Live τώρα    
Συνέδριο ΠΟΣΔΕΠ / Τις διαδικασίες καταγγέλλει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο ΠΟΣΔΕΠ / Τις διαδικασίες καταγγέλλει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών

ΕΚΠΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οριακό προς τη δημοκρατικότητα του χαρακτηρίζει το 15ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, η Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών. Το συνέδριο πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ από τις 17 έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Το Προεδρείο καταγγέλλεται για αυταρχικές παρεμβάσεις στις διαδικασίες του συνεδρίου, ακόμη και κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία ψηφισμάτων. Το τελευταία ψήφισμα που «πρόλαβε» να ψηφιστεί από το σώμα αφορούσε την πανεπιστημιακή αστυνομία και η ψήφιση του σταμάτησε απότομα πετώντας εκτός 70 μέλη. «Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ δυσαρεστήθηκε από αυτή την εξέλιξη που αποτελεί σαφή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και δεν μπορεί να ανεχθεί περισσότερη δημοκρατία από όση της χρειάζεται για το μέτρημα κουκιών και την κατάληψη θέσεων στα όργανα» σημειώνει η Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών.

Οι ακροβασίες του προεδρείου συνεχίστηκαν, καθώς κατά την εκλογή της νέας Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, διαπιστώθηκε ότι ο πρώην Γραμματέας και ταυτόχρονα υποψήφιος κατείχε τον ειδικό κλειδάριθμο του συστήματος ΖΕΥΣ για την ψηφοφορία και παρατηρήθηκε άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους συνδυασμούς, καθώς σε κάποιους από αυτούς τέθηκε φράγμα επιλογών, ενώ σε άλλους όχι. Παραβλέφθηκε η εφορευτική επιτροπή, η οποία είναι και η αρμόδια για την ψηφοφορία

Όπως σημειώνει η Συσπείρωση, η αυταρχική στάση του Προεδρείου στην ψήφιση των ψηφισμάτων και η πρακτική που ακολουθήθηκε όσον αφορά τα της διαχείρισης κλειδαρίθμων του συστήματος ΖΕΥΣ δεν τιμά την ομοσπονδία, καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες και ευχόμαστε να μην είναι οιωνός της επόμενης μέρας για τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία.

Αναλυτικά η καταγγελία της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών

Το 15ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, το οποίο λαμβάνει χώρα υβριδικά στην Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ και ψηφιακά με πανελλαδικές συνδέσεις εκπροσώπων όλων των πανεπιστημίων της χώρας από τις 17-20 Δεκεμβρίου 2021, αν και προοιωνιζόταν από τους ζηλωτές της ψηφιακής διακυβέρνησης ότι θα διασφαλίσει τη «μεγάλη δημοκρατική συμμετοχή», αποδείχθηκε οριακό ως προς τις ηλεκτρονικές συμμετοχές και με αύξηση των συμμετοχών μόνον κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας.

Οριακό είναι και ως προς τη δημοκρατικότητά του. Το Προεδρείο, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του, αυταρχικά πρόταξε τις εκλογές των θέσεων των παρατάξεων, χωρίς να λάβει υπόψιν του τη γνώμη του σώματος των συνέδρων για το ανπρέπει ή όχι να προηγηθούν τα ψηφίσματα των παρατάξεων με περιεχόμενο ακαδημαϊκό, πολιτικό, κοινωνικό και υγειονομικό.

Το οριακό των δημοκρατικών διαδικασιών αμαυρώθηκε πλήρως με τη λήξη της διαδικασίας στο 4ο κιόλας ψήφισμα κι ενώ ακολουθούσαν και άλλα, όταν η κ. Μπουρνόβα, με την έγκριση της πλειοψηφίας του Προεδρείου, σταμάτησε τη διαδικασία και ο διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κ. Καρυστινός, μέλος της απελθούσας ΕΓ,έκλεισε τη σύνδεση, πετώντας στην κυριολεξία τα 70 και πλέον συνδεδεμένα μέλη εκτός και χωρίς να προηγηθεί καμία προειδοποίηση για τη λήξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο από τα ψηφίσματα που «πρόλαβε» να ψηφίσει το σώμα των συνέδρων, με συντριπτική πλειοψηφία, αφορούσε την κατάργηση των διατάξεων του Ν.4777/2021 που αφορούν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ δυσαρεστήθηκε από αυτή την εξέλιξη που αποτελεί σαφή καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και δεν μπορεί να ανεχθεί περισσότερη δημοκρατία από όση της χρειάζεται για το μέτρημα κουκιών και την κατάληψη θέσεων στα όργανα.Τα προβλήματα ωστόσο συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή, με τις διαδικασίες διαχείρισης του συστήματος ΖΕΥΣ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ και ταυτόχρονα υποψήφιος εκ νέου για εκλογή στη νέα Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, είχε τον ειδικό κλειδάριθμο του συστήματος ΖΕΥΣ για την ψηφοφορία. Είχε συνεπώς την ευθύνη της καταχώρισης του συνόλου των εκλεκτόρων, των ψηφοδελτίων των συνδυασμών και του αριθμού των επιλογών («σταυρών») ανά ψηφοδέλτιο. Ειδικά για τον αριθμό των επιλογών παρατηρήθηκε άνιση μεταχείριση ανάμεσα στους συνδυασμούς, καθώς σε κάποιους από αυτούς τέθηκε άνω φράγμα επιλογών, ενώ στους υπόλοιπους όχι.

Η αρμοδιότητα αυτή θα έπρεπε να ανήκει αποκλειστικά και αυστηρά στην εφορευτική επιτροπή, η οποία θαέπρεπε έγκαιρα και πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία να ενημερώσει το
σύνολοτων εκλεκτόρων για τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και για τον αριθμό των επιλογών ανά ψηφοδέλτιο. Ηαυταρχική στάση του Προεδρείουστην ψήφιση των ψηφισμάτων και ηπρακτική που ακολουθήθηκε όσον αφορά τα της διαχείρισης κλειδαρίθμων του συστήματος ΖΕΥΣ δεν τιμά την ομοσπονδία μας, καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίεςκαιευχόμαστε να μην είναι οιωνόςτης επόμενης μέρας για τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία.

Εκ μέρους της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0