Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Κορωνοϊός / Άγνωστος Χ η μετάλλαξη Όμικρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Άγνωστος Χ η μετάλλαξη Όμικρον

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Στον αστερισμό της παραλλαγής Όμικρον κινείται ο πλανήτης - και κατά συνέπεια και η χώρα. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα επιχειρεί να ερμηνεύσει τα νέα δεδομένα που φέρνει η μετάλλαξη και πώς αυτά επηρεάζουν ενδεχομένως τα σενάρια για νέα μέτρα.

«Γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τη μετάλλαξη Όμικρον» δήλωσε στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105.5 και στον Γιώργο Τραπεζιώτη η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. «Αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο κόσμος λαμβάνει περιοριστικά μέτρα, δίχως να ξέρουμε αν χρειάζονται, δίχως να ξέρουμε πόσο σοβαρό θα είναι το πρόβλημα. Υποψιαζόμαστε ότι το πρόβλημα θα είναι σοβαρό, υποψιαζόμαστε πως η νέα μετάλλαξη θα έχει διασπαρεί περισσότερο από όσο θεωρούμε. Αλλά έως εκεί φτάνει η ανάγνωση που μπορούμε να κάνουμε τη δεδομένη στιγμή» σημείωσε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα έχουμε πολλές μεταλλάξεις το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα, τόνισε τη σημασία της άρσης της πατέντας, καθώς «θα είχαμε λιγότερες μεταλλάξεις, αν είχαμε άρση των πατεντών των εμβολίων».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης περιέγραψε στον ΑΝΤ1 τις τέσσερις παραμέτρους της παραλλαγής Όμικρον.

Πρώτον, προσβάλλονται σίγουρα και οι εμβολιασμένοι.

Δεύτερον, για τη μεταδοτικότητα, μία από τις μεταλλάξεις που φέρει η Όμικρον συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Τρίτον, για το πόσο διαφεύγει από τα εμβόλια αλλά και από θεραπείες όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, θα το ξέρουμε σε μία - δύο εβδομάδες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα. Η πρόεδρος των γιατρών της Νοτίου Αφρικής, βάσει εμπειρίας από την παρακολούθηση 30 ασθενών, περιγράφει «ασυνήθιστα» αλλά και «ήπια» συμπτώματα γενικώς. Είναι μια εμπειρική παρατήρηση στην οποία ακόμη δεν μπορούμε να βασιστούμε.

Τα τέσσερα σενάρια

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη νέα μετάλλαξη.

Τα σενάρια που παρουσιάζει ο Ηλ. Μόσιαλος είναι το νέο στέλεχος:

Να είναι λιγότερο μολυσματικό σε σύγκριση με τη Δέλτα. Στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα.

Nα είναι εξίσου μολυσματικό με τη Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις σε ανεμβολίαστους και ταυτόχρονα περισσότερες ήπιες λοιμώξεις σε εμβολιασμένους. Στην περίπτωση αυτή τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στη αποτροπή της ήπιας λοίμωξης, αλλά θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά όσον αφορά την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης.

Να είναι εξίσου μολυσματικό με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις και σε ανεμβολίαστους και σε εμβολιασμένους σε σύγκριση με τη Δέλτα. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε μεγάλο φόρτο στο σύστημα Υγείας.

Να είναι περισσότερο μολυσματικό από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή θα έχουμε περισσότερους νοσήσαντες, θα έχουμε μεγαλύτερη εισροή στα νοσοκομεία.

Επιτακτική ανάγκη μέτρων

Ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος μίλησε στον ΣΚΑΪ για την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων, τόσο εξαιτίας της Όμικρον όσο και ενόψει των εορτών. «Οι Γερμανοί λένε, αν δεν έχεις rapid test, δεν μπαίνεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λέω να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα τώρα» εξήγησε, ενώ πρότεινε να κλείσουν τα σχολεία για μια εβδομάδα και να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για το πότε θα κλείνει ένα τμήμα.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι με τους επιδημιολογικούς δείκτες που έχουμε και θα έχουμε δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα. «Τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθέναν από εμάς» σημείωσε.

Στην αναμονή η κυβέρνηση

Σε στάση αναμονής παραμένει το Μαξίμου ως προς τον νέο παγκόσμιο συναγερμό. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα. «Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή» διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL