Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Αγρότες / Σε αναβρασμό ο αγροτικός κόσμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Σε αναβρασμό ο αγροτικός κόσμος

ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναταραχή και κλιμακούμενη οργή προκαλεί η συσσώρευση προβλημάτων με ευθύνη της κυβέρνησης Ν.Δ. στον αγροτικό κόσμο της χώρας, με τις αντιδράσεις αγροτών και κτηνοτρόφων να πληθαίνουν και να ξεκινούν κινητοποιήσεις.

Σήμερα θα βρεθούν στην Αθήνα οι παραγωγοί της Αγιάς και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Μακεδονίας, με βασικά αιτήματα τη διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τον παγετό την άνοιξης και τη μείωση άμεσα του τεράστιου κόστους παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα, τιμές σε μέσα και εφόδια και την κατάργηση του ΦΠΑ. Στα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς έρχεται να προστεθεί η αφαίρεση διαφόρων προϊόντων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις (ήδη εκτός βρίσκονται βιομηχανική ντομάτα, ρύζι, σταφίδα, μήλα, ζαχαρότευτλα, καρποί με κέλυφος, πορτοκάλια και ροδάκινα χυμοποίησης, σπαράγγια, σηροτροφία, όσπρια).

Για όξυνση των προβλημάτων και των αδιεξόδων για τη συντριπτική πλειοψηφία γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων κάνει λόγο η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην εβδομάδα πανελλαδικής δράσης με διάφορες μορφές αγώνα από 13 έως 18 Δεκεμβρίου. Αιχμή των αιτημάτων αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής, ιδίως στην ενέργεια, επιδότηση ζωοτροφών και μέσων - εφοδίων, εξόφληση όλων των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ ώς το τέλος του χρόνου, να σταματήσει το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται “από τις πύλες της κολάσεως του ΟΣΔΕ”, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος κ.τ.λ.

Η χειρότερη πληρωμή έρχεται

Στο μεταξύ, δεν υπήρξε δέσμευση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η εξόφληση των επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο θα είναι ομαλή, μετά τις περικοπές του Οκτωβρίου ούτε στη Βουλή, όπως φάνηκε στη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σ. Αραχωβίτη. Ο ίδιος τόνισε ότι με “πειραγμένα” νούμερα, ανεδαφικά στοιχεία και αόριστες αναφορές προσπαθούν να ανατρέψουν την πραγματικότητα που είδαν στις τσέπες τους οι αγρότες τον Οκτώβριο. Με μια τέτοια ωραιοποιημένη εικόνα, σημείωσε, όχι μόνο κρίθηκε αχρείαστη κάποια διορθωτική ενδιάμεση πληρωμή, αλλά οι αγρότες δεν θα πρέπει να περιμένουν και κάποια σοβαρή διόρθωση στην επικείμενη εξόφληση. Προειδοποίησε δε για ακόμα χειρότερη πληρωμή τον Δεκέμβριο, καθώς, τη στιγμή που οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής ακολουθούν ξέφρενη πορεία, η κυβέρνηση Ν.Δ., που φέρει την πολιτική ευθύνη, αποφεύγει τους στοχευμένους ελέγχους και καταφεύγει στην οριζόντια στοχοποίηση όλων των αγροτών, ο διαγωνισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ καταπίπτει ξανά στη Δικαιοσύνη και εντέλει εφευρίσκει την αναγκαία “φυγή στον κόσμο των θαυμάτων”...

Από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και τη Θεσσαλία η οργή των αγροτών φουντώνει, τονίζει παράλληλα το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση Ν.Δ. ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού αδιαφορεί μέχρι κοροϊδίας. Όπως αναφέρει, με τη χαρακτηριστική κοινωνική της αναλγησία για την καθημερινότητα των πολιτών, έβγαλε και πάλι εκτός προγραμματισμού τους γεωργούς και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, με τη χειρότερη πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης των τελευταίων ετών: μειωμένη κατά 63 εκατ., εν μέσω νέου κύματος ακρίβειας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL