Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Προσφυγικό / Χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης

ΜΑΝΩΛΑΔΑ

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται και πάλι οι μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας αλλά και ουσιαστικά το σύνολο των μεταναστών εργατών γης που εργάζονται στη χώρα μας, καθώς η Πολιτεία επιμένει να τους αφήνει χωρίς χαρτιά, άρα και χωρίς κανενός είδους προστασία ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία ή ακόμα και στην ίδια την πανδημία μετά από έναν κύκλο που ξεκινά από το 2008 και την πρώτη παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη Μανωλάδα και κλείνει με το τέλος του καθεστώτος εποπτείας της χώρας μας έπειτα από την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Πρόβλημα που χρονίζει

Τον φαύλο αυτό κύκλο περιέγραψαν οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το νομικό καθεστώς των μεταναστών εργατών γης που διοργανώθηκε από το Generation 2.0 RED και το Solomon, καθώς βρισκόμαστε μπροστά στην κατάργηση και της διάταξης του 13Α, από τον Ιούλιο του 2022, χωρίς να υπάρχει σαφής πρόθεση του υπουργείου Εργασίας για αντικατάστασή του, όπως σημείωσε ο Απόστολης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, με στόχο την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων, τον Ιούλιο του 2021 το Generation 2.0 RED σε συνεργασία με τους Βασίλη Κερασιώτη και Απόστολο Καψάλη απηύθυνε πρόταση για ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των εργατών γης προς τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και είναι ανάγκη να βρεθεί θεσμική λύση, επισήμανε η Σωτηρία Χήρα, υπεύθυνη συνηγορίας του Generation 2.0 RED, τονίζοντας ότι στην τελευταία αυτοψία τους στη Μανωλάδα η συντριπτική πλειονότητα παραμένει χωρίς χαρτιά και χωρίς καμία προστασία ενάντια στην πανδημία, καθώς η έλλειψη χαρτιών και ΑΜΚΑ τους καθιστούσε αόρατους για τους εμβολιασμούς. Μόλις τον τελευταίο μήνα έγιναν 86 εμβολιασμοί μεταναστών εργατών έπειτα από συνεργασία του δήμου με την ΥΠΕ, ανέφερε.

Το συστημικό πρόβλημα της Μανωλάδας

«Δεν υπήρξε νομικό καθεστώς με το 13Α για τους μετανάστες εργάτες γης. Είχαμε το πρωτοφανές, καθεστώς άδειας εργασίας χωρίς άδεια παραμονής. Η υπόθεση της Μανωλάδας έκλεισε μόνο προς όφελος των εμπλεκομένων, μολονότι ανέδειξε ένα συστημικό πρόβλημα» εξήγησε ο Βασίλης Κερασιώτης, διευθύνων στη HIAS Greece και δικηγόρος της υπόθεσης. «Ο Μορσέντ έχει χαρτιά επειδή πυροβολήθηκε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η μη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των μεταναστών εργατών γης, όχι μόνο όσων αναγνωρίστηκαν ως θύματα της επίθεσης του περιστατικού του Απριλίου του 2013, είναι αυτή που συντηρεί και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, καθώς χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά οι μετανάστες εργάτες γης δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα σπίτι.

«Η χώρα μας ανέχεται, αν όχι υποθάλπει, την καταναγκαστική εργασία στον αγροτικό τομέα» τόνισε ο Απ. Καψάλης, καθώς η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη Μανωλάδα αλλά και το σύνολο των εργατών γης στη χώρα, το οποίο αποτελείται από μετανάστες κατά 97%. Η εργασία στον αγροτικό τομέα έχει βαφτιστεί από τον νόμο ως περιστασιακή και την εξαιρεί αυτόματα από ό,τι ισχύει για τη μισθωτή εργασία, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι την ίδια ώρα η έρευνα δείχνει ότι μόνο περιστασιακή δεν είναι, καθώς χιλιάδες εργάτες γης μετακινούνται για χρόνια στον ίδιο εργοδότη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ανέλυσε επίσης προβληματικές πτυχές της εφαρμογής του 13Α, όπως για παράδειγμα ότι ένας εργοδότης μπορεί να δήλωνε μόνο σε έναν μετανάστη εργάτη το σύνολο των αμοιβών όλων όσων απασχολούσε χωρίς χαρτιά, με συνέπεια οι υπόλοιποι να μην έχουν καν το εργόσημο, που και αυτό δεν σήμαινε νομιμοποίηση. Η μη νομική τακτοποίηση των μεταναστών εργατών γης έχει φέρει κόπωση στους ίδιους και τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται φυγή των εργατών προς την Ιταλία ή άλλες χώρες με ευνοϊκότερες συνθήκες για νομιμοποίηση, με αποτέλεσμα ήδη φέτος να παρατηρηθεί τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, υπογράμμισε ο Α. Καψάλης, συμπληρώνοντας ότι τον τελευταίο καιρό διαδίδονται φήμες, αν όχι ψέματα, περί αύξησης των μεροκάματων στη Μανωλάδα υπό τον φόβο της έλλειψης εργατικών χεριών.

Η δε κατάργηση του 13Α θα σημάνει και προβλήματα για τους εργοδότες, όπως σημείωσε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL