Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ένταξη ενάντια στα κέντρα-φυλακές προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένταξη ενάντια στα κέντρα-φυλακές προσφύγων

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Η τεράστια έλλειψη ανθρώπινου σεβασμού στα σύνορα των κρατών εκμηδενίζει την ‘ανθρωπιά’ όλων μας». «Όσο περισσότεροι νόμιμοι δρόμοι υπάρχουν τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πέσουν οι μετανάστες στα εγκληματικά δίκτυα των λαθρεμπόρων». «Πρέπει να αντικρίσουμε τα πρόσωπά τους, πρέπει να ακούσουμε τις ιστορίες τους. Η απάντηση απαιτεί μεγάλη ανθρώπινη ευαισθησία, δικαιοσύνη και αδελφοσύνη στο έπακρο».

Αυτά δεν είναι λόγια ανθρωπιστικών οργανώσεων ή αλληλέγγυων, αλλά τα είπε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος σε διαγγέλματά του τις προηγούμενες μέρες.

Είναι συγκλονιστικό ότι ένας κορυφαίος θρησκευτικός ηγέτης μας ταρακουνάει τόσο με τα λόγια του, που είναι θαρραλέα, ουσιαστικά, ανθρώπινα και συγχρόνως τόσο έντονα πολιτικά. Δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Και μας καλεί να δράσουμε.

Η επίσκεψή του είναι ένα μήνυμα ελπίδας και μια μεγάλη ευκαιρία να μιλήσουμε για το προσφυγικό χωρίς εξωραϊσμούς, να μιλήσουμε για την τραγική πραγματικότητα. Είμαστε 36 οργανώσεις που δουλεύουμε στο πεδίο του προσφυγικού και συντάξαμε μια επιστολή προς τον Ποντίφικα με την οποία ζητάμε να συναντηθούμε για να του μιλήσουμε για όλα αυτά και σήμερα δώσαμε μια συνέντευξη Τύπου για να τα δημοσιοποιήσουμε.  Έχουμε πολλά να του πούμε!

Θέλουμε να του μιλήσουμε για τις επαναπροωθήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Τουρκία και καταγγέλλονται από τους διεθνείς οργανισμούς. Και που τόσος κόσμος πνίγεται στην προσπάθειά του να σωθεί. Θέλουμε να του μιλήσουμε για τα κλειστά κέντρα-φυλακές, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης, τα οποία είναι ενάντια σε κάθε έννοια ένταξης. Για το πόσο δύσκολη είναι η πρόσβασή τους στο άσυλο. Για το πόσο δύσκολη έχει γίνει πρόσβασή τους στην Υγεία, τη στέγη, τη δουλειά. Για το ότι υπάρχει πείνα αυτή τη στιγμή μέσα στα καμπ και οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση.

Αυτές τις αγωνίες των ανθρώπων και άλλα τόσα θέλουμε να του μεταφέρουμε και προσδοκούμε μια συνάντηση μαζί του.

* Η Βασιλική Κατριβάνου είναι συντονίστρια Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβούλιου για τους Πρόσφυγες

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL