Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.3°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.5°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13 °C
12.7°C15.1°C
7 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
9 °C
8.5°C8.5°C
3 BF 86%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ευχολόγιο το σχέδιο Κλιματικού Νόμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Ευχολόγιο το σχέδιο Κλιματικού Νόμου

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μετά από έξι ολόκληρος μήνες κυβερνητικών εξαγγελιών και έξι ημέρες από την παρουσίαση, σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, σημείων του σχεδίου κλιματικού νόμου, εντέλει αναρτήθηκε, νύχτα Τετάρτης, για διαβούλευση διάρκειας μόνο ενός μήνα, έως τις 24 Δεκεμβρίου. Κλιματικός νόμος που ξεπατικώνει τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, με την προσθήκη ενδιάμεσου στόχου μείωσης κατά 80% έως το 2040. Στόχοι που από την επιστημονική κοινότητα θεωρούνται ανεπαρκείς για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, στην εκπνοή του αιώνα.

Από το νομοσχέδιο λείπουν παντελώς οι εξειδικευμένες πολιτικές και τα συγκροτημένα μέτρα εφαρμογής τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (ανθεκτικότητα - προσαρμογή) όσο και της μετάβασης σε οικονομία μηδενικών εκπομπών. Επίσης απουσιάζουν, πέρα από τα ευχολόγια, οι εξειδικευμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών μέσω της προώθησης των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας, κλιματικού σχεδιασμού, προστασίας της βιοποικιλότητας ως αναχώματος στην αποσταθεροποίηση του κλίματος κ.λπ.

«Οι ειδικότεροι στόχοι μείωσης της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, συμμετοχής των ΑΠΕ στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, των μεταφορών και της θέρμανσης και ψύξης, ανάπτυξης υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και οι συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξή τους» παραπέμπονται στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα, το εργαλείο που ενοποιεί την εθνική κλιματική και ενεργειακή πολιτική.

Παρομοίως, οι πολιτικές και τα μέτρα προσαρμογής επαφίενται στην Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και τα Περιφερειακά Σχέδια, με άγνωστη την ημερομηνία αναθεώρησης της ισχύουσας (το 2016). Εδώ φαίνεται και η διάσπαση αρμοδιοτήτων, αφού η προσαρμογή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού για λόγους εντυπωσιασμού προστέθηκε ως τίτλος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αποσπάστηκαν από το ΥΠΕΝ.

Ρήτρα επανεξέτασης το 2023

Κατά τα λοιπά, με ρήτρα επανεξέτασης το 2023 και με δεδομένες τις κυβερνητικές παλινωδίες, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «θεσπίζεται η απαγόρευση καύσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά την 31η Δεκεμβρίου 2028, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι σχετικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε επίπεδο εκπομπών. Οι εν λόγω μονάδες που σήμερα χρησιμοποιούν λιγνίτη ως καύσιμο θα κλείσουν ή θα μετατραπούν σταδιακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ, λαμβανομένων υπόψιν των αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού».

Ασαφώς και αορίστως, στα γενικά μέτρα πολιτικής αναφέρεται η σταδιακή υποκατάσταση του φυσικού αερίου, εισαγόμενου και ακριβού καυσίμου που ευθύνεται για τις εκπομπές μεθανίου, ισχυρού θερμοκηπιακού αερίου, «από ανανεώσιμα αέρια όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο, ιδίως στις μεταφορές και τη βιομηχανία». Ορυκτό καύσιμο, κυρίαρχο έως το 2030 και σίγουρα έως το 2040 στην ηλεκτροπαραγωγή, κατά δήλωση του υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα, ενώ ενισχύεται η χρήση του στον κτηριακό τομέα, αφού, από τα σκόρπια μέτρα του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι από το 2023 απαγορεύονται οι καυστήρες πετρελαίου σε νέες οικοδομές εφόσον υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, δύο χρόνια αργότερα ισχύει απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου και το 2030 απαγορεύεται η χρήση τους...

Μεταξύ άλλων, από το 2023 θεσπίζονται πενταετείς τομεακοί προϋπολογισμοί άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βιομηχανία, γεωργία κ.λπ., ενώ υποχρεωτικά από το 2023 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα περιλαμβάνουν ποσοτική εκτίμηση των εκπομπών που προέρχονται από τη λειτουργία του έργου κ.λπ.

ΣΥΡΙΖΑ: Μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2045

Την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση, τόσο καιρό, την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου κλιματικού νόμου, «ενός καθοριστικού ζητήματος για την ενεργειακή, κλιματική, περιβαλλοντική, αναπτυξιακή και κοινωνική εθνική πολιτική των επόμενων δεκαετιών στον δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα», καυτηριάζει το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ο εθνικός κλιματικός νόμος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προβλέπει:

* Την κλιματική ουδετερότητα (μηδενικές καθαρές εκπομπές) έως το 2045 με σαφείς ενδιάμεσους στόχους και τήρηση κλιματικού προϋπολογισμού ανά πενταετία.

* Ένα διαφανές και συμμετοχικό πλαίσιο διακυβέρνησης, με επαρκείς χρόνους διαβούλευσης σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, τον κλιματικό προϋπολογισμό και τον απολογισμό εκπομπών.

* Την ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που παραμένουν παγωμένες εδώ και δύο χρόνια, και οι οποίες απαιτούνται για να μπορέσει η χώρα μας να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

* Τον πλήρη συντονισμό δράσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, με τη θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση προκειμένου να υπάρξει συνολική και δίκαιη μετάβαση για όλους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL