Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Φονική απειλή για 2.000.000 εμβολιασμένους άνω των 65 την άνοιξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γρηγόρης Γεροτζιάφας / Φονική απειλή για 2.000.000 εμβολιασμένους άνω των 65 την άνοιξη

Γεροτζιάφας
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Η Ελλάδα απειλείται με ένα πολύ πιο σαρωτικό 5ο κύμα πανδημίας, καθώς αντί των περίπου 650.000 ανεμβολίαστων ηλικίας 60 ετών και άνω που σήμερα αποκτούν ανοσία μέσω της μόλυνσης, θα χτυπηθούν 2.000.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν πέρυσι ως τον Ιούνιο και η προστασία τους θα έχει πλέον «λήξει», προειδοποίησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο καθητηγής Αιματολογίας στη Σορβόνη Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι δεν «τελειώνει αύριο» η πανδημία, τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας, «θα κρατήσει καιρό, άρα χρειάζεται αναδιάρθρωση του τρόπου σκέψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων ... Στη Γαλλία συζητάμε για το 5ο κύμα και όλη η προετοιμασία είναι για το 5ο κύμα ... θυμάστε την Άνοιξη σας έλεγα για το 4ο κύμα και μείνατε έκπληκτοι ... Με κεντρικό μήνυμα του προέδρου Μακρόν στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, για την τρίτη δόση. Στη Γαλλία που είναι εμβολιασμένο το 85% των ηλικιών άνω των 12 ετών, το 5ο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων που δεν θα έχουν κάνει την τρίτη δόση», καθώς οι ανεμβολίαστοι θα έχουν ανοσοποιηθεί ήδη με φυσικό τρόπο, μέσω της μόλυνσης, ενώ η ανοσία των εμβολιασμένων θα έχει μειωθεί κατά πολύ μετά από ένα έτος.

«Το γνωρίζαμε από πέρυσι το Δεκέμβριο ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, είναι το ένα από τα τρία εργαλεία που χρειαζόμαστε, μαζί με την περίθαλψη και την ιχνηλάτηση. Ξέρουμε ότι τον Φεβρουάριο θα τελειώσει η κάλυψη που προσφέρει ο εμβολιασμός σε όσους εμβολιάστηκαν μέχρι τον Ιούνιο», προσέθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού μετά το πέρας του Ιουνίου, ο τότε επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας είχε αναφέρει ότι «3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι ...  3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους πολύ σύντομα». Δεδομένου ότι κατά την απογραφή του 2011 υπήρχαν πάνω από 2.700.000 πολίτες άνω των 60 ετών, είχαν εμβολίαστεί ως το τέλος Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου περίπου 2.000.000 άτομα άνω των 65 ετών, που αν δεν κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου θα είναι πλήρως εκτεθειμένοι σε σοβαρή νόσηση με covid-19, ανάγκη διασωλήνωσης και πιθανή απώλεια ζωής.

Μέχρι χτες, από τους περίπου 6.500.000 που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στη χώρα μας, μόλις 760.000 έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, με έναν ημερήσιο ρυθμό της τάξης των 40.000. Με αυτούς τους ρυθμούς, φαίνεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει κάνει τρίτη δόση περίπου το ένα τρίτο των εμβολιασμένων, άρα περίπου 4.000.000 εμβολιασμένοι θα είναι πλέον εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό...

Τα παραπάνω κάνουν σαφές πόσο εσφαλμένη ήταν η λογική διαχωρισμού του πληθυσμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τόσο για τα μέτρα όσο και για την προώθηση του εμβολιασμού. «Αυτό που λένε οι μελέτες διαχείρισης εμβολιαστικών προγραμμάτων», σημείωσε ο κ. Γεροτζιάφας, «είναι ότι παίζει μεγάλο ρόλο η ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η έμπνευση των πολιτών ... το να χωρίσουμε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους είναι και μεθοδολογικό πρόβλημα. Γνωρίζοντας ότι σε έναν εμβολιασμένο "λήγει" η κάλυψη μετά από έξι μήνες, θα πρέπει να βάλουμε ένα όριο που θα λέει ότι το πιστοποιητικό δεν ισχύει και θα πρέπει να φέρεται ω ανεμβολίαστος μέχρι να κάνει την τρίτη δόση. Επίσης, καθώς θα μπορεί να μεταδίδει περισσότερο τον κορωνοϊό, να εφαρμόζει τα ατομικά μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, κτλ.)».

Η αντιμετώπιση της covid-19 τείνει να καταλήξει αντίστοιχη της γρίπης, με επαναλαμβανόμενους εμβολίασμούς, κατά τον ίδιο, αλλά «με την εξής λεπτομέρεια. Επειδή ο εμβολιασμός είναι κάτι που ζητά η κοινωνία ή το κράτος από τους πολίτες, θα πρέπει να έχει και μια ανταπόδοση. Και στην περίπτωση της covid-19, η ανταπόδοση είναι η παροχή περίθαλψης, να μην κρυβόμαστε. Δεν είναι ούτε χρήματα ούτε success story, αλλά η παροχή περίθαλψης. Πρέπει ταυτόχρονα το κράτος να πει "κοιτάξτε, σας οργανώνω και μονάδες περίθαλψης, κινητοποιώντας και πληρώνοντας τους ιδιώτες γιατρούς κάθε πόλης, ώστε να πηγαίνετε στο γιατρό σας". Αυτό είναι το μυστικό. Αυτό το έκαναν οι Γάλλοι και πέτυχε».

Εξάλλου, για τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν έχει ακόμη εγκριθεί η δυνατότητα εμβολιασμού, όπως είπε ο κ. Γεροτζιάφας, «δεν είμαι ειδικός, αλλά αυτό που συζητείται είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην ελάττωση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού και στα παιδιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL