Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Frontex / Διερμηνέας καταγγέλλει ότι η ΕΛΑΣ τον επαναπροώθησε παράνομα στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Frontex / Διερμηνέας καταγγέλλει ότι η ΕΛΑΣ τον επαναπροώθησε παράνομα στην Τουρκία

FRONTEX
πηγή frontex.europa.eu

Την παράνομη και βίαιη επαναπροώθηση διερμηνέα της Frontex στην Τουρκία ερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη μετά την διαβίβαση σχετικής καταγγελίας από την Ευρωπαϊκή υπηρεσία. Ο διερμηνέας τον Σεπτέμβριο και ενώ βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο, καταγγέλλει επίσημα τις ελληνικές αρχές ότι του επιτέθηκαν βίαια και τον επαναπροώθησαν παράνομα στην Τουρκία.

Ο διερμηνέας της Frontex, που είναι κάτοικος Ιταλίας υπέβαλε επίσημη καταγγελία στο Μηχανισμό Αναφοράς Παραπόνων της Frontex, συνοδευόμενη μάλιστα από οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και ηχογραφήσεις, από το περιστατικό.

Την σοβαρή αυτή καταγγελία δημοσίευσε σήμερα η New York Times, επικαλούμενη πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την επιβεβαίωσε και η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ι. Γιόχανσον τηλεφώνησε στον υπάλληλο της Frontex και είναι «εξαιρετικά ανήσυχη από τη μαρτυρία του», καθώς μάλιστα η καταγγελία αφορά την επαναπροώθηση τουλάχιστον άλλων 100 προσφύγων.

Η καταγγελία διαβιβάστηκε από τον Μηχανισμό Αναφορών της Frontex στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη, η οποία είναι η αρμόδια για να εξετάσει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά το περιστατικό κακομεταχείρισης και παράνομη επαναπροώθησης του διερμηνέα της Frontex μαζί με άλλους αλλοδαπούς μέσω Έβρου στην  Τουρκία, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τον Συνήγορος του Πολίτη πρόκειται για την δεύτερη ατομική αναφορά για επαναπροώθηση που διαβιβάζεται εντός του 2021 στον Συνήγορο από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Αναφορών, μεταξύ άλλων καταγγελιών για παραβίαση δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις της Frontex από πράξεις των εμπλεκομένων οργάνων της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος έλαβε την καταγγελία από τη Frontex βάσει του σχετικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρ.111 παρ.4 Κανονισμού 2019/1896/ΕΕ)1 και ερευνά το περιστατικό με την ειδική αρμοδιότητα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Ο Συνήγορος αναμένει τις άμεσες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών της αστυνομίας και τη δεδομένη πλήρη συνεργασία τους με την ανεξάρτητη αρχή για την διερεύνηση της καταγγελίας.

Η επαναπροώθηση του διερμηνέα της Frontex

O διερμηνέας με καταγωγή από το Αφγανιστάν, ζει νόμιμα στην Ιταλία εδώ και χρόνια και εργάζεται ως υπάλληλος στης Frontex. Τον περασμένο Σεπτέμβριο βρισκόταν σε αποστολή στον Έβρο και επέστρεφε με το λεωφορεία της γραμμής στη Θεσσαλονίκη για μερικές ημέρες άδεια, όταν η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο και μαζί με άλλους  επιβάτες πρόσφυγες, του έβγαλε έξω.

Όπως καταγγέλλει, τους μετέφεραν σε απομακρυσμένη αποθήκη, όπου κρατήθηκαν μαζί τουλάχιστον 100 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Τους χτύπησαν άγρια, τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους πήραν κινητά, χρήματα και έγγραφα.

Ο υπάλληλος της Frontex προσπάθησε να ενημερώσει την αστυνομία για την ιδιότητά του, αλλά η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίστηκε με γέλια και περισσότερα χτυπήματα, όπως καταγγέλλει.

Αργότερα τους έβαλαν σε βάρκες και τους μετέφεραν στην Τουρκία μέσω του Έβρου. Ο διερμηνέας κατάφερε να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, πήγε στο ιταλικό προξενείο και επέστρεψε στην Ιταλία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της αμφισβήτησε την καταγγελία του, λέγοντας ότι οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι «τα γεγονότα δεν είναι όπως παρουσιάζονται».

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ως επί το πλείστον έχει κάνει τα στραβά μάτια στις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  βρίσκεται τώρα αναγκασμένη να το αντιμετωπίσει καθώς ο καταγγέλλων είναι υπάλληλος της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL