Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Σκάνδαλο Novartis / Δημοσιογραφική έρευνα, ένα έγκλημα καθοσιώσεως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο Novartis / Δημοσιογραφική έρευνα, ένα έγκλημα καθοσιώσεως

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

Το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis δεν είναι ελληνικό, είναι - σχεδόν- παγκόσμιο. Έχει όμως μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Ενώ σε όλο τον κόσμο για το σκάνδαλο αυτό έχουν τιμωρηθεί υψηλά ή μεσαία εμπλεκόμενα στελέχη ή έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις, στην Ελλάδα όχι απλώς δεν έχει καταδικαστεί για την ώρα κανείς, αλλά διώκονται οι δημοσιογράφοι (και όχι μόνο) που τόλμησαν να ερευνήσουν το ζήτημα.

Μετά τη Γιάννα Παπαδάκου, που προηγήθηκε, ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, βρέθηκε στο στόχαστρο συγκεκριμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης με πρωτοβουλία της ίδιας ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, η οποία προφανέστατα βρίσκεται σε κοινή γραμμή με την άλλοτε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Η οποία, συμπτωματικά ή όχι, είναι και αυτή εμπλεκόμενη στη δημοσιογραφική έρευνα που επιχειρεί να καταστήσει κατηγορούμενη η ανακρίτρια. Όπως στην περίπτωση της Παπαδάκου, έτσι και σε αυτή του Κώστα Βαξεβάνη αντικείμενο του κατηγορητηρίου είναι αποκλειστικά και μόνο η δημοσιογραφική δουλειά του.

Στην πράξη κατηγορείται επειδή η ανακρίτρια θεώρησε ότι για να γνωρίζει στοιχεία σημαίνει ότι συμμετείχε σε... συνωμοσία. Δηλαδή, ανερυθρίαστα, για το γεγονός ότι έκανε αποτελεσματικά τη δουλειά του και είχε πρόσβαση σε πηγές. Ας σημειωθεί ότι, όπως ίσχυε και στην περίπτωση της Παπαδάκου, ο Κώστας Βαξεβάνης κατηγορείται ότι «κατασκεύασε ενοχοποιητικά στοιχεία» εναντίον προσώπων για τα οποία η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να διερευνά τις ποινικές ευθύνες τους (Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης) ή έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη (Λοβέρδος). Στην πραγματικότητα είναι σαφές ότι αυτό που πληρώνει (και) ο Κώστας Βαξεβάνης είναι η εμμονή της κυβέρνησης να ελέγχει πλήρως και απόλυτα τους αρμούς της ενημέρωσης στη χώρα, ακόμα και με τον κίνδυνο να την καταστήσει περίγελο της κοινωνίας, και επιπλέον να τρομοκρατεί -με μεθόδους που στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της ερευνητικής δημοσιογραφίας από μεγάλες εταιρείες- όποιον δημοσιογράφο ερευνά πράγματα που δεν είναι της αρεσκείας της. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό.

Τις περασμένες δεκαετίες θεωρούσαμε πως αφορά μόνο χώρες της περιφέρειας, αλλά τελευταία έφτασε και στη γειτονιά μας. Στη Ρωσία και την Τουρκία οι διώξεις δημοσιογράφων που στρέφονται ενάντια στο σύστημα εξουσίας (που στις χώρες αυτές μετρά ήδη μια εικοσαετία) αποτελούν τον κανόνα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συναντήσαμε για πρώτη φορά στην Ουγγαρία του Όρμπαν, ο οποίος παραμένει δακτυλοδεικτούμενος στο πλαίσιό της -έστω και χωρίς πρακτικές συνέπειες. Ωστόσο αυτή η ουγγρική εξαίρεση κινδυνεύει να πάψει να είναι τέτοια. Και αυτή δεν είναι μια διαπίστωση κάποιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας ή κάποιου από τους φερόμενους ως «λαϊκιστές» αντιπάλους της κυβέρνησης.

Είναι ένας κώδωνας κινδύνου που έκρουσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος -με πολυετή θητεία στη δημοσιογραφία- πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες. Με τελευταία την τοποθέτησή του στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, όπου αξίωσε, αντί να κυνηγιούνται οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν την υπόθεση Novartis, να συνεργαστεί το πολιτικό σύστημα προκειμένου η Ελλάδα να λάβει από τη φαρμακευτική εταιρεία την αποζημίωση που της αναλογεί. Λεπτομέρεια που μέχρι τώρα δείχνει να απασχολεί ορισμένους δικαστικούς λιγότερο από την ερευνητική δημοσιογραφία: η Novartis έχει ήδη πληρώσει αποζημίωση για τη δράση της στην Ελλάδα, αλλά το έχει κάνει στις... ΗΠΑ. Εκεί όπου η Δικαιοσύνη βασίστηκε σε καταθέσεις μαρτύρων τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη και οι δήθεν συκοφαντημένοι πολιτικοί επιχείρησαν να απαξιώσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL