Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Για κάθε αποτυχία του επιτελικού κράτους φταίνε οι μετεωρολόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Για κάθε αποτυχία του επιτελικού κράτους φταίνε οι μετεωρολόγοι

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαίωσε την ταχύτητα με την οποία βρίσκει τα «θύματα» που θα τους μεταθέσει τις δικές της πολιτικές ευθύνες, όταν καταρρέει το «επιτελικό κράτος». Και όταν πρόκειται για φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, φαίνεται ότι αυτοί είναι παγίως οι μετεωρολόγοι.

Το έπραξε και φέτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετά το τεράστιο φιάσκο με την κακοκαιρία «Ελπίδα», για την οποία αφού όλοι δήλωναν επί ημέρες έτοιμοι, τελικά την Τρίτη μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν ξεσπάσει η έντονη χιονόπτωση στην Αττική, «δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλλει λήψη μέτρων» όπως αυτά που τελικά ελήφθησαν 24 ώρες αργότερα (αργία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κλειστά σχολεία, κτλ.). 

Τον διέψευσε ο διευθυντής  του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, που ξεκαθάρισε με εκτενή του ανάρτηση ότι η ΕΜΥ είχε ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας προειδοποιήσει «εξαρχής και έγκαιρα» για την κακοκαιρία Ελπίδα και την ένταση του δεύτερου κύματος, το οποίο είχε ήδη προσδιοριστεί χρονικά με πλήρη σαφήνεια νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σε σύσκεψη στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. «Όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε», όπως γράφει σχετικά.

Ο «ευαίσθητος πυρήνας» των έντονων καιρικών φαινομένων δεν είναι τα ίδια, αλλά ο άνθρωπος και η ασφάλειά του, τονίζει ο κ. Κολυδάς. Η μελέτη των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες, η προστασία του πολίτη ανήκει στο κράτος.

Twitter

Και στην περίπτωση της Μήδειας, τον περασμένο Φεβρουάριο, το κυβερνητικό αφήγημα επίσης διέδιδε μέσω της κρατικής τηλεόρασης θέσεις περί «χειρότερου χιονιά των τελευταίων 40 χρόνων», κάτι που οι μετεωρολόγοι το διέψευσαν άμεσα.

Καθώς τώρα γίνονται συγκρίσεις με την περυσινή χιονόπτωση, ο κ. Κολυδάς εξηγεί πολύ απλά τι ακριβώς ήταν διαφορετικό. Η «Μήδεια» ξεκίνησε Σαββατοκύριακο, ενώ η «Ελπίδα» σε εργάσιμη ημέρα...

Η μετάθεση ευθυνών στους μετεωρολόγους είχε επιλεγεί ως επικοινωνιακή διέξοδος και όταν οι πυρκαγιές σάρωσαν την χώρα το καλοκαίρι, διά στόματος του Κ. Μητσοτάκη, που από τη Βουλή είχε «απειλήσει» την ανεξαρτησία του Αστεροσκοπίου και της ΕΜΥ, επειδή με ανακοινώσεις του ανέτρεπαν το κυβερνητικό αφήγημα περί «ιστορικού καύσωνα» και «πολλών μποφόρ».

Δεν πιάνει ωστόσο πλέον αυτή η συνεχής μετάθεση ευθυνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και γαλάζιοι βουλευτές απορρίπτουν την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Ο μετεωρολόγος βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος χτες δήλωσε ότι «όλοι οι μετεωρολόγοι όλες αυτές τις μέρες έδωσαν με όλες τους τις δυνάμεις και με πλήρη ανάλυση αυτό που περιμέναμε να έρθει. Και πράγματι ήρθε. Δεν χρειάζεται να απαντήσω παραπάνω. Προσωπικά έδωσα μία σκληρή μάχη κάθε μέρα, βήμα βήμα το πηγαίναμε, εδώ και αρκετές μέρες για να πέσουμε μέσα μέχρι και στην ώρα. Προσωπικά είμαι δικαιωμένος. Ήταν ξεκάθαρο αυτό που έδειχναν τα προγνωστικά μοντέλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL