Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Παραλλαγή Όμικρον / Άγνωστο αν προκαλεί σοβαρότερη ή ηπιότερη νόσηση - Οι κρίσιμες παράμετροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλλαγή Όμικρον / Άγνωστο αν προκαλεί σοβαρότερη ή ηπιότερη νόσηση - Οι κρίσιμες παράμετροι

ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ

Τέσσερις παραμέτρους της παραλλαγής Όμικρον του Sars-CoV-2 που εξετάζουν πυρετωδώς οι επιστήμονες παγκοσμίως περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Anτ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Πρέπει να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το τροποποιημένο στέλεχος. Δεν είναι μετάλλαξη, είναι 50 οι μεταλλάξεις, 32 στην ακίδα του ιού, το "κλειδί" που μπαίνει στα κύτταρά μας», είπε ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

  • Πρώτον, προσβάλλονται σίγουρα και οι εμβολιασμένοι. Είναι πληροφορία εμπειρική, από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής. Αλλά αυτό το ξέραμε και από τη Δέλτα, που επίσης μολύνει εμβολιασμένους
  • Δεύτερον, για τη μεταδοτικότητα, μία από τις μεταλλάξεις που φέρει η Όμικρον συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται και στο πεδίο, καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται καθημερινά στη Νότιο Αφρική.
  • Τρίτον, για το πόσο διαφεύγει από τα εμβόλια, αλλά και από θεραπείες όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα. Θα το ξέρουμε σε μία-δύο εβδομάδες, σε εργαστηριακό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια θα επιβεβαιωθεί σε κλινικό επίπεδο.
  • Το μεγάλο ερώτημα είναι αν είναι πιο νοσογόνος και πιο θανατηφόρα. Η ίδια πηγή εμπειρίας, από την πρόεδρο των γιατρών της Νοτίου Αφρικής, από την παρακολούθηση 30 ασθενών, περιγράφει «ασυνήθιστα» αλλά και «ήπια» συμπτώματα γενικώς. Είναι μία εμπειρική παρατήρηση στην οποία ακόμη δεν μπορούμε να βασιστούμε.

Σημείωσε ωστόσο ότι «όσο προχωρούν σε μεταλλάξεις οι ιοί, συνήθως γίνονται λιγότερο επιθετικοί, λιγότερο θανατηφόροι. Ελπίζουμε να ισχύει αυτό για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού. Πάντα υπάρχει σαν πιθανότητα και θα είναι μια καλή εξέλιξη». Ακόμη και αν αποδειχθεί μειωμένη αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων για την Όμικρον, δεν θα χάσει την αποτελεσματικότητα ως προς την βαριά νόσηση με covid-19, τη διασωλήνωση και το θάνατο, εκτίμησε ο κ. Τζανάκης, προσθέτοντας ότι σε επίπεδο εγχώριων κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, η Όμικρον πιθανώς θα μας απασχολήσει μετά το τέλος του 2021. «Έχουμε 2-3 μήνες για να επικρατήσει -αν επικρατήσει- επί της Δέλτα».

Στα λύματα και το ιικό φορτίο, «βλέπουμε σταθεροποίηση στην Αττική εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Δυστυχώς, δεν πέφτει το ιικό φορτίο, δεν φαίνεται άμεση ή εμφανής μείωση. Φαίνεται και στο ρυθμό αναπαραγωγής, που κυμαίνεται γύρω στο 1 (σ.τ.σ. δηλαδή κάθε φορέας κατά μέσο όρο μεταδίδει σε 1 ακόμη άτομο). Ίσως χρειαστεί αυστηροποίηση μέτρων το επόμενο διάστημα, όπως στην τηλεργασία, την αποφυγή συγχρωτισμών, για να ελεγχθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης που επίσης συμμετείχε στη συζήτηση.

«Πρέπει να περιμένουμε αυτή την εβδομάδα, να δούμε την επίδραση των μέτρων ... οι υγειονομικοί πιέζουμε προς αυστηροποίηση μέτρων», είπε από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης, ο οποίος λίγο νωρίτερα προέβλεψε ότι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί πρόσκαιρα και τα Χριστούγεννα και στο τέλος του 2021 η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τους 20.000 θανάτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL