Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Σχολεία / Ένα πρωί στην Γκράβα, μετά το δεύτερο self test
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Ένα πρωί στην Γκράβα, μετά το δεύτερο self test

«Όλα πράσινα είναι» είπαν φέρνοντας στον καθηγητή Γυμναστικής τη λίστα με τα ονόματα. Ήταν το χαρτί με τα αποτελέσματα των self tests όπως δίνονται από τη Δευτέρα. Οι μαζεμένοι μαθητές πήραν έναυσμα να ξεκινήσουν. Χαλαρό τρέξιμο σε δυάδες, εμπρός και πάλι πίσω. Ακόμη μία μέρα, εν μέσω πανδημίας, είχε μόλις αρχίσει.

Η διαφορά είναι ότι τώρα τα κρούσματα είναι χιλιάδες. Μόνο δεκάδες χιλιάδες και ποτέ λιγότερα. Συνεπώς η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία γέμισε τις οικογένειες ανησυχία. Θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά. Ούτε για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη νόσηση, ούτε τους ίδιους κατ’ επέκταση.

Κρούσματα και στιγματισμός

Χθες το πρωί βρεθήκαμε στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Μια πολυπολιτισμική και πολυδύναμη μονάδα που αποτελείται από νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Από τις 8 παρά πέντε, γονείς - εθελοντές βρίσκονταν στις διαβάσεις με τα κίτρινα γιλέκα τους και υψώνοντας κόκκινες πινακίδες «Stop» βοηθούσαν τα παιδάκια να περάσουν με ασφάλεια. Οι δάσκαλοι τα περίμεναν στην πόρτα. Όπως μια νηπιαγωγός. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κρούσματα. Υπάρχει ωστόσο ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού. Υπάρχει η ανησυχία στον γονιό ότι θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά αν αποκαλυφθεί πως το παιδί του είναι άρρωστο». Η αίσθηση αυτή προκαλεί ανησυχία για την εγκυρότητα της διαδικασίας.

«Οι γονείς μπορούν να δηλώνουν ό,τι θέλουν στην πλατφόρμα. Όμως εδώ γνωριζόμαστε γενικά και υπάρχει εμπιστοσύνη» είπε μια μητέρα. Η ανησυχία της αφορά περισσότερο το διάλειμμα. «Τότε έρχονται σε επαφή με παιδιά από οικογένειες που δεν ξέρουμε». Μετά, όμως, υπάρχει έτσι κι αλλιώς αμφιβολία για την αξιοπιστία των self tests. «Μία ακούμε το ένα, μία ακούμε το άλλο. Θα έπρεπε να μας παρέχουν δωρεάν rapid ή μοριακά» ανέφερε μια άλλη γονιός, μητέρα τριών παιδιών. Από το χέρι κρατούσε τον δίχρονο γιο της. Ο κόσμος που έχει γνωρίσει είναι μόνο με μάσκες. «Δεν έχει δει ποτέ τη δασκάλα του χωρίς αυτή».

Η πιστή τήρηση του μέτρου δεν είναι αρκετή. «Οι αίθουσες ασφυκτιούν», σημείωνε καθηγητής, δείχνοντας με το χέρι του τις αίθουσες με τ’ ανοιχτά παράθυρα. «Για να γίνει διαχειρίσιμη η κατάσταση χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός σε 15 άτομα ανά τάξη». Το αίτημα διατυπώνεται απ΄ την αρχή της πανδημίας. Δεν ικανοποιήθηκε ποτέ ωστόσο, μ’ αποτέλεσμα στα παλαιότερα ζητήματα να προστίθενται καινούργια.

Θέμα χρόνου η διασπορά

Στο ερώτημα αν τα μέτρα επαρκούν για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, ο διευθυντής ενός εκ των σχολείων γέλασε αυθόρμητα. «Είναι θέμα χρόνου να ξεφύγει η κατάσταση». Την πρώτη μέρα εντοπίστηκαν και σε μαθητές του κάποια κρούσματα. «Το κόλλησε προφανώς στις διακοπές».

«Δεν γλιτώνουμε, θα το κολλήσουμε έτσι κι αλλιώς» ήταν η εκτίμηση ενός πατέρα. Όπως εξήγησε, οι κίνδυνοι δεν βρίσκονται μόνο στις σχολικές αίθουσες, αλλά και στα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας. Μετά, «άμα βρεθεί ένα κρούσμα, η καραντίνα διαρκεί λίγο (σ.σ.: πέντε ημέρες)», όπως συμπλήρωσε η δασκάλα που υποδέχτηκε το παιδί του. Ακόμη μία λύση, τουλάχιστον στις μεγάλες σχολικές μονάδες, θα ήταν, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς εκεί, η εγκατάσταση μονάδων ΕΟΔΥ. «Η διενέργεια ελέγχων θα βοηθούσε να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας».

Φεύγοντας από την Γκράβα, υπάρχει κοντά ένας πεζόδρομος. Ένας άνθρωπος με μηχανάκι σταμάτησε. Κατέβηκε με μια σακούλα πορτοκάλια στα χέρια και την έδωσε σε έναν επίσης νέο άντρα με ανοιχτό παράθυρο. Νοσούσε και τον βοήθησε. Εντός κι εκτός σχολικής αίθουσας, ο τρόπος που βρίσκει για ν’ αντέξει ο κόσμος είναι ένας. Η αλληλεγγύη.

Αντίδραση με κινητοποίηση έξω από το υπ. Υγείας

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές στην Αθήνα, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία τους στους χώρους εκπαίδευσης.

Στη σκιά των 25.000 και πλέον κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν τις δύο πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και Φοιτητικοί Σύλλογοι κατήγγειλαν τα πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης» του υπουργείου Παιδείας, προβάλλοντας ως αιτήματα μεταξύ άλλων:

Την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, την ανάκληση των συγχωνεύσεων, την πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαριότητας, νοσηλευτών κ.ά.), τα μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία και τις σχολές με ευθύνη του ΕΟΔΥ, τις δωρεάν ειδικές μάσκες, τα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες κ.ά.

Στα πλακάτ των συγκεντρωμένων κυριαρχούσε το σύνθημα: «Δωρεάν τεστ για όλους - με ευθύνη του ΕΟΔΥ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL