Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Θεσσαλονίκη / Πάνω από 100 γιατροί σε κύκλωμα με ψευδείς συνταγογραφήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Πάνω από 100 γιατροί σε κύκλωμα με ψευδείς συνταγογραφήσεις

ΦΑΡΜΑΚΑ
EUROKINISSI

Μετά από πολύμηνη έρευνα, συνελήφθησαν σήμερα 13 άτομα, κυρίως ιατρικοί επισκέπτες και στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας, για χρηματισμό ιατρών και παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυρίως για παθολογικές και καρδιολογικές παθήσεις.

Το τελευταίο 24ωρο η Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, προχώρησε σε συλλήψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ενώ στην ογκωδέστατο δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Η δικογραφία αφορά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και τα αδικήματα κατά περίπτωση, της πλαστογραφίας, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Με αστυνομικές επιχειρήσεις την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, αλλά και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και φαρμακοποιών πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους, ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ. με δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Οι ιατροί λάμβαναν «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά - αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους.

Ο τρόπος δράσης τους περιελάμβανε:

  • Στοχευμένη - κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών,
  • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους (Α.Μ.Κ.Α.) το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές,
  • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε Α.Μ.Κ.Α. ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εις γνώση και με την συναίνεση αυτών και
  • Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους, διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή έτερο φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), προκαλώντας, στη συνέχεια, την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη χορήγησαν, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

Παράλληλα τα παράνομα συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα τόσο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, εργασιακούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 123.300 ευρώ,
  • 12 βιβλιάρια καταθέσεων,
  • 54 Φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb),
  • 5 μαχαίρια,
  • Χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων,
  • 2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων,
  • λίστες με συνεργάτες ιατρούς,
  • 393 Έντυπα Μηνιαίων Συνταγογραφήσεων Ιατρών και
  • ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL