Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Ροδόπολη – Ξάνθη / H μειονότητα γυρνά την πλάτη στη ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ροδόπολη – Ξάνθη / H μειονότητα γυρνά την πλάτη στη ΝΔ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

"Θέλουμε οι πολίτες της μειονότητας να αισθάνονται ισότιμοι πολίτες στη χώρα" μας λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Και συνεχίζει λέγοντας πως οι πολίτες της μειονότητας νιώθουν ότι μπαίνουν στο περιθώριο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναφέρεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας της διακομματικής επιτροπής και σημειώνει ότι στα μεν θεσμικά μάς πάει πίσω, στα δε οικονομικά, αναπτυξιακά, είναι γενικόλογο.

Η Ν.Δ., μας λέει, "δεν στήριξε ούτε τη μεσαία ούτε την εργατική τάξη, ούτε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες". "Η μειονότητα βιώνει το πρόσωπο μιας αυταρχικής κυβέρνησης και συγκρίνει το πώς ήταν η ζωή της επί διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. "Μιλούν", μας λέει, "για το κοινωνικό μέρισμα που κόπηκε, για τη 13η σύνταξη που κόπηκε κι αυτή".

Εκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή διαχρονικά στάθηκε στο πλευρό της μειονότητας, έκανε βήματα επίλυσης των πάγιων προβλημάτων της και περιμένουν από αυτόν πιο θαρραλέα βήματα ώστε να αισθανθούν ισότιμοι πολίτες. Και αυτά τα περιμένουν, όπως λένε, από μια προοδευτική, αριστερή, ριζοσπαστική κυβέρνηση. Ως μεγάλα προβλήματα θεωρούν την ανεργία, την ακρίβεια, την εκπαίδευση, αλλά και τη μετανάστευση.

Γενιές μεταναστών

Ολόκληρες οικογένειες μεταναστεύουν, 4.000 μόνο από τη Ροδόπη, μας λέει ο Φερχάτ Οζγκιούρ, οδοντίατρος από τον Ίασμο της Ροδόπης. "Πηγαίνουν Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, ακόμη και Αυστραλία. Στην τελευταία ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, κάνουν εξάμηνα συμβόλαια και παίρνουν 40.000 ευρώ". Σημειώνει ότι η μειονότητα είναι δυσαρεστημένη από τη Ν.Δ. και συμφωνεί με όσα λέει και ο Ζεϊμπέκ, ότι κυρίαρχα προβλήματα της μειονότητας είναι η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία, η μετανάστευση και τα ανεπίλυτα θεσμικά. Επίσης τονίζει κι αυτός πως η μειονότητα έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε ξέρει ότι εκείνος άνοιξε τον δρόμο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Απ' ό,τι του λένε, οι πολιτικές της Ν.Δ. στην οικονομία οδηγούν τη μειονότητα στο να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η σταδιακή ερήμωση της περιοχής.

Την ίδια άποψη έχει και ο Αλί Αλί από τα Αρριανά της Ροδόπης, ιδιωτικός υπάλληλος. Κάνει λόγο "για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης, που οδηγούν τον κόσμο στη φτώχεια και τη μετανάστευση. Συγκρίνουν τη ζωή τους με τη ζωή που είχαν επί ΣΥΡΙΖΑ και νιώθουν ότι τότε ήταν καλύτερα".

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Κοφτός ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Οσκάν Γιουσούφ, μας ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. οδηγεί τη μειονότητα στη φτώχεια και τη μετανάστευση και ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν τόσο στα θεσμικά όσο και στα οικονομικά, στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων. Όσο για τον Δήμο Αρριανών, μας λέει ότι είναι πολύ πίσω. Δήμος φτωχών καπνοκαλλιεργητών και αγροτών, πλήττεται άμεσα από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

"Απέχθεια της μειονότητας προς την κυβέρνηση" βλέπει ο οδοντίατρος από την Κομοτηνή Εκρέμ Χασάν. Στρέφεται θετικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μας λέει, αλλά υπάρχει και ένας δισταγμός, αν θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτά που αναφέρει στις θέσεις του. Και αυτός επισημαίνει ως κύρια προβλήματα την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, την ακρίβεια, αλλά και τα θεσμικά ζητήματα που ακόμη δεν έχουν λυθεί. Άρα, απ' ό,τι φαίνεται, χαμένος κόπος ήταν οι επισκέψεις της Ντ. Μπακογιάννη στη Θράκη. Η μειονότητα δεν "τσίμπησε", όπως φαίνεται, και θυμάται τις καλύτερες ημέρες που είχε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτή βεβαίως η αίσθηση μεγαλώνει την ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε τη δεύτερη φορά να γίνουν τα θαρραλέα βήματα, όπως μου είπε πολίτης που διατηρεί κατάστημα στην Κομοτηνή, μειονοτικός, "να μην ξαναχρειαστεί να κάνεις ρεπορτάζ για τη μειονότητα, γιατί απλώς θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους πλειονοτικούς συντοπίτες μας και όχι κάποια ιδιαίτερα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL