Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Πυρκαγιά στην Εύβοια / Επίσημος πλασιέ συμφερόντων ο Μπένος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στην Εύβοια / Επίσημος πλασιέ συμφερόντων ο Μπένος

ΜΠΕΝΟΣ

Παραβιάζοντας τη θεσμική λειτουργία του κράτους και παρακάμπτοντας πλήρως όλη τη διοικητική ιεραρχία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει υπερεξουσίες στην επιτροπή ανασυγκρότησης των καμένων εκτάσεων της Εύβοιας υπό τον Σταύρο Μπένο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Κυρ. Μητσοτάκης δρομολογεί και επίσημα την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση των δημοσίων εκτάσεων χωρίς κανέναν απολύτως κρατικό έλεγχο. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη, στα σύγχρονα χρονικά των δυτικών δημοκρατιών, επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, όπου η κυβέρνηση νομοθετεί αποκλειστικά στα μέτρα των ιδιωτών!

Η πρώτη κραυγαλέα επέμβαση Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από φυσικές καταστροφές χωρίς κρατικό έλεγχο ήρθε με ειδική ρύθμιση για ανάθεση έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 έργων και μελετών «για έλεγχο και ρύθμιση των πλημμυρικών ροών» μέσω των συντετμημένων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Από το βήμα, λοιπόν, του τακτικού συνεδρίου της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην Αιδηψό της βόρειας Εύβοιας, ο Σταύρος Μπένος, ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της κατεστραμμένης περιοχής, αφού εκθείασε τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και την αντιληπτική επάρκεια του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, μας αποκάλυψε ότι οι μελέτες αποκατάστασης έχουν ήδη ανατεθεί σε ιδιώτες.

Ο ίδιος, μάλιστα, εξήγησε ότι αυτή η επιτάχυνση της ανάθεσης των μελετών συναρτάται με την ενεργοποίηση της εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), που, όπως είπε, «οι Περιφέρειες έχουν υποτιμήσει».

Έτσι, λοιπόν, υποκαθιστώντας τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα, ο Στ. Μπένος, χωρίς καμία κατοχυρωμένη θεσμική ιδιότητα, ανακοίνωσε τις επικείμενες θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου αυτές να προλειάνουν το έδαφος για τις απευθείας αναθέσεις μελετών σε ιδιώτες και την ακόλουθη υλοποίηση έργων.

Ο ανθός της επιχειρηματικότητας

«Οι μελέτες γίνονται από τον φορέα ‘Διάζωμα’» είπε ο Στ. Μπένος, ο οποίος είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα. Ο ίδιος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι «το ‘Διάζωμα’ δεν παίρνει ποτέ λεφτά από το κράτος, τους ΟΤΑ, το ΕΣΠΑ και όλοι οι πόροι είναι ιδιωτικοί, γιατί έχει καθιερώσει τη λογική των εταιρικών μελών, που είναι ο ανθός της επιχειρηματικότητας της χώρας».

Οπότε για το master plan της αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων χορηγός είναι η Εθνική Τράπεζα και τις υποδομές έχει αναλάβει η εταιρεία «Δρόμος» με επικεφαλής τον κ. Ζέκο με χορηγία από το ίδρυμα Λασκαρίδη.

Παράλληλα ο Στ. Μπένος ανακοίνωσε τα χρονικά ορόσημα για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων. Το πρώτο ορόσημο είναι η 1η Μαρτίου 2022 και το δεύτερο είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2022. Στο πρώτο ορόσημο οι μελετητές θα καταθέσουν τον αρχικό σχεδιασμό και μια πρώτη βεντάλια έργων και δράσεων ως βάση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση και θα μπουν οι βάσεις για τα έργα - φωτοδότες, των οποίων η ωρίμανση μελετών θα γίνεται με χορηγούς που συμμετέχουν στο «Διάζωμα».

Ακολούθως την 1η Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) και οι παρεμβάσεις με τα έργα - φωτοδότες και σύμφωνα με τον Στ. Μπένο και «τότε θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία έγκρισης της ΟΧΕ». «Η δε δρομολόγηση των έργων θα ξεκινήσει το 2023 με ορίζοντα δυο δεκαετιών!» τόνισε ο Στ. Μπένος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL