Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C22.6°C
1 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.8°C20.7°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
19.9°C27.0°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
25.2°C34.4°C
4 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
3 BF 72%
Ζακ Κωστόπουλος / «Τον απείλησαν με μαχαίρι στην καρωτίδα – Τον κλείδωσαν στο κοσμηματοπωλείο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / «Τον απείλησαν με μαχαίρι στην καρωτίδα – Τον κλείδωσαν στο κοσμηματοπωλείο»

Το σημείο δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου
(ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος τον Σεπτέμβριο του 2018 έδωσαν δύο μάρτυρες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριο (ΜΟΔ). Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι ο Ζακ απειλήθηκε με μαχαίρι στην καρωτίδα, ενώ τον κλείδωσαν και στο κοσμηματοπωλείο, κατεβάζοντας τα ρολά.

Ειδικότερα, 60χρονος άνδρας που περνούσε τυχαία από το επίμαχο σημείο περιέγραψε στο δικαστήριο ένα «άγριο λιντσάρισμα» που δεχόταν το θύμα, χωρίς, όπως είπε, να ενδιαφέρεται κανείς. «Είδα έναν κύριο με μαύρο φανελάκι που πήρε μια βάση ομπρέλας από ένα κατάστημα για να την πετάξει στο κατάστημα, αλλά τον σταμάτησαν. Μετά ο κοσμηματοπώλης πέταξε μια πέτρα στην τζαμαρία και την έσπασε. Στην αρχή θεώρησα ότι γίνεται κάποια ληστεία αλλά δεν καταλάβαινα…γιατί να σπάσει το μαγαζί του αφού είναι εκεί ο ληστής. Ας περίμενε να ερχόταν η αστυνομία» ανέφερε ο μάρτυρας και συνέχισε περιγράφοντας την προσπάθεια του Κωστόπουλου να σπάσει την πόρτα με πυροσβεστήρα χωρίς να τα καταφέρει. Κατά τον μάρτυρα, την τζαμαρία την έσπασε κλωτσιά των απέξω.

Ο μάρτυρας τόνισε πως ο 33χρονος δεν κρατούσε μαχαίρι όταν έβγαινε: «Βγήκε το παιδί γεμάτο στα αίματα. Έξω πεσμένο, βλέπω ένα μαχαίρι με μαύρη λαβή της νοικοκυράς…το μαχαίρι αυτό υποθέτω είχε πέσει από κάποιο τραπέζι παρακείμενου μαγαζιού» είπε και ανέφερε πως το πήρε ένας εκ των κατηγορουμένων καταστηματαρχών, προσθέτοντας πως «στο σημείο που είναι πεσμένος κάτω ο Κωστόπουλος από πάνω του βρίσκονται δυο τρία άτομα. Ο Ζακ απειλήθηκε με μαχαίρι στην καρωτίδα και τότε είπα «τι θα κάνεις τώρα θα τον σφάξεις;». Περιέγραψε επίσης πως επιχείρησε να σταματήσει την επίθεση, λέγοντας σε έναν εκ των δύο πολιτών κατηγορουμένων να σταματήσει και ότι εκείνος του απάντησε «ξέρεις τι μου έκανε εμένα; Με γ…ε».

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, έφυγε από το σημείο «μαυρισμένος από αυτή την εικόνα…οι άνθρωποι καθόντουσαν να παρακολουθούν χωρίς κανείς να επέμβει. Εγώ και ένας κύριος φωνάξαμε και τότε άρχισαν να φωνάζουν. Από τη μια αγριότητα και από την άλλη αδιαφορία. Σαν να έβλεπαν τηλεόραση».

Κατέθεσε επίσης πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι αμέσως μετά ο κοσμηματοπώλης βγήκε και καθάριζε, ενώ για τις ενέργειες των κατηγορούμενων αστυνομικών είπε: «Δεν χρειαζόταν να ακινητοποιηθεί, ήταν ήδη ακινητοποιημένος όταν ήρθαν οι αστυνομικοί… αντί να ασχοληθούν με το ποιος έφερε σε αυτή την κατάσταση τον Κωστόπουλο, το μέλημα τους ήταν να απομακρύνουν τα άτομα που τραβούσαν με κάμερα. Έγιναν όλα λάθος».

- Πάρεδρος: Γιατί σας έκανε εντύπωση; Πρώτα δεν πρέπει να ακινητοποιήσουν;

- Μάρτυρας: Συμφωνώ αλλά κατόπιν θα έπρεπε να ρωτήσουν τι συνέβη. Αυτό δεν είδα να συμβεί, μόνο είδαν τους ανθρώπους με τις κάμερες. Εισέπραττα ότι δεν ενδιαφερόντουσαν να μάθουν τι είχε συμβεί… τώρα δεν ξέρω αν μπορούσαν να το κάνουν ή όχι…

Ένας άνδρας που είδε την σκηνή ενώ βρισκόταν στον 6ο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας κατέθεσε πως η αίσθηση που είχε ήταν ότι ο Κωστόπουλος από όταν βγήκε από το κατάστημα «φοβόταν για την ζωή του» και προσπαθούσε να φύγει: «Ήταν καταματωμένος στο πρόσωπο και στα ρούχα. Γύρω του άνθρωποι που δεν βοηθούσαν. Ήρθε το ΕΚΑΒ που του έδωσε τις πρώτες βοήθειες» περιέγραψε ο μάρτυρας, αναφερόμενος στις εικόνες μετά στην έξοδο του 33χρονου από τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου. Τότε, «σηκώθηκε και άρχισε να φεύγει. Δεν διέκρινα αν κρατούσε κάτι. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον αποφύγουν. Έπεσε πάνω σε κάτι τραπέζια παραπαίοντας. Οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του, του έβγαλαν το παπούτσι για κάποιο λόγο και τον έδεσαν. Στη συνέχεια τον πλησίασε ο διασώστης του ΕΚΑΒ φώναξε "έρχεται ασθενοφόρο" και οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν. Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν κουνήθηκε καθόλου. Χωρίς σειρήνες ήρθε ασθενοφόρο, τον έβαλαν σε ένα φορείο και έφυγε πάλι χωρίς σειρήνες» κατέθεσε.

- Εισαγγελέας: Σε τι κατάσταση ήταν ο Κωστόπουλος;

Μάρτυρας: Φαινόταν η ταραχή του, ειδικά από τη στιγμή που σηκώθηκε να φύγει, καταλάβαινες ότι ήταν ένας άνθρωπος που φοβόταν για τη ζωή του… έπεσε σε τραπέζια και κάθισε κάτω. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ τραυματισμένος και τέσσερις αστυνομικοί κάθισαν πάνω του στην πλάτη του, τράβηξαν τα χέρια του και προσπαθούσαν να τον δέσουν.

Στην δική του κατάθεση ένας εκπαιδευτικός που ήταν στο σημείο έδωσε μία άλλη εκδοχή των λεπτών που ακολούθησαν την είσοδο του 33χρονου στο κοσμηματοπωλείο: «Είδα έναν άνθρωπο να περπατάει στο στενό και να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο. Όταν μπήκε μέσα άκουσα κάτι να σπάει. Ο ιδιοκτήτης στεκόταν στην πόρτα, μπήκε πίσω από το θύμα, μάλλον κάτι είπαν μεταξύ τους και ακούστηκε κάτι να σπάει. Μετά, ο ιδιοκτήτης βγήκε έξω και κατέβασε το ρολό της πόρτας με κοντρόλ».

-Σύνεδρος: Μας λέτε κάτι καινούργιο, μπορείτε να πείτε ξανά τι είδατε;

Μάρτυρας: Είδα το θύμα να πηγαίνει στο κοσμηματοπωλείο ήταν σε μια περίεργη κατάσταση. Ο ιδιοκτήτης μπήκε από πίσω του, μετά ακούστηκε κάτι να σπάει, πέρασε κάποιος χρόνος θα μπορούσαν να έχουν μιλήσει. Μετά βγήκε έξω ο ιδιοκτήτης και κατέβασε το ρολό που είναι δεξιά. Το κατέβασε με κοντρόλ. Το θύμα προσπαθούσε να βγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL