Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Προσφυγικό / Επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με την αδειοδότηση των ΜΚΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με την αδειοδότηση των ΜΚΟ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την καταγγελία της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) ότι απορρίφθηκε η αίτηση εγγραφής της στο νεοσύστατο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενάμιση χρόνο μετά την αίτηση της οργάνωσης με επίκληση αιτιολογίας, που είναι ενδεικτική των προθέσεων αλλά και των πολιτικών της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία για τις ΜΚΟ που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση έχει δεχτεί και αυστηρή κριτική από την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι η RSA μαζί με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατέθεσαν τον προηγούμενο μήνα στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίζεται η Τουρκία «ασφαλής τρίτη χώρα» για πολίτες Αφγανιστάν, Συρίας, Πακιστάν, Σομαλίας, Μπαγκλαντές, ενώ παράλληλα στις 3 Δεκεμβρίου εκκρεμούν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ τρεις αιτήσεις για την ακύρωση της ΚΥΑ που θεσπίζει το μητρώο των ΜΚΟ.

Όπως αναφέρει η RSA, «η αίτηση εγγραφής μας απορρίφθηκε με την υπ’ αριθμ. 341617/25.10.2021 απόφαση του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων παρότι πληρούνται όλες οι εκ του νόμου προβλεπόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις και παρά τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Στην απορριπτική απόφαση η διοίκηση θεωρεί -χωρίς μάλιστα να αναφέρεται σε συγκεκριμένες διατάξεις- ότι η αναφορά στο άρθρο 3 του καταστατικού μας ως προς την '[...] ανάπτυξη δραστηριότητας [...]' '[...] υπέρ των υπό απέλαση προσώπων [...]' έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική κείμενη νομοθεσία, μία κρίση που προσκρούει σε βασικές αρχές του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου».

Οι σχετικές με τις εγγυήσεις υποστηρικτικές δράσεις προσώπων και οργανώσεων υπέρ υπό απέλαση προσώπων όχι απλώς δεν αντίκεινται, αλλά υλοποιούν την κείμενη νομοθεσία, ενώ το σύνολο των σκοπών και του καταστατικού της ΑΜΚΕ «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» έχει εγκριθεί και νομίμως δημοσιευτεί από το αρμόδιο Πρωτοδικείο Χίου, επισημαίνει η οργάνωση, υπενθυμίζοντας ότι στο προγενέστερο εθνικό μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου είχε εγγραφεί με αριθμό μητρώου 190618967202 και είναι επίσης εγγεγραμμένη στο Μητρώο Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με αριθμό μητρώου 583270644066-47.

Η οργάνωση έχει ζητήσει την ανάκληση της σχετικής απορριπτικής απόφασης με την από 8.11.2021 αίτηση θεραπείας ενώπιον του ειδικού γραμματέα προβάλλοντας νόμιμους και βάσιμους λόγους και συνακόλουθα την εγγραφή της στο Μητρώο ΜΚΟ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL