Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Eteron / Για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή - Η παρουσίαση από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eteron / Για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή - Η παρουσίαση από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

eteron ετερον

Έρευνα - Ενδυνάμωση - Δικτύωση είναι το τρίπτυχο του Eteron, του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, που παρουσίασε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η ίδρυση του ινστιτούτου, σύμφωνα με τον διευθυντή του, οικονομολόγο και πρώην υφυπουργό, προέκυψε έπειτα από την απλή διαπίστωση πως «ζούμε σε μια περίοδο που συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές». Στα όσα προκάλεσε η δεκαετία της οικονομικής κρίσης, που αναδιέταξε όσα γνωρίζαμε για το κοινωνικό συμβόλαιο και την πολιτική, είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικάθεται πλέον και η πανδημία.

Μεταξύ άλλων παρέθεσε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, σε πεδία όπως η κλιματική κρίση, η παραγωγική διαδικασία και οι εργασιακές σχέσεις, η ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατική έκφραση.

Επισήμανε, δε, την διάψευση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου για κοινωνική ευημερία, που συνίσταται στην αυξανόμενη ανεργία και την συμπίεση των μισθών, ενώ μίλησε και για την προβληματική δημοκρατική λειτουργία, που δεν αφορά όμως μόνο τους θεσμούς, καθώς παρατηρείται η δημιουργία ενός τείχους ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική. Το τείχος αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υιοθέτηση στάσεων με όρους αντιπολιτικής, τοξικότητας και συνωμοσιολογίας, ενώ τα προβλήματα της κοινωνίας δεν γίνονται συνήθως κομμάτι της δημόσιας συζήτησης. ακόμα, δε, και τις φορές που πραγματοποιείται σχετική συζήτηση, τότε κυριαρχεί είτε η λογική του μονοδρόμου, είτε προωθούνται λύσεις που θέτουν την κοινωνίας στο περιθώριο.

Οι άξονες δράσης του Etερον θα είναι τρεις.

  • Έρευνα: Στόχος είναι να παραχθεί γνώση, να τεκμηριώνονται επιχειρήματα, με άξονα να προωθείται η δικαιοσύνη και η συμπερίληψη
  • Ενδυνάμωση: Σκοπός να δοκιμάζονται καινοτόμοι τρόποι επικοινωνίας, ώστε να γίνουν εύληπτα ζητήματα που φαντάζουν δύσκολα. Παράλληλα θα δημιουργηθούν δομές και προγράμματα, ώστε να διαχέεται η γνώση στην κοινωνία
  • Δικτύωση: Συνεργασίες με κέντρα και επισήμονες του εσωτερικού και του εξωτερικού, με στόχο να κατστεί το Eteron κόμβος για τη διεθνή συζήτηση. Παράλληλα τα γραφεία του Eteron θα φιλοξενούν εκδηλώσεις είτε σε συνδιοργάνωση με άλλους φορείς, είτε εκδηλώσεις άλλων ομάδων, που δεν αντίκεινται στους στόχους του ινστιτούτου

 Στην ιστοσελίδα eteron.org υπάρχει διαθέσιμο το πρώτο υλικό για τα projects που θα παρουσιάσει το ινστιτούτο. Τα projects θα αφορούν:

  • Την στεγαστική επισφάλεια και τα υψηλά ενοίκια
  • Την "Gen Z", δηλαδή την κοινωνική ομάδα των νέων 17-24
  • Την οικονομική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτού του μακρόχρονου project θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο μια μεγάλη ποσοτική έρευνα σχετικά με τις τάσεις των Ελλήνων για ζητηματα αξιών, προσανατολισμών, οικονομικών επιδίκων

Το Eteron χρηματοδοτείται από τον Δημήτρη Μάρη, ενώ προϊόντος του χρόνου θα αντλήσει πόρους και στο πλαίσιο συνεργασιών με άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς και ινστιτούτα.

Αναμένεται, δε, το επόμενο διάστημα να απευθυνθεί ανοικτό κάλεσμα για τη συμμετοχή επιστημόνων και ερευνητών σε επιστημονικές ομάδες του ινστιτούτου, ενώ θα προωθηθεί η διενέργεια ερευνών με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων και κέντρων του εξωτερικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL