Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Σχολεία / Με 1 - 3 κρούσματα κλείνουν στην Ευρώπη, με 15 στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Με 1 - 3 κρούσματα κλείνουν στην Ευρώπη, με 15 στην Ελλάδα

Μαθητές σε σχολείο
Φωτογραφία αρχείου (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επί δυο χρόνια αυτοθαυμάζεται ότι είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και αυτό το αφήγημα χρησιμοποιεί σε πείσμα της κοινής λογικής ακόμα και για την επιλογή της να ανοίξει τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που επικρίνεται σφόδρα από πολλούς επιστήμονες.

Το ερώτημα είναι τι προβλέψεις έχουν πάρει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών σε περίπτωση εμφάνισης θετικού κρούσματος κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την έρευνα που έκανε το συνδρομητικό site K-Report και επικαλείται το ieidiseis, προκύπτει ότι οι περισσότερες χώρες διακόπτουν τα μαθήματα είτε εφαρμόζουν τηλεκπαίδευση, με την εμφάνιση ενός, δυο ή τριών θετικών κρουσμάτων σε μια τάξη, ενώ στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στο πρωτόκολλο του 50%+1.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα, με τις σχολικές τάξεις να έχουν από 28 - 29 μαθητές, θα πρέπει να νοσήσουν οι 15 για να διακοπούν τα μαθήματα.

Αναλυτικά πότε κλείνουν τα σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα. Διακοπή μαθημάτων, αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.

Βρετανία: Υποχρεωτική η μάσκα, προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.

Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα. Οι μαθητές επέστρεψαν από την Δευτέρα στα παιδιά στα σχολεία, παρ’ όλο που ένα στα πέντε ηλικίας 6 έως 10 ετών είναι θετικό. Αν υπάρξει θετικό κρούσμα, όλα τα άλλα παιδιά υποβάλλονται σε τρία συνεχόμενα τεστ, ενώ διακόπτονται τα μαθήματα αν βρεθούν θετικοί τρεις μαθητές. Γιατροί προειδοποιούν ότι αναμένεται έκρηξη των εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (ποσοστό θνησιμότητας 2%) και οι δάσκαλοι απειλούν με απεργία για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης.

Γερμανία: Υποχρεωτική η μάσκα. Καθημερινά (δωρεάν) τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, από την επόμενη επιστρέφουν στα τρία τεστ, τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα. Τεστ-γλυφιτζούρι θα διατίθεται, προς τα τέλη Ιανουαρίου, τρεις φορές την εβδομάδα για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγεία.

Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Τηλεκπαίδευση ανά τάξη αν υπάρξουν τρία κρούσματα. Σήμερα 5 Ιανουαρίου κυβερνητικό συμβούλιο για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.

Ολλανδία: Προαιρετική η μάσκα, τέστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.

Πορτογαλία: Προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, σήμερα 5 Ιανουαρίου αναμένεται τελική απόφαση της κυβέρνησης για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL