Live τώρα    
1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Χιονοπτώσεις
1 °C
-0.2°C2.2°C
2 BF 92%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
0.3°C4.1°C
2 BF 32%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
2.6°C6.8°C
4 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
4 °C
2.7°C7.5°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
2 °C
-0.5°C1.9°C
4 BF 38%
Παραλλαγή Όμικρον / «Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια» εκτιμά ο CEO της Moderna
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλλαγή Όμικρον / «Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια» εκτιμά ο CEO της Moderna

Moderna
πηγή φωτό modernatx.com

Εντείνεται η ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, καθώς μετά την προειδοποίηση του ΠΟΥ για «πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο» ήρθε η εκτίμηση του διευθύνοντα συμβούλου της Moderna Στεφάν Μπανσέλ ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της. Μάλιστα, μιλώντας στους Financial Times, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή νέων εμβολίων που θα στοχεύουν την παραλλαγή αυτή, σε μεγάλη κλίμακα.

Όπως είπε ο Μπανσέλ, ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα γκάμα εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον CEO της Moderna, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν θα είναι ανάλογη με αυτή που είχαμε με τη παραλλαγή Δέλτα. «Νομίζω ότι θα υπάρχει μια υλική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόσο, επειδή πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα… καταλήγουν ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του επικεφαλής της της Moderna έρχονται την ώρα που αξιωματούχοι και ειδικοί στη δημόσια υγεία προσπάθησαν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία έναντι της Όμικρον. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τη Δευτέρα, ο Σκοτ Γκότλιμπ, διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC ότι: «Υπάρχει εύλογος βαθμός εμπιστοσύνης στους κύκλους εμβολίων [με] τουλάχιστον τρεις δόσεις». . . ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής».

Ωστόσο, ο Μπανσέλ είπε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην παραλλαγή Omicron αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid.

Οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή δεν θα εμφανιζόταν για ένα ή δύο χρόνια, σημείωσε ο Μπανσέλ. Πρόσθεσε δε ότι τα σαφέστερα δεδομένα που θα δίνουν μια ένδειξη για το πώς λειτουργούν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον και εάν προκαλεί σοβαρή ασθένεια, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπορέσει να παραχθεί σε ευρεία κλίμακα ένα εμβόλιο στοχευμένο στην Όμικρον και πρότεινε ότι ίσως πρέπει να δοθούν πιο ισχυρές ενισχυτικές δόσεις σε ηλικιωμένους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο μεταξύ.

«Η [Moderna] και η Pfizer δεν μπορούν να έχουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Θα μπορούσαμε όμως να βγάλουμε τα δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα», είπε ο Μπανσέλ, ο οποίος προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράγει συνολικά 2-3 δισ. δόσεις το 2022.

Σύμφωνα με τον Μπανσέλ, είναι επικίνδυνο να μετατοπιστεί ολόκληρη η παραγωγική ικανότητα της Moderna στην Όμικρον σε μια εποχή που και άλλες παραλλαγές εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική που δέχονται οι μεγάλες φαρμακευτικές ότι δεν κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν την διάθεση εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ο Μπανσέλ έκανε λόγο «κυρίως μια πολιτική απόφαση από τις πλούσιες χώρες». «Στις ΗΠΑ, μας είπαν ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε το 60% της παραγωγής μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτή δεν ήταν απόφαση της Moderna, ήταν απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης» δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL