Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Σχετικά με το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τη νέα χρονιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχετικά με το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τη νέα χρονιά

SXOLEIO

Μετά τη χθεσινή καταιγίδα με τα 29.000 κρούσματα και τις προβλέψεις για αύξησή τους που μπορεί να φτάσει κοντά στις 100.000 (!), εύλογα προκύπτει το ερώτημα με ποιο τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Γενάρη; Βέβαια για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σήμερα είναι απλώς Πέμπτη, αφού συνεχίζει να πανηγυρίζει ότι μόνο το 0,2% των σχολικών τμημάτων έκλεισαν λόγω κρουσμάτων το διάστημα από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο 2021! Λογικό (;) από τη στιγμή που έχει υιοθετήσει τον αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο κανόνα ότι για να κλείνει ένα τμήμα χρειάζεται να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριων! Τα νούμερα ωστόσο έρχονται να διαψεύσουν αλλλό ένα « success story» της «θεόσταλτης» Κυβέρνησης μας:

  • Σχεδόν 200.000 παιδιά ηλικίας 0-17 ετών έχουν νοσήσει με COVID-19 !
  • Τη βδομάδα από 20-26/12 είχαμε 9270 κρούσματα που έρχονται να προστεθούν στα 8499 της προηγούμενης εβδομάδας (13-19/12) για τις ηλικίες 0-17 ετών!
  • Στην ομάδα 0-17 ετών την 1η δόση έχει κάνει το 15,4% και τη δεύτερη δόση του εμβολίου το 12,6% !
  • Το τελευταίο τρίμηνο έχουν νοσήσει περισσότερα παιδιά από ότι τους πρώτους 18 μήνες της Πανδημίας!

Παρόλα αυτά το Κυβερνητικό επιτελείο διατείνει σε όλους τους τόνους ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10/1/2022 ! Είναι αυτοί που ανακοίνωσαν τα μέτρα με ισχύ από τις 3 Γενάρη για να αναγκαστούν μετά τα χθεσινά στοιχεία να τα εφαρμόσουν από σήμερα! Ήδη ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων μιλά για άνοιγμα των σχολείων τουλάχιστον μια βδομάδα αργότερα, αφού στα μέσα Γενάρη αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων σε εξαψήφια νούμερα πλέον! Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τις μαθησιακές, παιδαγωγικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης. Το τελευταίο που επιθυμούμε είναι να έχουμε ξανά κλείσιμο των σχολείων! Αλλά και το άνοιγμά τους αντίστοιχα πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και ασφάλεια για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα!

Από το Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων με αποτέλεσμα το μοναδικό όπλο για την ασφαλή επαναλειτουργία τους, να παραμένει το εμβόλιο και η περίφημη «ατομική ευθύνη» της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καμία από τις προτάσεις της ΟΛΜΕ δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας όπως: η αραίωση των πολυπληθών τμημάτων, η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, η αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες κα. Αντίθετα, το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων που αυξάνουν τον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και επιμένει να εφαρμόζει το επικίνδυνο πρωτόκολλο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών. Παράλληλα η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την παντελή έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας αφού αντιμετωπίζονται ως αόρατοι και γι αυτό δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την προστασία της υγείας τους! Αντίθετα αυτοί εκτελούν το δημόσιο λειτούργημά τους σε πολυπληθή και πολυάριθμα τμήματα, σε περισσότερα σχολεία προκειμένου να καλύψουν το ωράριο τους και τα κενά των σχολείων, ερχόμενοι σε επαφή έως και με 500 διαφορετικά παιδιά και 2, 3 ή και περισσοτέρους συλλόγους διδασκόντων την εβδομάδα, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών η μετάλλαξη «Όμικρον» επικρατεί κι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των παιδιών τα οποία είναι ανεμβολίαστα σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Το ελάχιστο που απαιτούμε για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι:

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ να είναι στα σχολεία με το άνοιγμά τους, προκειμένου να διενεργούνται περιοδικά, μαζικά δωρεάν τεστ σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς, εμβολιασμενους κι ανεμβολίαστους! Έστω και τώρα να ληφθούν μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις με άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν τα σοβαρά κενά! Χορήγηση δωρεάν της μάσκας υψηλής προστασίας και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συνωστίζονται στις αίθουσες των σχολικών μονάδων!

Για μας κανείς εργαζόμενος/η, κανείς μαθητής/τρια, κανείς εκπαιδευτικός δεν είναι αναλώσιμος! Το θεμελιώδες και Συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτο!

*Ο Νεκτάριος Κορδής είναι μέλος του Δ Σ. της ΟΛΜΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL