Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Τσιμέντο να γίνουν η ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό και οι παραλίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Τσιμέντο να γίνουν η ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό και οι παραλίες

ΠΥΡΚΑΛ

Ακόμη περισσότερο ευτελίζει η κυβέρνηση διά του ΥΠΕΝ κάθε έννοια σχεδιασμού για να διευκολύνει την «ανάπτυξη» του τσιμέντου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, ενώ ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την τακτοποίηση αυθαίρετων και παράνομων χρήσεων πάνω στο κύμα σε καιρούς κλιματικής κρίσης. Με σειρά τροπολογιών -κάποιες εξ αυτών επιχειρούν να διορθώσουν δικές τους προγενέστερες, προφανώς ανεφάρμοστες διατάξεις- στο νομοσχέδιο για τις λεγόμενες Στρατηγικές Επενδύσεις, κατεδαφίζουν το υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (1996) του Δήμου Υμηττού και καθορίζουν χρήσεις γης και όρους δόμησης στην έκταση των 156 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ για τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών η οποία προέκυψε χωρίς καμιά μελέτη και διαβούλευση.

Το ισχύον ΓΠΣ προβλέπει μετά την παύση λειτουργίας του εργοστασίου, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικές χρήσεις, χρήσεις πρασίνου, δημοτική αγορά και κέντρο Υγείας, ενώ το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2021 (Ν. 4277/2014) έχει ως στρατηγική επιλογή τη διατήρηση του ρόλου του κέντρου της Αθήνας ως τόπου συμπύκνωσης των κοινωνικών και πολιτικών θεσμών, με την τόνωσή του ως κέντρου επιτελικής διοίκησης.

Με την τροπολογία το 50% της έκτασης παίρνει τη χρήση πολεοδομικού κέντρου και επιτρέπεται πλήθος χρήσεων και δραστηριοτήτων: διοίκηση, κοινωνική πρόνοια, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, κέντρα έρευνας, εστίαση, αναψυκτήρια, στάθμευση (κτήρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, γωνιές ανακύκλωσης. Το άλλο μισό της έκτασης προορίζεται για «ελεύθερους χώρους-πράσινο», που θα απομειωθεί περαιτέρω και πιθανώς δραματικά αφού θα παραλάβει και την ειδική χρήση «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» για τα υφιστάμενα κτήρια της ΠΥΡΚΑΛ που θα κριθούν διατηρητέα. Ο μέσος συντελεστής δόμησης για την έκταση που θα δομηθεί ορίζεται 1,80 το μέγιστο ποσοστό κάλυψης 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 28 μέτρα! Και αφού έχουν προεγκριθεί με νόμο οι βασικοί όροι, θα έρθει εκ των υστέρων το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο να εξειδικεύσει χρήσεις, όρους και περιορισμούς δόμησης...

Επιβράβευση της κακοποίησης αιγιαλού και παραλίας

Άλλη διάταξη η οποία προστίθεται σε ψηφισμένες τροπολογίες που διαδοχικά αναστέλλουν την κατεδάφιση τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλό-παραλία και την πιο «φρέσκια» του περασμένου μήνα για αυθαίρετες κατασκευές και έργα πουν έχουν ανεγερθεί έως τον φετινό Μάρτιο, η παράταση, που φτάνει τον Μάρτιο του 2022, τακτοποιεί αυθαίρετα δημοσίων ακινήτων (ΤΑΙΠΕΔ). Αυθαίρετα όπως περιγράφονται σε συνεχόμενες ζώνες αιγιαλού και παραλίας των οποίων «η υπαγωγή δύναται να πραγματοποιείται εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατόπιν υποβολής αίτησης του ΤΑΙΠΕΔ που επέχει θέση εισήγησης, τοπογραφικού διαγράμματος και τεχνικής έκθεσης μηχανικού». Σε αυτά δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ενώ θα επιτρέπονται και οι δικαιοπραξίες!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL