και στα δυτικά προάστια, όπου λειτούργησαν.

Καθίζηση του τζίρου

Στο μεταξύ, ενώ καταστήματα τροφίμων (περιλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ) και φαρμακεία ήταν τα μόνα δίκτυα που παρέμειναν ανοιχτά στις Περιφέρειες Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, σε Κυκλάδες, Σποράδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη τις ημέρες της κακοκαιρίας, η αδυναμία των καταναλωτών να προσεγγίσουν τα σημεία πώλησης λόγω του χιονιού και της ολισθηρότητας δρόμων και πεζοδρομίων οδήγησε σε συρρίκνωση του τζίρου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καθίζηση στην Αττική περί το 30% από τη Δευτέρα σε σχέση με έναν τυπικό κύκλο εργασιών για μήνα Ιανουάριο. Η δε πτώση αυτή ακολουθεί μια μείωση του τζίρου η οποία είχε γίνει αντιληπτή ήδη από την αρχή το έτους, που σε πολλά καταστήματα και αλυσίδες τροφίμων έφτανε ακόμη και διψήφια ποσοστά.

Στο μεταξύ, παράλληλα με την «Ελπίδα» που έφυγε και με το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται συνεχίζεται και το ράλι ανόδου των τιμών που απομειώνει το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ διατυπώνονται και φόβοι για μείωση των πωλήσεων το επόμενο διάστημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL