Δύο μήνες μετά την ανάληψη από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου του προγράμματος της χρηματικής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο, το οποίο “έτρεχε” επί τέσσερα χρόνια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), και ακόμα οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ούτε μισό ευρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διακοπή κάθε υλικής παροχής σε όσους λαμβάνουν θετικές ή απορριπτικές αποφάσεις στο αίτημα ασύλου τους βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας, έχει οδηγήσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, εδώ και δύο μήνες να είναι αντιμέτωποι με την πείνα εντός και εκτός καμπ!
Ποιοι δικαιούνται τροφή
Για τους εντός καμπ, το υπουργείο είχε ανακοινώσει την παροχή σίτισης με κέτερινγκ. Στην εφαρμογή του όμως αυτό σήμαινε ότι μέσα στο ίδιο καμπ υπήρχαν άνθρωποι που δικαιούνταν και άνθρωποι που δεν δικαιούνταν τροφή, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που βρίσκονται ακόμα εντός καμπ, καθώς δεν έχουν ενταχθεί στο μοναδικό πρόγραμμα ένταξης «Ηelios», και, για να μην είναι άστεγοι σε πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων τα προηγούμενα δύο χρόνια, σιωπηλά οδηγούνταν -με γνώση και του υπουργείου- και παρέμεναν σε καμπ, μολονότι, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, από τη στιγμή αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες έχουν έναν μήνα να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας, ενώ διακόπτεται κάθε παροχή σίτισης κ.λπ.
Η εφαρμογή του συστήματος σχετικά με το ποιος δικαιούται τροφή μετά τη διακοπή του χρηματικού βοηθήματος θεωρείται από ανθρώπους του πεδίου ως ένας έμμεσος τρόπος του υπουργείου να εξωθήσει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην έξοδο από τα καμπ και έτσι, τεχνηέντως, να υλοποιήσει και την υπόσχεση για μείωση των δομών, αφού σιγά-σιγά η νομοθεσία θα εξαφανίζει τους δικαιούχους και άρα δεν θα υφίσταται λόγος ύπαρξης δομών. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους δεν εξαφανίζονται με την ταχύτητα που το κράτος πια τους αφαιρεί δικαιώματα.
Αλλά και για τους δικαιούχους τροφής οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένως καταγγείλει ότι το φαγητό είτε δεν είναι βρώσιμο είτε δεν είναι αρκετό! Για την επισιτιστική κρίση εντός και εκτός καμπ έχουν καταθέσει ερώτηση και 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η διακοπή των χρημάτων
Ταυτόχρονα, η επί δύο μήνες διακοπή του χρηματικού βοηθήματος λόγω μη έγκαιρων ενεργειών του υπουργείου για να γίνει η μετάβαση ομαλά έχει κάνει την κατάσταση ασφυκτική, καθώς οι αιτούντες άσυλο του προγράμματος «Εστία», που βρίσκονται εντός αστικού ιστού, βρέθηκαν χωρίς καν αυτό το κακό κέτερινγκ των καταγγελιών.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι πρόγραμμα του χρηματικού βοηθήματος που παρέλαβε το υπουργείο την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πληρωμών της Υ.Α. (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου), αφορούσε συνολικά περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο.
Όπως έχουμε επισημάνει από τις σελίδες της ΑΥΓΗΣ εδώ και μήνες, η μετάβαση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο υπουργείο έγινε με τέτοιον τρόπο που οι καθυστερήσεις ήταν αναπόφευκτες. Μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή δύο ημέρες πριν αναληφθεί το πρόγραμμα από το υπουργείο, εκδόθηκε το ΦΕΚ που ορίζει πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα και πώς θα μπορούν να προκηρυχθούν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί που απαιτούνται, ενώ παράλληλα δεν έχουν καν γίνει εγκαίρως -μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα- οι απαραίτητες ενημερώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στους αιτούντες άσυλο.
Από τον Ιούλιο...
Υπενθυμίζεται δε ότι το υπουργείο είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο ότι θα αναλάμβανε το πρόγραμμα από την 1η Ιουλίου και ότι θα διέκοπτε αυτό το βοήθημα στον αστικό πληθυσμό, δηλαδή σε όσους αιτούντες άσυλο έμεναν εκτός δομών. Κίνηση η οποία είχε επικριθεί γιατί ουσιαστικά λειτουργεί ανασταλτικά στην ένταξη. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει μάλιστα την προσπάθεια επιστροφής σε δομές πάνω από 5.000 αιτούντων άσυλο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου στην ΑΥΓΗ τον περασμένο Ιούλιο, από τη στιγμή της ανακοίνωσης της διακοπής είχαν δεχθεί αιτήματα στέγασης από τον αστικό πληθυσμό που αφορούν 5.422 άτομα (στοιχεία από 7.7.2021), εκ των οποίων όμως η πλειονότητα δεν είχε προλάβει να αντιστοιχηθεί σε θέση μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
...στον Οκτώβριο
Τελικά η 1η Ιουλίου έγινε 1η Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα όμως δεν είχαν ξεκινήσει εγκαίρως οι διαδικασίες που προβλέπει το ΦΕΚ, όπως το ότι απαιτείται αίτηση για τη χορήγησή του από τους δικαιούχους ή η δημοσίευση του διαγωνισμού προς τις ελληνικές τράπεζες για να αποφασιστεί στη συνέχεια μέσω ποιων εξ αυτών θα δίνεται η προπληρωμένη κάρτα με το χρηματικό βοήθημα.
Από Δεκέμβριο οι κάρτες, απαντά το υπουργείο
Σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφεραν ότι από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου αναμένεται να μοιραστούν οι πρώτες 5.000 τραπεζικές κάρτες, με προτεραιότητα τους αιτούντες άσυλο του «Εστία», και ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο ότι κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός προς τις ελληνικές τράπεζες και τελικά την ανάθεση ανέλαβε ο ίδιος οργανισμός (CRS) που είχε το πρόγραμμα και επί ημερών της Ύπατης Αρμοστείας. Κατά τις ίδιες πηγές, μέσα στον Δεκέμβριο θα πληρωθούν ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος και στις αρχές Ιανουαρίου ο Δεκέμβριος, ενώ προσθέτουν ότι οι πληρωμές θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα.