Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Δραματικές μαρτυρίες από τους αποκλεισμένους - Τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία «Ελπίδα» / Δραματικές μαρτυρίες από τους αποκλεισμένους - Τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα

ΧΙΟΝΙ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΦΤΥΑΡΙ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Δραματικές είναι οι περιγραφές κατοίκων στις περιοχές που δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ξανά, ενώ έχουν περάσει σχεδόν 48 ώρες από τις διακοπές ρεύματος που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση μετά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τις Αρχές είναι πλέον σχεδόν αδύνατη, καθώς εξαντλούνται και τα υπολείματα ενέργειας στις μπαταρίες των κινητών, την ώρα που χωρίς ρεύμα δεν λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των σταθερών τηλεφώνων, ούτε οι συνδέσεις στο διαδίκτυο.

Όπως περιγράφουν, παραμένουν χωρίς δυνατότητα μετακίνησης και επικοινωνίας, χωρίς φωτισμό και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς θέρμανση, «επί τρεις ημέρες και δύο νύχτες».

Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα τρόφιμα εξαντλούνται, όπως σε κάποιες περιπτώσεις και η ξυλεία για τα τζάκια.

Οι γονείς αγωνιούν για το πώς θα κρατήσουν ζεστά τα παιδιά τους, ενώ ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακεία και, σε περιπτώσεις όπου χρειάζονται κάποιο μηχάνημα (π.χ. παροχής οξυγόνου) πραγματικά δίνουν μάχη να κρατηθούν ζωντανοί χωρίς αυτό.

Περιστατικά έκτακτης ανάγκης οδηγούν στην μεταφορά ασθενών μέσα στο χιόνι με τα χέρια από συγγενείς τους, όπως σε περίπτωση στην Καλλιτεχνούπολη για κυρία που εκδήλωσε πνευμονία και έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

«Είναι εκρηκτικός ο συνδυασμός κλειστού δρόμου, σκοταδιού και ανύπαρκτου ρεύματος επί τρεις ημέρες», περιγράφει μια κάτοικος. Ωστόσο, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη παραμένουν παρούσες, καθώς σε σπίτια που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις φιλοξενούνται και άλλοι, που αποκλείστηκαν στις περιοχές αυτές.

Σε κάποιες μαρτυρίες είναι εμφανής η συναισθηματική κατάρρευση, ειδικά ηλικιωμένων, που αγωνιούν για την ζωή τους.

 

Πού παραμένουν τα προβλήματα

Σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Χολαργό, Χαλάνδρι υπάρχουν κατοικίες που παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση από το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ το ίδιο ισχύει για περιοχές όπως ο Μαραθώνας, η Λούτσα, τα Σπάτα, όπως περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open o πρόεδρος των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ Κώστας Μανιάτης.

«Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που παραμένουν χωρίς ρεύμα εδώ και πάνω από 24 ώρες, θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύω θα έχουν πάρει κανονικά ρεύμα», είπε ο κ. Μανιάτης. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που περιοχές της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή μπορεί να παραμείνουν συνολικά χωρίς ηλεκτροδότηση σχεδόν 48 ώρες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα στο Μαραθώνα, ήταν από τις πρώτες περιοχές που έμειναν χωρίς ρεύμα, έχουμε πρόβλημα στην Λούτσα, τα Σπάτα», ενώ εντός Λεκανοπεδίου «έχουμε ακόμη αρκετά προβλήματα στη Φιλοθέη, δεν είχε καθαριστεί μέχρι αργά, με τα πόδια περπατήσαμε χτες το βράδυ για να δώσουμε ρεύμα σε κάποιους υποσταθμούς. Δεν μπορούσαμε να μεταβούμε, καθόλου». Επίσης προβλήματα «έχουμε και στο Χολαργό, στο Ψυχικό, στο Χαλάνδρι».

Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς θέρμανση εν μέσω παγετού είναι δραματική, όπως περιέγραψε κάτοικος της Παιανίας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega.

Με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τρίτης ο ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι «ότι τα συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά έως και αυτή την ώρα, στοχεύοντας στην πλήρη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα δεν είχαν αποκατασταθεί «στη συντριπτική τους πλειοψηφία» οι διακοπές ηλεκτροδότησης πριν την Τετάρτη.

Στην Αττική «επιδιορθώνονται οι ζημιές σε 8 γραμμές, με τις περισσότερες εκκρεμότητες να αφορούν αυτή την ώρα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής», όπως διευκρινίζεται. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, την Τρίτη αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο 95% των περιοχών της Αττικής που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Στην νησιωτική Ελλάδα παραμένουν επίσης οι βλάβες που εμποδίζουν την ηλεκτροδότηση «οικισμών στην περιοχή των Σφακίων», όπως προστίθεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL