Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα / Εξ οικείων τα βέλη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα / Εξ οικείων τα βέλη!

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Πλησιάζοντας ταχέως τους  20.000 θανάτους, την προσοχή όλων τράβηξε το κλάσμα εκείνο των απωλειών όπου επικέντρωσε η εργασία των κκ. Τσιόδρα Σ., Λύτρα Θ. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές προσπάθησαν να υπολογίσουν το ποια θα ήταν η μοίρα αρκετών από τα διασωληνωμένα θύματα, αν τυχόν είχαν διασωληνωθεί σε άλλο τόπο κι άλλο χρόνο. Αν δηλαδή είχαν ασθενήσει σε συνθήκες όπου οι δυνατότητες του συστήματος δεν είχαν υπερκεραστεί.

Το σημείο αυτό υπολογίστηκε περίπου στο ύψος των 400 διασωληνώσεων και παρατήρησαν μια σαφή εκτίναξη της θνητότητας από το σημείο αυτό και πάνω. Τεκμηριώνεται έτσι ότι υπήρξαν πολλοί αποτρέψιμοι θάνατοι κατά το Β’ και Γ’ κύμα (φθινόπωρο 2020 και άνοιξη 2021), στην συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Η εργασία αυτή αναφέρεται σε όλους τους διασωληνωμένους  (εντός ΜΕΘ, εκτός ΜΕΘ, σε ΜΕΘ τύπου Αγρινίου κλπ) και υπολογίζει ότι περίπου το 40% όσων είχαν τραχειοσωλήνα όταν πέθαναν, ήταν διασώσιμοι. Στην κοινή γλώσσα αυτοί λέγονται αδικοχαμένοι και στην γλώσσα των γιατρών λέγονται αποτρέψιμοι θάνατοι.

Αυτό καθιστά εντελώς ξεπερασμένη πια κάθε συζήτηση αν έγιναν επί Μωυσέως όσα δεν κάνανε οι «άλλοι» κατά τα προηγούμενα τριάντα χρόνια, αν υπήρξε ή όχι διαλογή, αν τα κριτήρια αυτής ήταν αδιαφανή και στο ποιος θα μπει μέσα αλλά και στο που ακριβώς θα είναι αυτό το «μέσα» (πχ Ευαγγελισμός ή Αγρίνιο).

 Η εργασία πραγματοποιήθηκε ίσως με την βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο αποκλειόταν να επαναληφθεί και κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό. Σήμερα, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί όχι υπήρξε χειρότερη επανάληψη ενώωοι αρμόδιοι ήταν αποδεδειγμένα ενήμεροι των κινδύνων.

Μένει ανοικτό το γιατί η εργασία μαθαίνεται τόσο αργά αλλά και το γιατί τα στοιχεία αποτέλεσαν αποκλειστικό υλικό μόνο για τον ερευνητή κ Τσιόδρα. Γιατί τα στοιχεία δεν ήταν εξ αρχής στην διάθεση όλων; Όταν μάλιστα προηγήθηκε συστηματική έλλειψη διαφάνειας και απόκρυψη έως παραποίηση της αλήθειας επί μακρόν, ακόμη και μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Και πολλοί άλλοι αποτρέψιμοι θάνατοι...

Η ρήση του Πρωθυπουργού για τις ΜΕΘ, θυμίζει ‘το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη’. Σε ένα site ειδικευoμένων διάβασα για την αποστροφή του αυτή: Ας έλεγχε εκείνη την στιγμή που το έλεγε, πόσοι ειδικευόμενοι γκουγκλάριζαν: «βαράει το κίτρινο κουμπάκι στον αναπνευστήρα, πως σταματάει;» Το είπε λοιπόν ο ειδικευόμενος πολύ πιο γλαφυρά από τον καθηγητή του.

Δεν είναι όμως μόνον οι διασωληνωμένων-αποτρέψιμοι θάνατοι, στους οποίους αναφέρθηκαν οι κκ Τσιόδρας-Λύτρας.

  • Άλλοι αποτρέψιμοι θάνατοι περιλαμβάνονται σε όσους κατέληξαν στο σπίτι ή μετά από προσέλευση σε προθανάτιο πλέον κατάσταση (από έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανυπάρκτου δημόσιου και απρόθυμου ιδιωτικού τομέα)

  • ΕΚΑΒ, επείγοντα και κλινικές covid λειτουργούν με υποστελέχωση, ελλιπή εκπαίδευση κι εξοπλισμό, πολλές φορές εντελώς για τα μάτια του κόσμου! Διακομιδές διασωληνωμενων με ανειδίκευτους, εφημερίες στα κοβιντάδικα από οφθαλμίατρους και ψυχίατρους και κερασάκι σ’ όλα αυτά η φροντίδα από αδαείς και των εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένων.

  • Παρόμοια αμφισβήτηση είχε εκφράσει ο Πρωθυπουργός και για τα στοιχεία για χιλιάδες παράπλευρες απώλειες από non covid αιτίες θνητότητας, για τα οποία υπάρχουν πλέον όχι μόνο δημοσιευμένες εργασίες αλλά κι επιστημονικά συγγράμματα (Μπένος και συν)

Ψεύδη κατά συρροή

Για ένα ανώτερο σκοπό, για την ανεμπόδιστο δραστηριότητα της τουριστικής οικονομίας, ειπώθηκαν τουλάχιστον τρία κραυγαλέα ψέματα που τα πληρώνουμε σήμερα:

  1. Το εμβολιαστικό θαύμα υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε συλλογικό τείχος ανοσίας κατά τις αρχές του θέρους του 2021. Ήταν όμως ήδη από τον Απρίλιο γνωστή η αποτυχία του εμβολιασμού στους ηλικιωμένους. Γενικότερα, όπως έδειξε κι ο κ Σακούρ του ΒΒC, οι αριθμοί ήταν εύγλωττοι!

  2. Επιχείρηση ελευθερία, Εμβολιαζόμαστε και ξενοιάζουμε, παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας. Πανδημία (αποκλειστικώς) ανεμβολίαστων. Βολικές ασυναρτησίες που δικαιολογούσαν την προσοδοφόρο ανεμελιά!

  3. Το τρίτο αποδεικνύεται ότι ήταν ο μύθος του οχυρωμένου ΕΣΥ που κράτησε βάστηξε, άντεξε κοκ οπότε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το βάρος ενός νέου κύματος που θα προκαλείτο από την χωρίς περιορισμούς πολιτική του «μη σώσουνε» Ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από τον Μάιο το πόσα απίδια βάζει ο σάκος! Κι αυτή τη φορά δεν το έλεγε ο κ. Γιαννάκος να τον στείλουν στον εισαγγελέα

Με αυτά τα ψεύδη φτάσαμε στα σημερινά αρνητικά παγκόσμια ρεκόρ για δυτική χώρα. Επιπλέον, συνηθίσαμε στην καθημερινή ύβρη ενός παρανοειδούς Υπουργού που ξεκαρδίζεται στα πρωινάδικα ενώ κάθε απόγευμα έρχεται το θανατοδελτίο με τους απόντες.

Συμπέρασμα

Γενικευομένης της πρόβλεψης για τα σχολεία, η χώρα δεν πρόκειται να κλείσει παρά μόνον αν εμφανίσει 50%+1 κρούσματα  ταυτοχρόνως , δηλαδή 5.350.000! Τηρουμένων πάντα των αναλογιών, κάτι τέτοιο θα παρήγαγε εκατοντάδες χιλιάδες διασωληνωμένους Αδιευκρίνιστο το εντός ή το εκτός, αλλά δεν έχει διαφορά…

Ίσως αύριο κι η κα Κεραμέως εξομολογηθεί ότι μας  έλεγε ψεματάκια για τα σχολεία, για κάποιον πάντα ανώτερο σκοπό. Αυτό θα σημάνει πως ήξερε ότι παππούδες, γιαγιάδες, ανοσοκατασταλμένοι κι άλλοι ευάλωτοι θα συναντήσουν τους προγόνους τους, εξ αιτίας της.

Η ευπειθής πολιτική της πελατεία  θα θαυμάσει, ότι γεννήθηκε παρ’ ημίν η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ, αν βεβαίως η εν λόγω πελατεία συνεχίσει να βρίσκεται εν ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL