Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Βιασμός / Μια κοινωνία που θέλει τα θύματα να μιλάνε πρέπει να μάθει να ακούει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιασμός / Μια κοινωνία που θέλει τα θύματα να μιλάνε πρέπει να μάθει να ακούει

ΜΠΙΚΑ

Ο βιασμός είναι το μόνο έγκλημα όπου ζητάμε από το θύμα να αποδείξει ότι δεν λέει ψέματα. Στον βιασμό το θύμα πρέπει, παρά τη φριχτή κακοποίηση που έχει βιώσει, να πάει κόντρα σε ένα ολόκληρο σύστημα, στην πατριαρχία, σε μια διάχυτη κουλτούρα που θεωρεί εξ ορισμού τις γυναίκες υπεύθυνες για ό,τι τους συμβαίνει και τους άντρες εν δυνάμει θύματα κακόβουλων γυναικών που θέλουν να τους βλάψουν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα μας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά έμφυλης βίας, τα νούμερα των καταγγελιών βιασμού σοκάρουν, τα κορίτσια μεγαλώνουμε με ένα συνεχές «πρόσεχε», πρόσεχε πού θα είσαι, πρόσεχε τι φοράς, πρόσεχε πώς θα γυρίσεις σπίτι, πρόσεχε, πρόσεχε, πρόσεχε. Αλλά όταν έρθει η ώρα να καταγγελθεί μια κακοποίηση, οι αμφιβολίες πολλές.

Όλοι θέλουν να πιστέψουν τα θύματα, αρκεί τα θύματα να έχουν το σωστό προφίλ: να μην έχουν προκαλέσει, να μην έχουν βρεθεί εκεί με τη θέλησή τους, να μην είναι κάποιος που γνωρίζουν, να μην είναι ο θύτης πλούσιος - αλλιώς θέλουν να του πάρουν τα λεφτά. Το οξύμωρο είναι ότι οι βιαστές γνωρίζουν πολύ καλά αυτά τα κοινωνικά αντανακλαστικά, γι’ αυτό επιλέγουν να εκμεταλλευτούν γυναίκες που είτε έχουν βγει ραντεβού μαζί τους είτε βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών, ακριβώς επειδή ξέρουν ότι δεν θα γίνουν πιστευτές.

Πίσω από τα στερεότυπα

Ακούσαμε πως αποκλείεται να βίασε κάποιος πλούσιος, δεν το έχει ανάγκη, μπορεί να έχει όποια θέλει. Αποκλείεται να βίασε κάποιος όμορφος, αφού μπορεί να έχει σεξ όποτε θέλει.

Για αρχή, δεν χρειάζεται να ακούγεται τόσο απροκάλυπτη υπεράσπιση βιαστών και κακοποιητών από το δημόσιο βήμα της τηλεόρασης. Ντροπή.

Στο διά ταύτα όμως, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να έχει όποιον θέλει, όποτε το θέλει. Δεν λειτουργούν έτσι οι ανθρώπινες σχέσεις. Δημιουργείται έτσι όμως η αντίληψη στους άντρες ότι μπορούν να έχουν όποια θέλουν στο κρεβάτι τους - και όταν αυτό δεν συμβεί, φταίει το ότι δεν είναι αρκετά πλούσιοι ή όμορφοι. Λες και οι γυναίκες δεν είναι άνθρωποι αλλά μηχανήματα που αρκεί να βάλεις το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για να πάρεις αυτό που θες.

Άλλο σεξ, άλλο βιασμός

Δεύτερον, συνδέεται λανθασμένα το σεξ με τον βιασμό. Ότι δηλαδή αυτοί που επιλέγουν να βιάσουν, το κάνουν επειδή διακατέχονται από μια έντονη ερωτική επιθυμία. Ψέμα.

Ο βιασμός γίνεται για την επιβολή. Για την κυριαρχία. Για την ηδονή που παίρνουν κάποιοι άντρες όταν επιβάλλονται διά της βίας σε ένα άλλο σώμα. Όταν ειδικά τα άλλα σώματα παρουσιάζονται από την πατριαρχία σαν αντικείμενα, σαν τρόπαια, πλήρως απανθρωποποιημένα, ίσως και να μην νιώθεις και τύψεις.

Εκεί είναι και το προβληματικό, κατά τη γνώμη μου, με την έννοια της συναίνεσης. Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να μειώσω την οργή (και το δίκαιο) όσων φωνάζουν ότι σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, νομίζω πως είναι μια φράση που πέφτει στο κενό. Όσοι βιάζουν το γνωρίζουν ότι δεν έχουν συναίνεση. Γι’ αυτό το κάνουν. Δεν θέλουν τη συναίνεση, δεν θέλουν να κάνουν σεξ. Θέλουν να βιάσουν.

Όταν μάλιστα έχεις μάθει ότι επειδή είσαι πλούσιος μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, όταν έχεις μάθει ότι επειδή έχεις λεφτά και διασυνδέσεις ο κόσμος σού ανήκει, τι μπορεί να σε σταματήσει;

Ορατότητα και αλληλεγγύη

Η Γεωργία είχε τη δύναμη να σταθεί απέναντι σε αυτούς με τα πολλά λεφτά και τις ισχυρές πλάτες. Σε αυτούς που το μπόι τους φαντάζει μεγαλύτερο από το δικό της. Η φωνή της όμως έγινε η αφορμή να μιλήσουν και άλλες κοπέλες που έχουν υποστεί την ίδια κακοποίηση, ένα πρόβλημα χρόνιο, που όλοι ήξεραν και κανείς δεν άγγιζε, απέκτησε επιτέλους ορατότητα. Ο φόβος και η ντροπή αλλάζουν στρατόπεδο.

Από τις πρώτες μέρες ο δικηγόρος της Γεωργίας παρακαλούσε να μιλήσουν ανοιχτά και άλλες γυναίκες που έχουν πέσει θύματα του συγκεκριμένου κυκλώματος. Οι πολλές φωνές θα κάνουν τη δικογραφία πιο ισχυρή. Οι πολλές φωνές θα προστατεύσουν και τις υπόλοιπες, ορατότητα και αλληλεγγύη μαζί.

«Έψαχναν νέες κοπέλες, φοιτήτριες, εύκολα θύματα» λένε οι δικηγόροι. Δεν φανταζόντουσαν όμως τι δύναμη κρύβει η αλληλεγγύη. Μία έκανε την αρχή και πλέον γυρισμός δεν υπάρχει, έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Έτσι αλλάζει καμιά φορά ο κόσμος, με το θάρρος και την τόλμη αυτών που κάποιοι νόμιζαν ότι θα τους φοβούνται για πάντα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL