Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Γκίκας Μαγιορκίνης / Γενετική προδιάθεση σε σοβαρή νόσο και θάνατο από κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκίκας Μαγιορκίνης / Γενετική προδιάθεση σε σοβαρή νόσο και θάνατο από κορωνοϊό

Μαγιορκίνης
INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στον ιδιαίτερο και πραγματικό, όπως τον χαρακτήρισε κίνδυνο, σχετικά με την γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση αλλά ακόμη και τον θάνατο από κορωνοϊό που αφορά στις νεότερες ηλικίες, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, στη χώρα ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε ότι πλέον υπάρχουν σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση σχετικά με τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτήν την προδιάθεση τότε η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της είναι σημαντική. «Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες», επεσήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και αναφέρθηκε σε δύο καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία της πανδημίας.

Αυτοί είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ιδιαίτερα των άνω των 60 ετών καθώς επίσης και το ποσοστό των εμβολιασμένων που βρίσκονται στις παραγωγικές και κοινωνικά δραστήριες ηλικίες.

«Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες της πανδημίας αυτή τη στιγμή. Οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στην διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας. Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες, η μία τροφοδοτεί την άλλη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι «ο εμβολιασμός τους θα αποτελέσει παρακαταθήκη όχι μόνο για αυτό το κύμα της πανδημίας, αλλά και στην επερχόμενη φάση της ενδημικότητας, την οποία περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL