Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Στρατής Πάλλης / Στη Λέσβο κρύφτηκαν και σιώπησαν μπροστά στον αλληλέγγυο Πάπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατής Πάλλης / Στη Λέσβο κρύφτηκαν και σιώπησαν μπροστά στον αλληλέγγυο Πάπα

ΠΑΛΛΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο ήταν πολύ σημαντική και αυτό έγινε περισσότερο σαφές με την ομιλία του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος προς την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Κατήγγειλε το γεγονός ότι στην Ευρώπη υψώνονται τείχη με κοινοτικούς πόρους, κατήγγειλε το γεγονός ότι η Μεσόγειος, αντί να είναι θάλασσα πολιτισμού, συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας των λαών της, έχει μετατραπεί σε υγρό νεκροταφείο.

Εμμέσως αλλά σαφώς, με τον διπλωματικό τρόπο ενός αρχηγού κράτους που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε άλλο κράτος, κατήγγειλε τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων. Η επίσκεψη του Πάπα είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία του νησιού μας και, πιστεύω, σε όλη την ελληνική κοινωνία. Γνωρίζαμε ότι έχει στην καρδιά του τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά μας έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο λόγος του ήταν σε πολλές περιπτώσεις πιο αιχμηρός ακόμη και από τον αντιπολιτευόμενο λόγο που εκφράζεται στο εσωτερικό της χώρας μας.

Πολλοί από εμάς που δίνουμε τη μάχη στήριξης των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο, και κυρίως από τη «Συνύπαρξη», κατεβήκαμε με πανό που έγραφε στα αγγλικά: «Πάπα Φραγκίσκο, μαζί στηρίζουμε τους πρόσφυγες». Προφανώς και δεν άρεσε στις Αρχές.

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση επίσης το ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, που προέρχεται από τη γειτονική Χίο, δεν τόλμησε να εκφωνήσει μία λέξη μπροστά στον Πάπα και τον ρόλο αυτόν ανέλαβε ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΥΤ Δημήτρης Βαφέας, ο οποίος είναι ένας απλός δημόσιος διοικητικός υπάλληλος, χωρίς να έχει πολιτικές ευθύνες. Τόσο πολύ φοβήθηκαν να σταθούν μπροστά στον Πάπα; Ο τοπικός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου παραβρέθηκε τουλάχιστον στην επίσκεψη, ενώ, αντίθετα, αλγεινή εντύπωση έδωσε ο δήμαρχος της Λέσβου Στρατής Κύτελης, που δεν υποδέχθηκε ούτε τον Πάπα Φραγκίσκο αλλά ούτε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι προφανής η θωπεία, το χαϊδολόγημα, της ακροδεξιάς ομάδας της παράταξής του και όχι μόνο, δεδομένου ότι δύο ακροδεξιοί δημοτικοί σύμβουλοι κήρυξαν τον Πάπα persona non grata στο νησί.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα. Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής και Αιτούντων Ασύλου Μάνος Λογοθέτης προσπάθησε να μας πείσει προ μηνός ότι το 2016 ο Πάπας ήρθε στη Λέσβο όταν άνοιγε ένας κύκλος και ότι πέντε χρόνια αργότερα έρχεται όταν κλείνει αυτός ο κύκλος. Προσπάθησαν να βιάσουν την πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι τακτοποιήθηκε το προσφυγικό και ότι ο Πάπας θα ερχόταν να επικυρώσει αυτή την πολιτική. Με τη συμβολική του παρουσία, το θάρρος και την τόλμη του ο Πάπας έστειλε από τη Λέσβο το μήνυμα ότι είναι με την Ελλάδα και την Ευρώπη της ανθρωπιάς εναντίον της βαρβαρότητας, του Βίσεγκραντ, των Βρυξελλών και του Μαξίμου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL