Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Εμβολιασμός 5-11 ετών / Θα κάνουμε ό,τι αποφασίσει ο ΕΜΑ, λέει ο Θάνος Πλεύρης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμός 5-11 ετών / Θα κάνουμε ό,τι αποφασίσει ο ΕΜΑ, λέει ο Θάνος Πλεύρης

Μαθητές σχολείο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε αναμονή για την απόφαση του ΕΜΑ, που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Πέμπτη 25 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού για παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών, είναι και η χώρα μας. 

«Εμείς γενικώς και στα εμβόλια και στα φάρμακα - μονοκλωνικά και άλλες θεραπείες - και σε όλες τις διαδικασίες περιμένουμε να αποφανθεί ο ΕΜΑ και ακολουθούμε  τις οδηγίες του ΕΜΑ» ανέφερε συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών στις ηλικίες 5-11 ετών που όπως φαίνεται το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί και στην Ευρώπη και πιθανώς στην χώρα μας, μίλησε στο Open ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Όπως είπε, στα παιδιά 5-11 ετών που δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού και μεταφέρεται στα σπίτια. Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία της διασπορά, από τα μικρότερα παιδιά στους ενήλικες και από τους ενήλικες στα παιδιά, βλέπουμε ολόκληρες οικογένειες, το ένα μέλος μετά το άλλο να νοσεί.

Στα παιδιά 12-17 ετών, περίπου ένα στα τρία έχει εμβολιαστεί, ενώ και τα ίδια λόγω φόρτου εργασίας και μέριμνας κατά την προετοιμασία για τις εξετάσεις είναι πιο προσεκτικά. Έτσι, φαίνεται ότι η διασπορά και η μόλυνση γίνεται στις μικρότερες ηλικίες, του Δημοτικού, όπως και στους παιδικούς σταθμούς όπου δεν υπάρχει καν σταθερή απόσταση μεταξύ των παιδιών, καθώς δεν κάθονται σε θρανία αλλά είναι σε ομάδες.

Την Πέμπτη, είπε ο κ. Μαζάνης, αποφασίζει ο ΕΜΑ για την χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες 5-11. Στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 ημέρες, εμβολιάζονται περίπου 100.000 παιδιά καθημερινά, με αποτελεσματικότητα 100% και δεν υπάρχουν παρενέργειες. Ακόμη και τα (σ.τ.σ. εξαιρετικά σπάνια και αυτοϊάσιμα) περιστατικά μυοκαρδίτιδας που υπήρχαν σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν υπάρχουν στην ηλικιακή ομάδα 5-11. Όπως διευκρίνισε, κάνουν το ένα τρίτο της δόσης που κάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά

«Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, στον εμβολιασμό των παιδιών, ώστε σύντομα να απαλλαγούμε από την πανδημία και να μην κλείνουν τα σχολεία. Γιατί αν δεν κάνουμε τους εμβολιασμούς, πάλι το πρόβλημα θα είναι μπροστά μας», υπογράμμισε ο κ. Μαζάνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL