Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μετάλλαξη Όμικρον... με επιδόσεις Ωμέγα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετάλλαξη Όμικρον... με επιδόσεις Ωμέγα

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Σε δύσκολες καταστάσεις οι άνθρωποι συχνά υπεραπλουστεύουν τις εκτιμήσεις τους προκειμένου πάρουν κουράγιο και να τις αντιμετωπίσουν.  Έτσι, μια σκέψη αιωρείται σε πολλούς: η μετάλλαξη  Όμικρον της πανδημίας Covid-19 είναι πιο ήπια από τη Δέλτα, άρα, παρά τη μεγάλη διασπορά της, δεν θα μας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα υγείας και θανάτων.

Γράψε λάθος. Μια κοινωνία πάει μπροστά όταν στη συλλογική της συνείδηση τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Η χώρα μας κατέχει σήμερα, δυστυχώς, τα πρωτεία των κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της. Η μετάλλαξη  Όμικρον ήδη κάνει επέλαση, έχοντας φτάσει το 90% των κρουσμάτων. Μολονότι -όπως όλοι ευχόμαστε και προσδοκούμε- είναι πιθανό αυτή να αποτελέσει την τελευταία μετάλλαξη πριν από τη λήξη της πανδημίας, κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει με σιγουριά. Πολύ πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων της  Όμικρον ανά τον κόσμο μπορεί να προκαλέσει μια νέα, πιο επικίνδυνη μετάλλαξη της Covid-19. Η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ότι «όσο περισσότερο εξαπλώνεται η  Όμικρον τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται τόσο περισσότερο είναι πιθανό να παραχθεί μια νέα μετάλλαξη. Ποιος μπορεί να πει τι μπορεί να προκαλέσει η επόμενη μετάλλαξη;». Εκτός βέβαια αυτού του δυσοίωνου σεναρίου, η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι τώρα είναι εξόφθαλμα λανθασμένη. Το άσχημο είναι ότι είναι λανθασμένη διαχρονικά και σκόπιμα.

Το ΕΣY στα όρια της κατάρρευσης

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται και πάλι στα όρια της κατάρρευσης. Οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι ασφυκτικές καθώς οι εισαγωγές έχουν ανέβει δραματικά, ενώ πολλοί υγειονομικοί νοσούν λόγω του κορωνοϊού και έχουν παροπλιστεί. Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία νοσούν από τον κορωνοϊό και εξ αυτών οι 500 στην Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Στην πρώτη δεινή θέση βρίσκεται ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, που έχει περιέλθει σε μια ιδιότυπη καραντίνα λόγω ενδονοσοκομειακής διασποράς. Ακολουθούν άλλα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το «Λαϊκό», το «Άγιος Σάββας», το «Έλενα Βενιζέλου», το «Γεννηματάς». Ας αναλογιστούμε επίσης ότι βρίσκονται παροπλισμένοι άλλοι 6.500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λόγω της τιμωρητικής στάσης της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή κλείνει με κυβερνητική εντολή το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το ένα από τα μόλις τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, μετατρεπόμενο σε εμβολιαστικό κέντρο. Κι αυτό ενώ χτύπησε το κουδούνι στα σχολεία από τις 10 Ιανουαρίου. Τα σχολεία επαναλειτουργούν για τρεις βασικούς πολιτικούς λόγους: δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης γιατί δεν υπάρχει webex, για να μην πληρώσει το κράτος τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που θα μείνουν στο σπίτι και για να ωφεληθούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από τα δίδακτρα, αλλά κυρίως από τις άλλες επιπλέον χρεώσεις των μαθητών τους. Τα σχολεία με τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσουν αναμένεται να αυξήσουν πολύ τη μετάδοση της νόσου. Σύμφωνα με το έγκυρο πανευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης Euractiv, το πρωτόκολλο για κλείσιμο των σχολικών τάξεων στα 50%+1 κρούσματα θεωρείται σαν ένα από τα πιο παράτολμα της Ευρώπης. Το άνοιγμα των σχολείων συμπίπτει με την κατακόρυφη αύξηση του δείκτη θετικότητας, ο οποίος έχει ξεπεράσει το 20%, και ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων κατεβαίνει διαρκώς.

Ιδιωτικά θεραπευτήρια στο απυρόβλητο

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τόσο επιβαρυμένη, που διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει πετύχει αυτόν τον «άθλο». Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια ζουν στον δικό τους μικρόκοσμο. Η χώρα βιώνει μια «πολεμική» κατάσταση με την πανδημία να καλπάζει, ενώ αυτά βρίσκονται στο απυρόβλητο, μη συμμετέχοντας ουσιαστικά πουθενά στην αντιμετώπισή της με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Τουναντίον, θησαυρίζουν, καθώς ο κόσμος στρέφεται προς αυτά εφόσον πολλά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου και γενικότερα η πρόσβαση στις δομές του ΕΣΥ είναι αποτρεπτική λόγω της αποκλειστικής αντιμετώπισης της πανδημίας από τις κρατικές δομές.

Ανάλογα ωφελημένα βγαίνουν και τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα στα οποία ο κόσμος συνωστίζεται για τα τεστ του κορωνοϊού πληρώνοντας το ποσό των 47 ευρώ για το μοριακό, έναντι των 25 ευρώ της Κύπρου, εφόσον τα δημόσια κέντρα είναι αναλογικά πολύ λίγα. Ας αναλογιστούμε εδώ ότι σε καμία χώρα στην Ευρώπη ο πολίτης δεν πληρώνει για τα μοριακά τεστ.

Απέναντι σε όλο αυτό το πανδαιμόνιο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την επάνοδο στην εργασία θετικών στον κορωνοϊό υγειονομικών μετά από μόλις πέντε ημέρες εφόσον είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο, η δε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε την επίταξη κάποιων γιατρών οι οποίοι θα απασχολούνται με μειωμένο ωράριο στον δημόσιο τομέα.

Ολα αυτά τα ημίμετρα της αντιμετώπισης της πανδημίας από την αρχή της μέχρι σήμερα δεν έχουν να κάνουν μόνο με ανικανότητα διακυβέρνησης, αλλά εντάσσονται στη λογική της δηλωμένης από την κυβέρνηση κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και την αντικατάστασή του με ένα υβριδικό μόρφωμα στο οποίο οι ιδιώτες θα νέμονται τα φιλέτα του σε βάρος του λαού.  Ένα μοντέλο το οποίο στις χώρες όπου δοκιμάστηκε απέτυχε.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τόσο κυνικά και ανεύθυνα την πανδημία, θα έπρεπε να ακουμπήσει σε τρεις άξονες: στη στήριξη του ΕΣΥ, στην αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία και στη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Αλλά είναι προφανές ότι δεν θα το κάνει. Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις της κοιτάζουν μόνο ψηλά, στους μεγάλους και «ημέτερους» επιχειρηματικούς κύκλους, γι’ αυτό και σκοντάφτουν στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, σκοντάφτουν στη λογική.

* Ο Δημήτρης Σωφρονάς είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL