Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.8°C31.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C28.5°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.0°C30.9°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.5°C28.8°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.4°C28.9°C
0 BF 45%
Έρχεται ευρωπαϊκή νομοθεσία για την έμφυλη βία στο Διαδίκτυο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται ευρωπαϊκή νομοθεσία για την έμφυλη βία στο Διαδίκτυο

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Η κυβέρνηση αρπάζει την ευκαιρία της κοινωνικής αντίδρασης που εκδηλώθηκε στο revenge porn του Στ. Παναγιωτόπουλου από τους «Ράδιο Αρβύλα» και διαρρέει ότι ετοιμάζει, λέει, νομοθετικό πλαίσιο για την αυστηροποίηση της ποινής της παράνομης διοχέτευσης video και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο μετατρέποντας το αδίκημα από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Συγκινητικό... Διότι ας θυμηθούμε ότι δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες από τη δημοσίευση του νέου Ποινικού Κώδικα, επεξεργασμένου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος τίποτα δεν προβλέπει για την «εκδικητική πορνογραφία» (revenge porn) ή, σωστότερα, για τη «σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας», με αποτέλεσμα οι καταγγελίες να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του νόμου για... παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα, δεν είχε ακούσει τίποτα ούτε για το κίνημα MeToo στην Ελλάδα ούτε για τις καταγγελίες γυναικών που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων πριν από μερικούς μήνες -της Ιωάννας Τούνη, για παράδειγμα, ή την περίπτωση της Λίνας Κοεμτζή, της 22χρονης φοιτήτριας που αυτοκτόνησε το 2016, αφού είχε δεχθεί εκβιασμό, εκφοβισμό και διαπόμπευση από δημοσίευση φωτογραφιών της στο Διαδίκτυο.

Και έρχεται τώρα, κατόπιν εορτής, να διαρρέει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες» το υπ. Δικαιοσύνης «εξετάζει» αυστηροποίηση της νομοθεσίας για διακίνηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μέσω Διαδικτύου.

Η εκ Βρυξελλών νομοθέτηση

Η αλήθεια είναι ότι, είτε «εξετάζει» το υπ. Δικαιοσύνης είτε όχι, θα κληθεί να ενσωματώσει ευρωπαϊκή Οδηγία για «την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» και όχι για «προσωπικά δεδομένα», όπως επιχειρεί να αμβλύνει τον έμφυλο χαρακτήρα των αδικημάτων.

Μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -με σημαντική παρέμβαση της  Έλενας Κουντουρά- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τον Μάρτιο του 2022 νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και την αποτελεσματική δίωξη, εντός και εκτός Διαδικτύου. Περί αυτού πρόκειται.

Την περασμένη Τρίτη οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο Διαδίκτυο με 513 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 58 αποχές.

Η Έλενα Κουντουρά, πρότεινε σειρά τροπολογιών που υιοθετήθηκαν:

* Να αντιμετωπιστεί η «εντεινόμενη μορφή ενδοσυντροφικής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης που βασίζεται στη χρήση εικόνων και βίντεο και στη διάδοσή τους σε ιστότοπους» (revenge porn).

* Η έμφυλη βία στο Διαδίκτυο «ως προέκταση της έμφυλης βίας εκτός Διαδικτύου».

Ενιαία αντιμετώπιση

Όπως τονίζει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «οι συνέπειες της “σεξουαλικής κακοποίησης με χρήση εικόνων” μπορεί να έχει:

* Σεξουαλικό χαρακτήρα, καθώς η σεξουαλική συνεύρεση κατεγράφη και/ή διαδόθηκε χωρίς συγκατάθεση.

* Ψυχολογικό χαρακτήρα, που σχετίζεται με τον αντίκτυπο στα θύματα της δημοσιοποίησης της ιδιωτικής ζωής.

* Οικονομικό χαρακτήρα, καθώς η σεξουαλική κακοποίηση με χρήση εικόνων θέτει σε κίνδυνο το ισχύον και το μελλοντικό καθεστώς απασχόλησης των θυμάτων».

Η  Έλενα Κουντουρά υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινό ορισμό της έμφυλης βίας στο Διαδίκτυο και την ποινικοποίησή της από όλα τα κράτη - μέλη με τη θέσπιση αντίστοιχων κυρώσεων.

* Να μπει τέλος στη βιομηχανία της πορνογραφίας που στηρίζεται στην εμπορία ανθρώπων.

* Να μπει τέλος στις επικίνδυνες και κακόβουλες χρήσεις της τεχνολογίας των deepfakes (πλαστών φωτογραφιών και βίντεο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης) που χρησιμοποιείται συχνά για την παρενόχληση, τη διαπόμπευση και τον εκβιασμό των γυναικών.

* Να αναγνωριστεί ότι η σεξουαλική κακοποίηση με τη χρήση εικόνων και οι ιστότοποι στους οποίους οι εικόνες αυτές διαδίδονται αποτελούν εντεινόμενη μορφή ενδοσυντροφικής βίας.

* Να συμπεριληφθούν οι μισογυνικές επιθέσεις στα εγκλήματα μίσους και αντίστοιχα o μισογυνισμός στις μορφές της ρητορικής μίσους.

* Να σταματήσει στα ΜΜΕ η απεικόνιση έμφυλων στερεοτύπων, σεξιστικού περιεχομένου και σεξιστικής διαφήμισης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να ποινικοποιήσει την έμφυλη βία στο Διαδίκτυο και ζητάει από το Συμβούλιο να αναγνωρίσει επίσημα ότι η έμφυλη βία αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα με διασυνοριακή διάσταση. Με την έκθεσή του απαιτεί στοχευμένες δράσεις, ειδικά για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον κυβερνοχώρο, καθώς 7/10 γυναίκες έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής παρακολούθησης και 1/10 έχει βιώσει κάποια μορφή βίας στον κυβερνοχώρο από την ηλικία των 15 χρόνων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL