Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.7°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.9°C23.2°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.1°C26.0°C
0 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 74%
Ολλανδία - Lockdown / Σοκ, θυμός και απογοήτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολλανδία - Lockdown / Σοκ, θυμός και απογοήτευση

ΟΛΛΑΝΔΙΑ LOCKDOWN
PHOTO EPA
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τη νέα πραγματικότητα μετά την επιβολή σκληρού lockdown στην Ολλανδία περιγράφει με συνέντευξή της στο avgi.gr  η Βίλη Μανώλη μόνιμη κάτοικος Άμστερνταμ.
Όπως περιγράφει ο κόσμος σοκαρίστηκε, θύμωσε και απογοητεύτηκε καθώς συνειδητοποιεί ότι επιστρέφουν πίσω στον Μάρτιο του 2020. 

«Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καμία κατάσταση αυτό ήταν το μήνυμα δυστυχώς», επισημαίνει η Βίλη Μανώλη.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο avgi.gr.

-Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα και πώς είναι η κατάσταση;

Έχουν κλείσει τα πάντα, υπάρχει τηλεργασία, τα εμπορικά είναι κλειστά, η εστίαση λειτουργεί μόνο για take away και γενικά συστήνεται τηλεργασία όπου αυτή είναι εφικτή, μοιάζει με το δικό σας του Μαρτίου χωρίς την απαγόρευση κυκλοφορίας.

-Έχει επηρεαστεί η δουλειά σου και τι γίνεται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

Εγώ είμαι γραφίστρια (freelancer). Κάποιοι κλάδοι έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα και αυτοί είναι κυρίως ο  πολιτισμός, η εστίαση, η διασκέδαση γενικά. Έκλεισαν όλα για μια ακόμα φορά. Οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι, δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν μεν αλλά σε ρυθμούς covid πολύ πιο αργά από το φυσιολογικό, με ραντεβού για διεκπεραιώσεις και διαδικτυακά και είναι όλα φυσικά πιο δύσκολα.

-Ο κόσμος πώς έχει υποδεχτεί το νέο αυτό lockdown; Τι αίσθηση έχεις από τις παρέες και κόσμο που συνομιλείς

Ο κόσμος σοκαρίστηκε γιατί ήμασταν ήδη σε semi-lockdown, λειτουργούσαν όλα μόνο 5:00-17:00, εδώ και 3 εβδομάδες. Στις 14 Δεκεμβρίου μας ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι 14 Ιανουαρίου και τελικά το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου με έκτακτη συνέντευξη Τύπου μας ανακοίνωσαν το σκληρό lockdown. 

Η σημαντική αλλαγή στις 14 Δεκεμβρίου ήταν ότι αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία μία εβδομάδα πιο νωρίς από το φυσιολογικό για τις γιορτές και αυτό τους τρομοκρατεί γιατί πέρυσι συνέβη το ίδιο και τελικά ξανά άνοιξαν τον Φεβρουάριο. Φοβούνται πως και φέτος θα γίνει το ίδιο. Γενικά είναι απογοητευμένος ο κόσμος γιατί γυρίσαμε ακριβώς εκεί που ήμασταν τον Μάρτιο του 2020. Έχουμε ακριβώς την ίδια συνθήκη με τη διαφορά πως τώρα το έχουμε ζήσει, ξέρουμε πως είναι και φοβόμαστε λιγότερο τις μετακινήσεις και το να βρεθούμε με φίλους σε σπίτια. Δεν υπάρχει ο πανικός του άγνωστου και επικρατεί κυρίως θυμός και απογοήτευση.

-Πως είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία και γιατί υπήρξε ένα νέο lockdown κατά τη γνώμη σου;

Θεωρούν πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και είναι γεγονός πως από την αρχή της πανδημίας δεν έχουν ενισχύσει το σύστημα υγείας ανάλογα και πολλά πράγματα έχουν μπλοκάρει. 

Στη συνέντευξη Τύπου τα έριξαν όλα στην άγνωστη μετάλλαξη Όμικρον.  Λένε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από την Δέλτα αλλά λιγότερο βλαβερή αλλά δεν ξέρουμε κιόλας σίγουρα. Οπότε μείνετε σπίτια σας γιατί δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καμία κατάσταση αυτό ήταν το μήνυμα δυστυχώς.

-Έχεις εικόνα της οικονομικής στήριξης από πλευράς κυβέρνησης στις κλειστές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους;

Οι εργοδότες μπορούν επίσης να κάνουν αίτηση για ενίσχυση  ώστε να συνεχίσουν να πληρώνουν το προσωπικό τους. Είναι η 6η κατά σειρά που δίνουν, αν δεν κάνω λάθος και βρίσκεται σε συγκρίσιμο επίπεδο με την προηγούμενη. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης πρέπει να έχει τουλάχιστον 20% απώλεια τζίρου και το ποσοστό αποζημίωσης παραμένει 85%. Δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει λεπτομέρειες για το νέο πακέτο.

Για τους αυτοαπασχολούμενους στην αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση το είχε εναποθέσει στους δήμους. Στο δήμο του Άμστερνταμ η οικονομική ενίσχυση φαινόταν σημαντική στην αρχή αλλά όπως προέκυψε στη συνέχεια αρκετά από αυτά τα χρήματα ζητήθηκαν πίσω κι αυτό γιατί ήταν πολύ εύκολο να πάρει κάποιος χρήματα αλλά όταν ερευνήθηκαν τα κριτήρια τα οποία ήταν υπερβολικά δεν τους αναλογούσε αυτό το ποσό. Τώρα αν έχω καταλάβει καλά αυτή η ενίσχυση έχει μετατραπεί σε τακτικό επίδομα κοινωνικής πρόνοιας για ελεύθερους επαγγελματίες. Κάποια κριτήρια ισχυρίζονται πως έχουν χαλαρώσει. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει έλεγχος περιουσιακών στοιχείων και μπορεί να υποβληθεί αίτηση με αναδρομική ισχύ. Το υπουργικό συμβούλιο έχει τώρα επίσης επεκτείνει αυτή τη χαλάρωση κατά τρεις μήνες έως τον Μάρτιο του 2022.

Μεγάλο πλήγμα έχουν υποστεί επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει χρόνο από τότε που άνοιξαν. Για παράδειγμα ένα νέο κομμωτήριο ή ένα καφέ που ας πούμε ότι άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2020 δεν είχε δικαίωμα σε οικονομική στήριξη προφανώς γιατί δεν είχαν οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (το επίδομα αυτό το δίνουν στους ελεύθερους επαγγελματίες ζητώντας οικονομικά στοιχεία από προηγούμενες χρονιές). Για το νέο λοκνταουν διαθέτει η κυβέρνηση άλλα 4,4 δισ. ευρώ λέει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL