Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Αθήνα / Πρωτεύουσα χωρίς μουσουλμανικό νεκροταφείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθήνα / Πρωτεύουσα χωρίς μουσουλμανικό νεκροταφείο

μουσουλμανικό νεκροταφείο

Ήταν Ιανουάριος του 2021, όταν ένας πεντάχρονος Αφγανός, ο Χασιβολάχ Φαγκίρι, που ζούσε με την πολυμελή οικογένειά του στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα, πέρασε απαρατήρητος και άφησε την τελευταία του πνοή κάτω από τις ρόδες ενός φορτηγού που εκτελούσε παράνομα εργασίες επέκτασης στην πύλη.

Η ταφή του μικρού έγινε στο χριστιανικό νεκροταφείο του Σχιστού, εν αγνοία τους λένε οι γονείς, διότι δεν ήξεραν τι υπέγραφαν. Η αμέλεια του οδηγού, που βύθισε στο πένθος μια οικογένεια, έρχεται στα δικαστήρια τον ερχόμενο Φεβρουάριο.  Όμως αυτό που απασχολεί τη μάνα και τον πατέρα του πεντάχρονου πρόσφυγα είναι τι θα γίνει με την εκταφή του όταν θα περάσει η τριετία, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για τους χριστιανούς.

«Δεν θέλουμε εκταφή» λένε οι γονείς του πεντάχρονου Αφγανού

Οι μουσουλμάνοι δεν ξεθάβουν τους νεκρούς τους. Δεν τους βάζουν σε φέρετρο, πλένουν το σώμα του νεκρού και το τοποθετούν στο χώμα αιώνια.  Έχουν τη δική τους ιεροτελεστία. Ο σεβασμός στον νεκρό από την εποχή της αρχαιότητας σε όλες τις θρησκείες ήταν προτεραιότητα. Η οικογένεια των Αφγανών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να βρεθεί λύση για να μην γίνει εκταφή.

Χρήματα για αγορά του τάφου δεν υπάρχουν. Να μεταφερθεί η σορός του παιδιού τους στη Θράκη δεν θέλουν, γιατί επιθυμούν να επισκέπτονται το μνήμα του παιδιού τους. Το δράμα και η αγωνία της οικογένειας φέρνει στο προσκήνιο το ξεχασμένο και υποφωτισμένο αίτημα για άμεση χωροθέτηση νεκροταφείου για τους μουσουλμάνους της Αττικής.

μουσουλμανικό νεκροταφείο

20 στρέμματα για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό από το 2016...

Στον βράχο του Σχιστού χωράνε όλοι και πολλοί. Χωρίς διαλογή οι νεκροί ανάλογα με το χρώμα, την εθνικότητα και τη θρησκεία. «Χώρος υπάρχει για την επέκταση του νεκροταφείου χωρίς περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες και καταπατήσεις. Με την υπάρχουσα σύμφωνη γνώμη της Αρχιεπισκοπής, καθώς ο χώρος είναι εκκλησιαστική περιουσία, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη μελέτη για την κατασκευή τμήματος ταφής μουσουλμάνων σε μια έκταση 20 στρεμμάτων που μας έχει παραχωρηθεί από το 2016.

Πρέπει να βρεθεί χρηματοδότης και να μπει το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου. Σεβόμαστε την ισονομία όλων των θρησκειών, σεβόμαστε όλους τους νεκρούς και τους συγγενείς αυτών που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη τους. Περιμένουμε να τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη μας με την εργολήπτρια εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του κοιμητηρίου από το 1994» είναι η αισιόδοξη εκτίμηση του Δημοσθένη Σταματάτου, πρόεδρου του συνδέσμου 6 δήμων του Κοιμητηρίου Σχιστού.

Η οδύσσεια της κατασκευής τμήματος μουσουλμανικού νεκροταφείου ξεκινά με τη μαζική είσοδο και παραμονή στη χώρα χιλιάδων μουσουλμάνων προσφύγων που με τα τείχη που ορθώνει η Ευρώπη ήρθαν για να μείνουν.  Άρα και οι αποδημήσαντες πρέπει να ταφούν.

Οι νεκροί μουσουλμάνοι μεταφέρονται στις πατρίδες τους αν είναι ευκατάστατες οι οικογένειές τους ή αν οι κοινότητές τους ή οι πρεσβείες των χωρών τους αναλάβουν τμήμα των μεταφορικών εξόδων της κηδείας. Οι περισσότερες πρεσβείες των ισλαμικών κρατών δεν αναλαμβάνουν το κόστος των αεροπορικών εξόδων.  Άλλοι μεταφέρονται στη Θράκη, όπου υπάρχουν μουσουλμανικά νεκροταφεία και αποτελούν βακουφικές περιουσίες, των οποίων η διαχείριση γίνεται από τις Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας. Το κόστος μεταφοράς είναι υψηλό, αγγίζει τα 3.000 ευρώ και η «μπίζνα» είναι μεγάλη.

Βέβαια σύμφωνα με τον νόμο σε κάθε νεκροταφείο της χώρας προβλέπεται ειδικός χώρος ταφής για τους μη χριστιανούς ορθοδόξους. Δηλαδή δικαίωμα έχουν και στα υφιστάμενα δημοτικά νεκροταφεία και υπολογίζεται ότι έχουν γίνει πάνω από 650 ταφές μουσουλμάνων στα νεκροταφεία της Αττικής με τους περισσότερους στο νεκροταφείο Σχιστού.  Όμως έχει ζητηθεί από μουσουλμάνους να υπάρξει ξεχωριστός τομέας για την ταφή αποκλειστικά μουσουλμάνων, καθώς και να γίνει σεβαστή η θρησκευτική επιταγή του Ισλάμ για την απαγόρευση εκταφής.

Δημοσθένης Σταματάτος
Ο πρόεδρος του συνδέσμου των 6 δήμων του Κοιμητηρίου Σχιστού Δημοσθένης Σταματάτος

Ως προς το πρώτο θέμα, το 2016, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παραχώρησε 20 στρέμματα εντός του νεκροταφείου Σχιστού για να δημιουργηθεί ο ειδικός τομέας μόνο για μουσουλμάνους. Το ίδιο έτος η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε τα χρήματα για να υλοποιηθεί το έργο. Δυστυχώς η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Διαδημοτικού Νεκροταφείου Σχιστού και μιας κατασκευαστικής εταιρείας -που δεν αφορά όμως το μουσουλμανικό τμήμα- δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει αμέσως το έργο.

Το νεκροταφείο έχασε την πρώτη δίκη και τώρα αναμένεται το αποτέλεσμα της δεύτερης, που έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου 2021, και η οριστική απόφαση θα κρίνει αν θα παραμείνει η συγκεκριμένη εργολήπτρια εταιρεία ή θα χαρακτηριστεί έκπτωτη και θα αποχωρήσει.

Ως προς το δεύτερο θέμα, η απαγόρευση εκταφής των μουσουλμάνων με την ταυτόχρονη απαλλαγή από την καταβολή χρημάτων για τη δέσμευση του τάφου δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για τους μουσουλμάνους, αφού όλοι οι άλλοι καλούνται να καταβάλλουν χρήματα.

Τον Ιούνιο του 2021 ο Μητροπολίτης Νίκαιας Επιχώριος επανέφερε το θέμα της δημιουργίας τομέα μουσουλμανικού νεκροταφείου εγκρίνοντας την παραχώρηση των 20 στρεμμάτων στο Σχιστό. Ο χώρος υπάρχει, αλλά είναι αδιαμόρφωτος. Χρειάζεται επιχωμάτωση, κατασκευή ξεχωριστής εισόδου, χώρος για να τιμούν τον νεκρό τους πριν από την ταφή, όπως ορίζει η δική τους εθιμοτυπία.

Δεν μιλάμε για τη δημιουργία τεμένους στον χώρο. Τα 20 στρέμματα που παραχωρούνται από την Αρχιεπισκοπή αντιστοιχούν σε περίπου 5.000 τάφους. Αυτόν τον αριθμό θα κληθούν να διαχειριστούν οι κοινότητες των μουσουλμάνων. Αν δεν ισχύσει η εκταφή των νεκρών, τότε το πρόβλημα της χωρητικότητας θα επανέλθει πολύ σύντομα. Αν η ταφή είναι ισόβια, ο χώρος και πάλι δεν θα επαρκεί Το αδιέξοδο θα αναπαράγεται.  Άρα πρέπει η Πολιτεία, τα κόμματα, η Εκκλησία, οι μουσουλμανικές κοινότητες από κοινού, στη βάση της ισονομίας να αναζητήσουν τη χρυσή τομή.

Βεβαίως λύσεις υπάρχουν και γι’ αυτό το θέμα αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να λυθεί. Στην Αίγυπτο, χώρα μουσουλμανική, με πολυετή παρουσία της χριστιανικής κοινότητας, βρέθηκε λύση για τους νεκρούς χριστιανούς. Βέβαια τα μεγέθη πια με τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, πύλη εισόδου για πολλούς μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες, δεν συγκρίνονται.

νεκροταφείο Ξάνθης
Το μουσουλμανικό νεκροταφείο Ξάνθης

Δικαστικές διαμάχες για το νεκροταφείο του Σχιστού

Το 1994 η Αρχιεπισκοπή Αθηνών παραχωρεί μια έκταση 330 στρεμμάτων στον πέτρινο βράχο του Σχιστού, πού είναι εκκλησιαστική περιουσία, για τη δημιουργία νεκροταφείου. Υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του έργου μεταξύ μιας εργολήπτριας εταιρείας και του Συνδέσμου Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού (Πειραιάς, Νίκαια, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, Μοσχάτο).

Από το 1994 έως το 2000 η εργολήπτρια εταιρεία διαμόρφωσε σε νεκροταφείο τα 220 στρέμματα ενώ τα υπόλοιπα 110 στρέμματα παραμένουν αδιαμόρφωτα έως και σήμερα. Η σύμβαση προέβλεπε να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη στην εταιρεία, όπως 8.000 τάφοι, κυλικείο κ.λπ. Η εταιρεία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Δήμων του Κοιμητηρίου, που βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με την εργολήπτρια εταιρεία, πήρε τα ανταλλάγματα χωρίς να παραδώσει το έργο.

Στο στόχαστρο της εταιρείας βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι με τις δηλώσεις του στα εγκαίνια του πρώτου δημοσίου τεμένους στον Ελαιώνα συνέβαλε στο να υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη στην εταιρεία. Επίσης ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία από το έργο.

Η τελευταία πράξη της αντιπαράθεσης «παίχτηκε» στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στα διοικητικά δικαστήρια και αναμένεται οριστική απόφαση τον Δεκέμβριο. Τα 20 στρέμματα που παραχώρησε η Αρχιεπισκοπή για την ταφή μουσουλμάνων είναι εκτός των αδιαμόρφωτων 110 στρεμμάτων. Απλώς όλοι περιμένουν την οριστική δικαστική απόφαση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την κατασκευή του μουσουλμανικού νεκροταφείου. Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος. Τουλάχιστον να υπάρξει η βούληση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL