Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και οι ευρωπαϊκές αξίες περνούν μέσα από συρματοπλέγματα, περιορισμό της ελευθερίας και κράτηση, μέσα από τα νέα γκρίζα «κλειστά - ελεγχόμενα» κέντρα των νησιών, που μόνο σε υποδοχή αιτούντων άσυλο δεν παραπέμπουν, όπως διαπιστώνει κανείς καθώς συνεχίζονται τα εγκαίνια των νέων κλειστών κέντρων στα νησιά.
Μετά τη Σάμο εγκαινιάστηκαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, το περασμένο Σάββατο, τα κλειστά κέντρα σε Λέρο και Κω, παρουσία αυτή τη φορά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά.
Η πολυδάπανη Λέρος
Η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Λέρο καταλαμβάνει, σύμφωνα με το υπουργείο, περίπου 60 στρ. στα Λέπιδα και έχει 2.140 θέσεις (1.440 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα, 240 από ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες), «πλέον ΑμεΑ», όπως αναφέρει το υπουργείο, χωρίς όμως να δίνει σε αυτή την περίπτωση αριθμό θέσεων ΑμεΑ.
Προβλέπονται και χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ με 360 θέσεις. Το πολυδάπανο έργο, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μιλάμε για κτίσματα αλλά για προκάτ κατασκευές και συρματοπλέγματα, κόστισε, σύμφωνα με το υπουργείο, «περίπου 30,18 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 35,30 εκατ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης / Επείγουσα Βοήθεια».
Η διπλή περίφραξη στην Κω
Στην Κω το κλειστό κέντρο καταλαμβάνει έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής. Έχει την ίδια δυναμικότητα με το κέντρο της Λέρου, δηλαδή 2.140 ατόμων, «η οποία αναλύεται ως ακολούθως: 960 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα, 480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες», έχει όμως περισσότερες θέσεις κράτησης στα ΠΡΟΚΕΚΑ, δηλαδή 600.
«Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 33,64 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 39,36 εκατ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης / Επείγουσα Βοήθεια», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ενώ την κατασκευή και των δύο κλειστών κέντρων έκανε η εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε.
Και για τις δύο αυτές δομές, όπως ισχύει και για τη Σάμο, «έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί «έξυπνο» λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων όπως η Ελληνική Αστυνομία».
Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, «υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, στις διακριτές ενότητες της δομής για την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο», με το υπουργείο να επικαλείται την ασφάλεια εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων.
Την ίδια ώρα, από την πρόχειρη δομή του Καρά Τεπέ, όπου οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο καλούνται να περάσουν δεύτερο χειμώνα, πληροφορίες έκαναν λόγο για τις πρώτες σκηνές... που τις πήρε ο αέρας λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.