Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Κορωνοϊός / Λάθη και αποκλεισμοί εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους καλλιτέχνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Λάθη και αποκλεισμοί εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους καλλιτέχνες

ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Με την πλάτη στον τοίχο παραμένουν οι εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος και του πολιτισμού μετά τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την είσοδο μόνο εμβολιασμένων και νοσήσαντων σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία και μουσικές σκηνές, μέτρο που επιτείνει τη συρρίκνωση στην αγορά εργασίας. Την ίδια ώρα, η ανησυχία εντείνεται με την άνοδο των κρουσμάτων, που προκαλεί αβεβαιότητα, αλλά και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και τη διατήρηση λαθών που δεν έχουν διορθωθεί και οδηγούν εργαζομένους στον αποκλεισμό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και εποχικού επιδόματος, τα οποία και θα τεθούν, μεταξύ άλλων, στη διαμαρτυρία της προσεχούς Τρίτης 23 Νοεμβρίου στο υπουργείο Εργασίας.

«Ο πολιτισμός πρέπει να απευθύνεται σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς» λέει στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, επισημαίνοντας πως «κάποιες επιχειρήσεις πολιτισμού επιλέξανε με πολύ μικρό ποσοστό πληρότητας, να έχουν κάποιες μεικτές παραστάσεις, τόσο δηλαδή για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους. Αυτός ο αποκλεισμός θα είναι άλλο ένα χτύπημα στον βαρύτερα πληττόμενο κλάδο του πολιτισμού που αφορά τις παραστατικές τέχνες, τη μουσική, τους κινηματογράφους, το σύνολο των δραστηριοτήτων γύρω από τα επαγγέλματα του σύγχρονου πολιτισμού».

Τα δικαιώματά τους στην εργασία που έχει πληγεί βαριά εδώ και δύο χρόνια διεκδικούν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώνονται την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας με αιχμή τη «μεγάλη αδικία», όπως τη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, που αφορά όσους εγγράφονται στο Μητρώο μετά τις 10 Ιανουαρίου, οι οποίοι αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης. «Το Μητρώο δεν είναι ενεργό, καθώς κάποιος μπορεί να εγγραφεί, αλλά δεν μπαίνει στα μέτρα στήριξης. Μια αδικία για την οποία έχουμε πάρει πολλές υποσχέσεις ότι θα αρθεί από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού, αλλά δεν έχει συμβεί, παρ’ όλο που έχουν περάσει έντεκα μήνες» εξηγεί.

ΘΕΑΤΡΟ

Αναφορικά με τα επιδόματα ειδικού σκοπού, διευκρινίζει πως «δεν δίνεται καμία απάντηση από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με λάθη τα οποία έχουν γίνει, καθώς κολλήθηκαν λάθος ένσημα σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι εξαιτίας αυτού του λάθους αποκλείονται από το εποχικό επίδομα. Επίσης, το επίδομα ειδικού σκοπού Ιουνίου-Ιουλίου έχει πάρα πολλούς αποκλεισμούς, χωρίς αυτοί να αιτιολογούνται και για ποιον λόγο έχουν γίνει. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν μήνες που συνέβη μεγάλο κύμα ματαιώσεων πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπήρχαν νομοί που όλο το καλοκαίρι δούλεψαν μόνο για δεκαπέντε μέρες, υπάρχουν νομοί ανά την Ελλάδα που τα lockdown συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι, υπάρχουν ακυρώσεις σε μια σειρά εκδηλώσεων, κυρίως σε πανηγύρια, για τα οποία οι εργαζόμενοι που ήταν να δουλέψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο αλλά και Οκτώβριο δεν έχουν αποζημιωθεί, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους της μουσικής, του θεάτρου, του χορού. Ζητάμε να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, όπως συνεχίζονται για άλλους κλάδους, έως το τέλος του 2021».

Ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα πρόσφατα ατυχήματα που συνέβησαν σε εργαζομένους στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια κινηματογραφικών γυρισμάτων ξένης ταινίας, σημειώνοντας πως «όλη αυτή η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, η παρατεταμένη ανεργία, η έλλειψη μέτρων στήριξης οδηγούν σε μια παρατεταμένη εντατικοποίηση και στην υποχώρηση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με δικαιώματα εργαζομένων, δικαιώματα στο ωράριο, στην αμοιβή, την υγεία και την ασφάλεια».

Γι’ αυτό και θα ζητηθούν, όπως γνωστοποιεί, «έλεγχοι για ζητήματα υγείας και ασφάλειας, αλλά και τήρηση εργασιακών δικαιωμάτων σε μια σειρά χώρων εργασίας όπου καταστρατηγούνται. Ζητούμε να υπάρχει μια συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας για να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι» καταλήγει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL