Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.2°C29.6°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.4°C26.2°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
26.0°C29.4°C
3 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.8°C28.6°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Θύελλα
21 °C
20.9°C24.5°C
4 BF 78%
Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Ούτε σκέψη για χαλάρωση μέτρων στις γιορτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Ούτε σκέψη για χαλάρωση μέτρων στις γιορτές

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

«Πάγο» σε κάθε προσπάθεια να περιγραφεί για το επόμενο διάστημα μία πιο αισιόδοξη εικόνα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας covid-19 έβαλε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Παράλληλα, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές περιφέρειες να ανοίξουν τα επόμενα 24ωρα δεκάδες ακόμη κλίνες ΜΕΘ καθώς το σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πια στις ανάγκες διασωλήνωσης ασθενών.

«Θα πρέπει και στις γιορτές να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, η εκτίμηση για κορύφωση κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση στηρίζονται στην παραδοχή ότι τα μέτρα ισχύουν και τηρούνται συνεχώς μέχρι το τέλος της χρονιάς και περαιτέρω. Δεν σταματούν για τις γιορτές, να μπορούν όλοι να μπουν οπουδήποτε, κτλ.», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Το πρόβλημα θα είναι πιο πολύ στο σύστημα Υγείας», συνέχισε. «Υπάρχει διαφοροποίηση στο χρόνο της κορύφωσης. Στη Θεσσαλονίκη είμαστε σε αυτή τη στιγμή στη φάση της κορύφωσης, την περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα που τρέχει ... το πρόβλημα είναι ότι ήδη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η τάση για ανάγκη διασωλήνωσης θα συνεχίσει, περιμένουμε να έχουμε τουλάχιστον 19 ακόμη από το σημείο που ήμασταν χτες μέχρι την κορύφωση των αναγκών στις ΜΕΘ, που θα είναι στις 6-7 Δεκεμβρίου. Πρέπει από σήμερα οι υπεύθυνοι των Υγειονομικών Περιφερειών να προσπαθούν να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη κατά 20 περίπου».

«Η εικόνα της Αθήνας θα γίνει χειρότερα άμεσα, στο άμεσο μέλλον», προειδοποίησε ο ίδιος. «Στην Αθήνα θα χρειαστούμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στα μέσα Δεκεμβρίου, θα χρειαστούμε 56 κλίνες ΜΕΘ ακόμη, όπως υπολογίζουμε. Είναι σημαντικό και το υπουργείο Υγείας και η αντίστοιχη ΥΠΕ να αυξήσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών». 

Ως προς τα κρούσματα, στην Αθήνα ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος θα φτάσει στην κορύφωση στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, γύρω στα 2.300 κρούσματα. Στην Θεσσαλονίκη θα φτάσει ως τα 1.180 περίπου, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ν. Τζανάκης: Αν αποτύχουν τα μέτρα, lockdown

Τα μέτρα που εφαρμόζονται «κανείς δεν ξέρει αν θα αποδώσουν και θα ανακόψουν το κύμα, η εξίσωση είναι πάρα πολύ δυναμική, εισέρχονται διάφοροι παράγοντες που αλληλεπιδρούν», είπε στην ίδια εκπομπή ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Αν δεν υπάρξει ανακοπή του κύματος, «έχουν εξαντληθεί, θα πρέπει να υπάρξουν δραστικότερα προς την πλευρά ενός είδους lockdown για όλους».

Σε μία τέτοια περίπτωση πιθανώς να υπάρχουν «εστιασμένα μέτρα», όπως είπε σε άλλο σημείο, αλλά «δεν είναι εύκολο να βρούμε εστιασμένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο εμβολιασμός στην Κεντρική Μακεδονία και σε όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα είναι μεταξύ 65% και 67%. Πάνω από το 30% των άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί».

Ανέφερε επίσης ότι «η Κεντρική Μακεδονία, ολόκληρη η Μακεδονία στην ουσία, έχει πενταπλάσια θνησιμότητα ανά εκατομμύριο από ό,τι τα νησιά του Νότιου Αιγαίου και η Κρήτη. Αν είχαμε πάει σε όλη την Ελλάδα όπως στα νησιά του Νότιου Αιγαίου και την Κρήτη, τώρα θα ήμασταν σε επίπεδο Δανίας». Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στους θανάτους είναι κάτω του 10% και στους διασωληνωμένους κάτω του 15% και είναι όλοι πάνω από 65 ετών, τόνισε ο κ. Τζανάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL