Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Σύρος / Επιχειρηματικός εκφοβισμός σε ακτιβιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύρος / Επιχειρηματικός εκφοβισμός σε ακτιβιστές

ΣΥΡΟΣ

Για τις μεθόδους εκφοβισμού εναντίον της ελεύθερης ενημέρωσης έκαναν λόγο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, τρεις δημοσιογράφοι, ο Διονύσης Ελευθεράτος από τον 105,5 Στο Κόκκινο, η Μπούλικα Μιχαλοπούλου από το ΡάδιοΜΕΡΑ και ο Γιώργος Παπαζαχαρίου από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, με αφορμή τις αγωγές συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που κατέθεσε ο επιχειρηματικός όμιλος ΟΝΕΞ κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και δύο ακτιβιστών του, με αφορμή δηλώσεις που έκαναν στις εκπομπές τους. Στη συνέντευξη Τύπου παρενέβη και ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Στρατής Ζολώτας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της επαναλειτουργίας του Ναυπηγείου στη Σύρο και την τρομοκρατία που ασκήθηκε από τον επιχειρηματικό όμιλο, αλλά και από φορείς και αρχές τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης εναντίον όποιου ζητάει να ερευνηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του.

Εξοντωτικές αγωγές

Η επαναλειτουργία του ναυπηγείου στη Σύρο χρονολογείται από το 2018, όταν έκαναν την εμφάνισή τους στο νησί νέφη αμμοβολής. Ως αποτέλεσμα, μέσω λαϊκών συνελεύσεων στο νησί, δημιουργήθηκαν πρωτοβουλίες ελέγχου της περιβαλλοντικής ρύπανσης στο νησί. Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 2020 και απευθύνθηκε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για να ζητήσει να διεξαχθεί η εξαγγελθείσα από τον Κ. Χατζηδάκη μελέτη σχετικά με την επίδραση του ναυπηγείου στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπου είχε παρατηρηθεί αύξηση των βαρέων μετάλλων. Η ΟΝΕΞ απέστειλε εξώδικο στο Παρατηρητήριο υποστηρίζοντας ότι η επιστολή αυτή δυσφημεί την εταιρεία (!) γιατί τη «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνη για τη ρύπανση.

Σε απάντηση της αγωγής ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Στρ. Ζολώτας και το μέλος του Αλ. Μπίστης μίλησαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Το αποτέλεσμα ήταν η ΟΝΕΞ να καταθέσει ακόμα δύο αγωγές, επίσης ύψους 1 εκατομμυρίου η κάθε μία, εναντίον των δύο πολιτών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει ζητήσει οποτεδήποτε επιχειρηματικός όμιλος από πολίτες στην Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι ανάλογη αγωγή έχει καταθέσει στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός εναντίον της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη για τη δημοσίευση δικαστικής απόφασης!

Η πρώτη αγωγή του ομίλου εναντίον των πολιτών εκδικάζεται σήμερα στις 10 το πρωί στην Ερμούπολη.

ΣΥΡΟΣ
Οι δημοσιογράφοι Διονύσης Ελευθεράτος από τον 105,5 Στο Κόκκινο, Μπούλικα Μιχαλοπούλου από το ΡάδιοΜΕΡΑ και Γιώργος Παπαζαχαρίου από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ

Ερώτηση Αρβανίτη στην Κομισιόν

Το ζήτημα ανέδειξε με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος καταγγέλλει την εκφοβιστική πρακτική των εξοντωτικών αγωγών σε πολίτες και καλεί την ευρωπαϊκή ηγεσία να αναλάβει άμεσα δράση ενάντια σε αυτό το φαινόμενο.

Στο πλευρό του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου στέκονται με ανακοινώσεις τους οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύρο και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, στη Θήρα, στη Μύκονο και στην Τήνο, οι οποίες τονίζουν ότι«το φυσικό περιβάλλον υφίσταται μια τρομακτικών διαστάσεων επίθεση από κερδοσκοπικά συμφέροντα», καθώς και ότι «οι πρακτικές των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες στέλνουν μηνύσεις και αγωγές σε πολίτες που διεκδικούν και αγωνίζονται για τα δικαιώματα του τόπου τους (SLAPP), είναι πολύ καλά γνωστές».

Στο πλευρό του Παρατηρητηρίου στέκεται επίσης το ΜΕΡΑ25 και πλήθος τοπικών φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL